Vremeplov: Reno 16 - prvi hečbek u srednjoj klasi

U vrijeme kad je bilo prosto neshvatljivo napraviti auto koji nije karavan, a kod koga je prtljažnik predstavljao integralni dio putničke kabine, francuski vizionari su zaigrali baš na tu kartu
3 komentar(a)
reno 16
reno 16
Ažurirano: 03.03.2015. 20:32h

Šezdesetih godina prošlog vijeka Evropa je konačno prvazišla posljedice Drugog svjetskog rata i ljudi su se okrenuli radostima života. Osjetivši talas promjena, tadašnji direktor Renoa Pjer Drejfus, odlučio je da izbaci na tržište novo vozilo koje će zadovoljiti potrebe Francuza. Nakon što je 1961. godine predstavio legendarni reno 4, Reno je ovaj recept prenio i na srednju klasu.

Konačno, prije tačno pola vijeka, 1965. godine, na sajmu automobila u Ženevi predstavljen je reno 16, prvo vozilo D segmenta sa petim vratima.

Kada se pojavio, kritikovali su ga zbog suviše neobične koncepcije. Potencijalni kupci su ga u početku izbjegavali, ali su uskoro barijere bile srušene. Reno 16 je hvaljen od usta do usta, a prodaja je krenula.

Bio je to auto potpuno drugačiji od ostalih. Nešto između karavana i limuzine. Sa 4,23 metra dužine danas bi pripadao golf klasi, ali tada je pripadao kategoriji limuzina srednje veličine. Kapacitet prtljažnika bio je 346 litara, a obaranjem naslona zadnjih sjedišta mogao je da se poveća na 1200 litara. Zadnja sjedišta su mogla i da se izbace iz vozila.

Reno 16 za pogon je koristio benzinski motor od 1,6 litara sa 55 KS, koji je pokretao prednje točkove, što je u to vrijeme bilo neuobičajeno. Naredne godine, Reno 16 je proglašen za auto godine, ispred Rols-rojsovog modela silver šedou (Silver Shadow, čime se Francuzi i danas ponose.

Par godina kasnije, pojavila se TS verzija sa 83 KS, a zatim je u ponudu ušao i automatski mjenjač. Reno 16 je bio prvi francuski auto sa automatskom transmisijom. Redizajnirani model je stigao 1970 godine, a vizuelno se najviše razlikovao po većim zadnjim svjetlima.

Proizvodnja je prekinuta u januaru 1980. Do tog trenutka sa trake je sišlo oko 1,8 miliona primjeraka, od čega je polovina ostala u Francuskoj. Uslijedili su modeli 20 i 25 koji su pratili istu osnovnu ideju 16-ice, a isti dobitni recept je primijenila i konkurencija.

Rečenica koju je tadašnji direktor Renoa izgovorio prilikom lansiranja renoa 16, odrdila je i dalju strategiju kompanije. On je tada rekao “Automobili ne treba da se sastoje od četiri sjedišta i od gepeka, već treba da nude životni prostor”. Ovaj pristup Reno je zadržao i dan danas, što potvrđuju modeli kao što su senik i espas, koji su i sami čuveni po velikim količinama prostora i fleksibilnosti.

Bonus video: