Otkaz preko oglasne table

Kao obrazloženje Gati navodi da se od marta, kada su 52 radnika započela štrajk, nije odvijala proizvodnja
682 pregleda 0 komentar(a)
Vijesti 11.1.2009., Foto: Printscreen
Vijesti 11.1.2009., Foto: Printscreen

Na oglasnoj tabli u nikšićkoj Livnici postavljeno je saopštenje, koje je potpisao većinski vlasnik Đovani Gati, u kome se navodi da se „zaposleni mogu smatrati oslobođenim svake radne obaveze od 1. 1. 2009. godine“.

- Imajući u vidu situaciju u Livnici, nezakonit štrajk i arbitražni proces između kompanije Gatti i Željezare, uprava Livnice, uz veliko žaljenje, saopštava zaposlenima da se mogu smatrati oslobođenim svake radne obaveze od 1. 1. ’09. godine - navodi se u saopštenju koje je napisano 26. decembrta. a istaknuto dan pred Novu godinu. Kao obrazloženje Gati navodi da se od marta, kada su 52 radnika započela štrajk, nije odvijala proizvodnja, uz napomenu da su sve obaveze prema onima koji nijesu štrajkovali redovno izmirivane. Nastavak proizvodnje, kako se navodi, može se očekivati tek nakon okončanja spora pred arbitražnim sudom u Parizu, gdje Gatti od Željezare, koja je do prodaje Livnice bila njen vlasnik, traži odštetu od desetak miliona eura.

- Do tada zaposleni svoja prava mogu ostvarivati kod matične firme Željezare - navodi se u saopštenju.

Gati se nada da će spor biti riješen u njegovu korist i uvjerava radnike da će „nakon naplate štete izmiriti sve obaveze prema zaposlenima“. Kako nezvanično saznajemo, saopštenje je poslato na kućnu adresu svim zaposlenim radnicima Livnice koji nijesu štrajkovali, Odboru direktora Livnice i izvršnom direktoru Đan Kletu Bolonjiniju. Predsjednica Sindikata Livnice Angelina Mušikić kazala je da taj čin samo pokazuje da je Gati napokon prestao da “izdaje radnike na revers” drugim firmama.

- Da je mislio dobro Livnici, poslove ne bi obavljao u drugim firmama - kazala je Mušikić uz napomenu da se štrajk nastavlja, a da „Gati ne može zatvoriti Livnicu“.

Bonus video: