Zamislite svijet bez daljinskih upravljača

Tehnologija ove kompanije kombinuje mogućnost mašinskog učenja i algoritama kompjuterske vizije u softveru
0 komentar(a)
daljinski upravljač, TV, Foto: Romania-insider.com
daljinski upravljač, TV, Foto: Romania-insider.com
Ažurirano: 07.11.2012. 20:41h

Da li možete da zamisite svijet u kojem ne postoji daljinski upravljač? Upravo o takvom svijet "mašta" Ketan Banjara, jedan od dizajnera PredictGaze-a, tehnologije koja kombinuje detekciju pogleda, prepoznavanje gestova i izraza lica i koji želi da kreira prirodnije načine na koje se može kontrolisati sve - od televizije do automobila.

Iako se mnogi ljudi tek sada po prvi put susreću sa uređajima sa ekranima osetljivim na dodir, PredictGaze je jedna od nekoliko kompanija koje smatraju da budućnost leži u kontroli bez dodira.

Pošto se u većini uređaja danas nalaze kamere, takvu budućnost nije teško zamisliti.

Njihova tehnologija se trenutno testira u radnjama u Japanu u kojima kamere prate pol kupca i vrijeme zadržavanja pred policama s određenim artiklima. Vlasnici se nadaju da će dobijene informacije poboljšati prodaju ukoliko se artikli bolje razmeste po radnjama.

Mogućnosti korišćenja ove tehnologije su velike. Aplikacija može da varirara od sprječavanja djece da gledaju neprimjerene televizijske kanale pa do praćenja očiju i upozoravanja vozača ukoliko postane pospan za volanom.

Tehnologija ove kompanije kombinuje mogućnost mašinskog učenja i algoritama kompjuterske vizije u softveru koji može koristiti i standardne kamere kako bi odredio u kojem pravcu neko gleda, kojeg je pola osoba, da li se smeje i još mnogo toga.

Tehnologija ove kompanije kombinuje mogućnost mašinskog učenja i algoritama kompjuterske vizije u softveru

Softver takođe može da prepoznaje i gestove posle kojih aktivira određene radnje uređaja.

"Nismo okupili nekoliko različitih tehnologija na jedno mjesto. Ovo se jako razlikuje od toga. Ovo je samo jedna tehnologija koja može da prepoznaje lice, gestove i poglede", rekao je Banjara.

Iz kompanije su rekli da se sve informacije procesuiraju na samom uređaju i da se ne šalju na udaljene servere radi daljeg procesuiranja. Takođe, ništa od onoga što kamera snima se ne čuva.

Bonus video: