Provukli se ministri, sudije i tužioci

1480 pregleda 0 komentar(a)
Naslovna strana Vijesti za 20. decembar 2008
Naslovna strana Vijesti za 20. decembar 2008

Skupština Crne Gore glasaće na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici protiv Zakona osprečavanju sukoba interesa, i istovremeno predložiti novu verziju u kojoj će biti ispravljena kolizija u članu 9 na koju je ukazao predsjednik Filip Vujanović, ali i stavka koju su osim njega previdjeli i poslanici i novinari, saznaju “Vijesti” u vladajućoj koaliciji.

“Niko nije primijetio da usvojeni zakon omogućava i ministrima, sudijama i tužiocima da budu u upravnim odborima preduzeća, što je lošije rješenje od sadašnjeg zakona”, rekao je izvor “Vijesti”.

U članu 15 važećeg Zakona o konfliktu interesa piše da javni funkcioneri mogu biti članovi jednog upravnog odbora, “osim člana Vlade, sudije Ustavnog suda, sudije, državnog tužioca i zamjenika državnog tužioca”.

Arhiva Vijesti

Vujanović je vratio novi zakon parlamentu na ponovno odlučivanje tražeći da se izjednače dvije grupe javnih funkcionera od kojih jedna za svoj rad u upravi državnih preduzeća i ustanova prima platu a druga dobija samo troškove u rukovodstvima naučnih, humanitarnih sportskih i sličnih udruženja.

Nije jasno da li Vujanović traži da svi imaju platu ili da se svima plaćaju samo troškovi, niti kako će poslanici vladajuće koalicije o tome glasati, s obzirom na to da je članstvo u upravnim odborima mnogima od njih dodatni izvor prihoda.

„Apsolutno se ta kolizija mora otkloniti po mom doživljaju, slijedeći suštinu samog zakona, jer poruka suštine zakona je ono što je moje viđenje zakona“, rekao je juče Vujanović novinarima.

Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović tvrdi da bi Vujanović potpisao zakon da su poslanici vladajuće koalicije prihvatili amandmane koje je pripremio sa poslanikom PzP-a Kočom Pavlovićem i MANS-om, koji je predviđao da javni funkcioneri ne primaju naknadu sa članstvo u upravnim odborima.

”To što je predsjednik države vratio ovaj zakon pozivajući se na loše rješenje ili neustavno rješenje samo jednog člana mudra je odluka. Vujanović je našao dobar povod da vrati usvojeni zakon, iako on vrvi od sličnih pa možda čak i gorih rješenja”, rekao je Damjanović agenciji MINA.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Miodrag Vuković rekao je juče da će poslanici DPS-a postupiti prema zahtjevu Vujanovića. “Oborićemo taj zakon koji smo kao parlamentarna većina usvojili previđajući ovu grešku", kazao je Vuković MINI.

On je rekao da se zakon mora usvojiti zbog zahtjeva međunarodne zajednice, Savjeta Evrope i drugih koji su radili godišnje izvještaje o situaciji u pravnom poretku Crne Gore. Izvor “Vijesti” negirao je da je riječ o manevru vladajuće koalicije kako bi se produžilo važenje Zakona o konfliktu interesa, za koji su i njeni poslanici kada je usvojen 2004. rekli da je loš i neprimjenjiv.

“Ispravljeni zakon mora stupiti na snagu do kraja godine jer bi bilo sramota da nešto što je rađeno godinu i po a bolje je od dosadašnjeg, čeka redovno zasjedanje parlamenta u martu”, rekao je sagovornik iz vladajuće koalicije.

Vuković je rekao da će zakon biti uvršten u dnevni red Skupštine po hitnom postupku, 26. decembra. Vujanović je vratio Skupštini na ponovno razmatranje i važeći zakon, koji je ona usvojila 21. aprila 2004. godine. On je tada ocijenio da zakon, suprotno odredbi koja definiše sukob interesa, omogućava javnim funkcionerima da budu članovi organa upravljanja jednog privrednog društva čiji je vlasnik država ili lokalna uprava. Parlament je tada bez rasprave ponovo izglasao isti zakon.

„Vidjećemo hoće li Skupština na jednak način postupiti kao prethodnog puta. Ja sam u narednom navratu obavezan da proglasim zakon, i to ću učiniti onako kako je moja ustavna obaveza“, rekao je juče Vujanović.

Najbolje je da se donese potpuno novi zakon do marta

U MANS-u smatraju da je sad na poslanicima da konačno vide da taj zakon nije dovoljno dobar.

”Potrebno je da poslanici formiraju radnu grupu koja bi radila na novom zakonskom rješenju i čiji bi se mandat oročio na tri mjeseca, što bi omogućilo Skupštini da u martu 2009, kada počinje redovan rad parlament, usvoji novi zakon o konfliktu interesa”, smatra Koordinator parlamentarnog programa MANS- a, Vuk Maraš.

On smatra da bi u novoj verziji trebalo i jasno definisati ko je javni funkcioner kao i ko predlaže članove komisije “kako bi to bile stvarno stručne osobe koje bi raspravljale o konfliktu interesa”.

Bonus video: