Željezara i Željeznica u mraku ako ne plate struju

1316 pregleda 1 komentar(a)
Vijesti 21. decembra 2008
Vijesti 21. decembra 2008
Ažurirano: 21.12.2018. 07:58h

Nikšićka Željezara i Željeznica Crne Gore ostaće bez struje, ukoliko do januara ne izmire dugovanja za utrošenu električnu energiju - upozoreno je iz Odbora direktora Elektroprivrede. U EPCG kažu da Željezara duguje oko 1,5 miliona eura, a Željeznica milion. - Nikšićka fabrika nije platila dvije posljednje fakture, što iznosi od 1,2 do 1,5 miliona eura i biće isključena ukoliko dug ne vrati do Nove godine. To važi i za Željeznicu Crne Gore – rekao je „Vijestima“ predsjednik Borda direktora energetske kompanije Srđan Kovačević.

Predstavnici holandske kompanije MNSS, sa domaćim menadžmentom, “zaboravljaju” da izmiruju obaveze, a nedavno su, kao posljedicu sukoba sa Prvom bankom, najavili da mogu privremeno prekinuti proizvodnju i početi da otpuštaju radnike.

Predsjednik Elektroprivrede kaže da će država preuzeti dio duga Željeznice, a ostatak moraju platiti.

Direktni potrošač je i Kombinat aluminijuma Podgorica i, kako tvrdi Kovačević, do sada je ta fabrika redovno plaćala mjesečne fakture za utrošenu električnu energiju. EPCG isporučuje Kombinatu godišnje dvije trećine struje po povoljnijim uslovima, odosno po prosječnoj cijeni od 36 eura po megavatu.

- Plašim se da već od ovog mjeseca ne bude problema sa KAP-om, jer je kompanija u teškoj finansijskoj situaciji - upozorio je Kovačević. Radnici Elektroprivrede već nekoliko mjeseci sprovede prinudnu akciju isključenja domaćinstava sa nagomilanim računima za utrošenu energiju.

Kovačević tvrdi da i prema građanima i preduzećima neplatišama isto postupaju.

- Dobijam i pisma da se selektivno isključuju potrošači koji ne plaćaju struju. To je nemoguće. Iste mjere preduzimamo prema svima, čak smo angažovali na određeno i nove ljude koji nadziru rad na terenu – tvrdi Kovačević.

Bonus video: