Vlada očekuje godinu infrastrukturnog buma

Počeće realizacija kapitalnih projekata – izgradnja autoputa, nastavak aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje hidroelektrane na Morači, stvaranja uslova za gradnju drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, što će uz dokapitalizaciju Elektoprivrede, privatizaciju Luke Bar, Željeznice, Montenegroerlajnza dati novu vrijednost ekonomiji Crne Gore
416 pregleda 0 komentar(a)
Vijesti 26. decembra 2008., Foto: Arihva Vijesti
Vijesti 26. decembra 2008., Foto: Arihva Vijesti

Crnogorska Vlada usvojila je juče Ekonomsku politiku za 2009. godinu čiji je cilj održavanje makroekonomske stabilnosti i kontinuiteta privrednog rasta uz kontrolisan uticaj efekata krize.

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović kazao je da je Vlada krizu shvatila kao prijetnju, jer će biti manje mogućnosti zaduživanja privrede i stanovništva, većeg troška zaduživanja, dosta opreznog investiranja koje će se reflektovati na smanjenje priliva stranih direktnih investicija...

- U krizi vidimo i šansu jer će niži obim kreditne aktivnosti uticati na smanjenje agregatne tražnje i smanjenje inflatornih pritisaka. Manji nivo uvoza i izvoza roba uticaće da se spoljnotrgovinski deficit u odnosu na BDP sa 35,9 odsto u 2008. smanji na 31 odsto u 2009.- rekao je Lazović.

Vlada je procijenila da će naredna godina biti godina „infrastrukturnog buma“, jer će početi sa realizacijom kapitalnih projekata – izgradnja autoputa, nastavak aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje hidroelektrane na Morači, stvaranja uslova za izgradnju drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, što će uz dokapitalizaciju Elektoprivrede, privatizaciju Luke Bar, Željeznice, Montenegroerlajnza dati novu vrijednost ekonomiji Crne Gore.

U cilju amortizovanja negativnih efekata krize pripremili smo set mjera iz fiskalne politke, kojima će se preventivno djelovati na moguće usporavanje ekonomske aktivnosti. Smanjenjem poreza i doprinosa i prijevremenom otplatom duga održaće se zadovoljavajući nivo javne potrošnje, dok će povećanje kapitalnog budžeta u kombinaciji sa investicijama iz privatnog sektora obezbijediti zadovoljavajući nivo pšotrošnje – rekao je Lazović.

Kao najznačajnije mjere fiskalne politike za narednu godinu, Vlada je definisala jačanje investicija u infrastrukturu kroz povećanje kapitalnog budžeta na 225 miliona eura, smanjenje neproduktivne budžetske potrošnje tako što će se zamrznuti 10 odsto rashoda za materijal i usluge u prvih šest mjeseci 2009. godine , a što bi trerbal oda uštedi 6,5 miliona eura.

- Predviđeno je smanjenje poreza i doprinosa na zarade sa ukupnim efekrtom od oko 53 miliona eura što čini 1,4 odsto BDP-a, prijevrfemena otpata unutrašnjeg duga po osnovu restitucijei stare devizne štednje, ukidanje naknade za autoputeve i korišćenje gradskog građevinskog zemljišta što će rastertetit6i privredu za oko 23 miliona eura odnosno oko 0,62 odsto BDP-a. Za projekat „ posao za Vas“ biti opredijeljeno 18,5 miliona eura - rekao je Lazović, dodajući da će ukupan iznos podsticaja kroz fiskalne i socioekonomske mjere iznositi oko 9,4 odsto GDP –a.

Kao rezultat tako koncipirane politike projekcija Vladinih makorekonomskih indikatora je – BDP u iznosu od 3,7 milijardi eura i realni rast od pet odsto, rast potrošačkih cijena 4,5 odsto, pad stranih direktni investicija na 460 miliona eura odnosno 12,4 odsto BDP-a, deficit spoljnotrgovinskog bilansa 1,1 milijardu eura ili 31 odsto BDP-a, stopa nezaposlenosti 10,3 odsto i rasta zaposlenosti 2,1 odsto.

- Zacrtanim ciljevima očekujemo da ćemo obezbijediti privredni rast u 2009. godini – zaključio je Lazović.

Bonus video: