Sa kumom kupio zemljište u Budvi za pet miliona kredita

1476 pregleda 0 komentar(a)
Naslovnica Vijesti 18. decembar 2008
Naslovnica Vijesti 18. decembar 2008

Premijer Milo Đukanović izjavio je juče da u ovom trenutku u tri firme posjeduje vlasničke udjele, “ali da od povratka na državnu funkciju nije imao nikave aranžmane sa njima, niti će imati”.

Đukanović je, odgovarajući na pitanje “Vijesti” nakon jučerašnjeg sastanka sa rukovodstvom Opštine Ulcinj, potvrdio i da firma Global Montenegro, u kojoj ima 50 odsto vlasništva, posjeduje 20.000 kvadrata zemljišta kod Budve.

- Ta firma, posljednja koju sam osnovao, pripremana je da se bavi turističkim biznisom. Učinili smo i prvi korak, a to je priprema kvalitetnog biznis plana na osnovu kojeg je i dobijen kredit od Hipo alpe adria banke u iznosu od pet miliona eura. Taj novac je prevazilazio potrebe plaćanja zemljišta, tako da je dio novca iskorišten za dalju pripremu projekta. Zemljište je kupljeno od privatnih vlasnika prije nego što sam se vratio na funkciju premijera. Nakon povratka na funkciju, sve aktivnosti na tom projektu sam zamrznuo i ostavio partneru da vidi šta dalje, jer dok god sam na državnoj funkciji ne želim da se bavim biznisom. Obaveze za vraćanje kredita još nijesu dospjele, a moj partner nije želio da bez mog učešća dalje razvija projekat, tako da je on u fazi ispitivanja tržišta kome bi firma i zemljište mogli biti prodati, kako bi se kredit vratio i ta priča potpuno završila – rekao je premijer.

Zemljište u mjestu Potkošljun koje posjeduje Global Montenegro, založeno je za dobijanje kredita u Hipo alpe adria banci, što se može vidjeti i u katastru. Đukanovićev partner u toj firmi je njegov kum Vuk Rajković.

- Nakon povratka na funkciju premijera, poštujući zakon, prijavio sam sve što je bio rezultat mog bavljenja biznisom dok nijesam bio na funkciji. Prijavio sam pet firmi od kojih sam u tri bio jedini vlasnik, a u dvije suvlasnik. Te firme su praktično predstavljale poslovnu infrastrukturu za buduće bavljenje biznisom, ali je razvoj događaja na političkoj sceni učinio da se vratim na mjesto predsjednika Vlade zbog čega sam zamrznuo sve aktivnosti koje su vezi sa tim pitanjem. Tada sam i najavio da ću odmah ugasiti firme u kojima sam jedini vlasnik, a da ću za ostale nastojati da ne dođem u poziciju konflikta interesa. Moja prva firma Capital invest bila je zadužena u inostranstvu, i te obaveze je trebalo servisirati. Na berzi sam prodao dio akcija koje je ta firma imala i razdužio je. U firmi Univerzitats posjedujem 25 odsto akcija, dok u Global Montenegru imam 50 odsto. Međutim, od kad sam ponovo u Vladi ni sa jednom od ovih firmi nijesam imao bilo kakav aranžman, čime potvrđujem najave koje sam dao prilikom stupanja na dužnost – istakao je Đukanović.

Firmi Capital preostalo je nešto manje od tri odsto akcija Prve banke, koju kontroliše premijerov brat Aco Đukanović, dok je Univerzitats vlasnik privatnog univerziteta UDG u Podgorici. Suvlasnici te firme, pored Đukanovića, su i profesori Dragan Vukčević, Veselin Vukotić i biznismen Tomislav Čelebić.

Bonus video: