Vlada nazvala Deripasku "metalnim tajkunom"

U odgovoru na tužbu navodi se i šema Deripaskinih povezanih preduzeća, pa se citira Fajnenšel tajms koji ga naziva "tajkunom, robusnim i agresivnim preduzetnikom"… Način pisanja govori da je medeni mjesec Vlade i strateškog partnera prošao, rekao je Aleksandar Damjanović na sjednici Komisije za praćenje privatizacije
930 pregleda 0 komentar(a)
Vijesti 26. decembra 2008., Foto: Arhiva Vijesti
Vijesti 26. decembra 2008., Foto: Arhiva Vijesti

Četiri poslanika vladajuće parlamentarne DPS-SDP većine Predrag Sekulić, Hidajeta Bajramspahić, Zoran Jelić i Đorđije Džuverović odbili su juče većinom glasova u Komisiji zaduženoj za praćenje privatizacije, inicijativu opozicionih kolega o kontrolnom saslušanju potpredsjednika Vlade Vujice Lazovića, ministra ekonomije Branimira Gvozdenovića i direktora Agencije za prestrukturiranje privrede Branka Vujovića u vezi sa ugovorom o privatizaciji Kombinata aluminijuma i međunarodnom arbitražom koju je protiv Vlade i državnih fondova pred Tribunalom u Frankfurtu pokrenuo CEAC, većinski vlasnik KAP-a. Za kontrolno saslušanje glasali su poslanici PzP, SNP i NS Nebojša Medojević, Aleksandar Damjanović i Predrag Popović, dok se na jučerašnjoj sjednici nije pojavio Radojica Živković, jedan od podnosilaca ove inicijative.

Predsjedavajući Komisije Predrag Sekulić (DPS) najavio je da će ovo tijelo nastaviti rad na proljeće nakon što Skupština dogodine nastavi svoj rad.

- Svaka pomoć države KAP-u podrazumijevala bi pregovore i ponovne izmjene kupoprodajnog ugovora. Zato smatram da bi što prije trebalo zakazati kontrolno saslušanje odgovornih državnih funkcionera koji su uključeni u pregovore... Krajnji je momenat da djelujemo kao Skupština i Komisija na implementaciju ugovora jer se najavljuju i neki sceniraji koji nijesu baš povoljni po državu – rekao je Medojević, i zatražio kontrolno saslušanje odmah nakon predstojećih praznika.

On je upozorio da ako se o privatizaciji KAP-a bude raspravljalo na proljeće tada ćemo samo moći da konstatujemo da je Crna Gora ostala bez 15 odsto BDP-a, 40 odsto uvoza i 4.000 radnih mjesta.

Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović rekao je da je Vladin odgovor na tužbu Centralno evropske aluminijumske kompanije (CEAC), pisan jezikom na ivici dobre komunikacije.

- U odgovoru na tužbu, odnosno Izjavi na odbranu (kako se u stvari zove), Oleg Deripaska se naziva “ruskim metalskim tajkunom”, navodi šema njegovih povezanih preduzeća, pa se citira Fajnenšel tajms koji ga naziva “tajkunom, robusnim i agresivnim preduzetnikom”… Vlada je na tužbu dala agresivan odgovor, koji je utemeljen jedino ukoliko je u funkciji zaštite zaposlenih. Način pisanja Izjave o odbrani govori da je medeni mjesec Vlade i strateškog partnera prošao - rekao je Damjanović.

Poslanik DPS-a Zoran Jelić smatra da je očito da KAP ima problema, i država treba pomoći “u dijelu zaštite radnika”.

- Zavod, koji je jedan od potpisnika ugovora, pripremiće svu logistiku, pomoć i programe kako radnici KAP-a ne bi ostali bez posla - najavio je Jelić.

Poslanik SDP-a Hidajeta Bajramspahić rekla je da pregovorima između Vlade i vlasnika KAP-a treba dati šansu, te da smatra da bi trebalo sačekati sa kontrolnim saslušanjem.

- Mislim da bi ovim kontrolnim saslušanjem previše digli buku - smatra ona.

Poslanik NS Predrag Popović pitao je zašto je Vlada potpisala ugovor o prodaji KAP-a sa nekim koga je nakon dvije godine proglasila “sumnjivim poslodavcem” i zašto pravi kompromis.

- Kompromis se pravi kad su obje strane pogriješile, što znači da, ako je Vlada spremna na to, onda priznaje svoju grešku - objasnio je Popović.

Članovi Komisije jednoglasno su se saglasili da se od Agencije za prestrukturiranje traži dokumentacija vezana za privatiaciju podgoričke Mljekare.

Damjanović je istakao da kupac Mljekare, kompanija Eksal, nije ispoštovala odredbe kupoprodajnog ugovora i postavio pitanje zašto još prije pet godina nije raskinut kupoprodajni ugovor.

Komisija se nije izjašnjavala o predlogu opozicionih poslanika za kontrolu privatizacije nikšićke Željezare i AD Livnica, jer su podnosioci inicijative poslanici Damjanović i Medojević napustili sjednicu prije njenog kraja.

- Vidjeli smo da kod vladajuće političke strukture očigledno ne postoji volja da se ovim pitanjima raspravlja do marta 2009. Pretpostavljam da su za vas ove teme politički nezgodne jer javnosti treba položiti račun zbog promašaja u vođenju procesa privatizacije pred najavljene parlamentarne izbore. Očigledno će kratkoročni politički interesi dominirati nad interesima države i privrede – rekao je Medojević o procesu privatizacije u Željezari, i napomenuo da njemu sve miriše na situaciju koja se desila sa kanadskom kompanijom Midlend koja je prije nekoliko godina jednostavno pobjegla iz Željezare.

Sindikalci traže da se pomogne KAP-u

Sindikalni odbor radnika Kombinata aluminijuma uputio je juče pismo premijeru Milu Đukanoviću zbog veoma teške ekonomske situacije u kompaniji, i od kojeg traže da pomogne opstanak KAP-a.

- Svjesni smo globalne ekonomske krize koja je zahvatila cijeli svijet kao i neminovnosti da se ista morala reflektovati i na Crnu Goru. Razumijemo i činjenicu da cijena aluminijuma na svjetskoj berzi konstantno pada, da naš poslodavac proizvodi gubitke, ali uprkos svemu mišljenja smo da navedene okolnosti ne bi trebalo da se svale na leđa radnika. Uzimajući u obzir važnost i značaj KAP-a za Crnu Goru, što ste i sami potvrdili, ističemo da je KAP bio, a nadamo se da će i ostati stub crnogorske ekonomije – kaže se u pismu koji je potpisao predsjednik Sindikata Zoran Milošević. U KAP-u, zajedno sa prerađivačkim fabrikama, zaposleno je oko 2.700 ljudi.

Direktor Vječeslav Krilov proteklih dana je, kako su “Vijestima” kazali predstavnici radnika koji su sa njim razgovarali, upozorio da bi fabrika mogla biti zatvorena do februara, ukoliko Vlada ne pomogne. Sindikalci, kako kažu u pismu premijeru, vjeruju da će Vlada u pregovorima sa njihovim poslodavcem, pronaći adekvatno rješenje za opstanak i dalji rad KAP-a.

- Takođe, želimo da istaknemo da je starosna struktura radnika KAP-a (prosjek starosti 45-60 god), te da bi naši radnici veoma teško našli novo zaposlenje na tržištu radne snage. Kreditna zaduženost radnika KAP-a kod raznih banaka je 90 odsto tako da je KAP za nas jedini izvor, perspektiva, jednostavno drugi dom – ističe se u pismu. Milošević je naveo da je za 38 godina postojanja KAP mnogima pomogao, „pa je red da se i njemu u ovoj situaciji pomogne“.

- Sindikalni odbor KAP-a je spreman da učestvuje u pregovorima Vlade i poslovodstva i da svoj doprinos u pronalaženju valjanog rješenja za izlazak iz krize. Još jednom ističemo da je doprinos KAP-a razvoju crnogorske privrede od izuzetne važnosti i da naravno ne treba zanemariti činjenicu da je u pitanju sudbina cijelog reprolanca - konkretno pitanje je sudbine oko 30.000 građana Crne Gore (radnika KAP-a i njihovih porodica)- kaže se na kraju pisma premijeru Đukanoviću.

Bonus video: