VIJESTI PRIJE 10 GODINA

Kupaca ni za lijek

Sudeći prema sadašnjim najavama prodaja nekretnina se vraća na onaj obim iz 2006. kada je i sva kuporpodajna euforija počela sa za tada realizovnih 275 miliona eura prometa nekretnina
1199 pregleda 0 komentar(a)
Vijesti 12. januar 2009. godine, Foto: Arhiva Vijesti
Vijesti 12. januar 2009. godine, Foto: Arhiva Vijesti

Nakon kupoprodajne euforije proteklih godina poznate kao “ruska groznica”, kada su milioneri iz ove najveće evropske države zapljusnili Budvansku rivijeru kupujući sve što su mogli, sada je zasigurno uslijedila “ruska koma”.

Bogatih Rusa gotovo da i nema, a ekonomska kriza učinila je svoje, pa od nekadašnjih galantnih kupaca, ostala je samo lijepa uspomena, ili gorak ukus na milionske svote koje su mještani dobijali za hektare zemlje ili stare kuće.

Invazija Rusa na Budvansku rivijeru počela je prije par godina kupovinom ogromnih površina zemlje u selu Blizikuće nadomak Svetoga Stefana, nakon čega se proširila na cijelu metropolu turizma. Rusi su kupovali sve, ne birajući, a na meti su obično bile atraktivne zemljišne parcele uz more ili u zaleđu, stare kuće u viševjekovnim naseljima, a i stanovi u luksuznim zgradama.

Samo tokom protekle tri godine u Budvi je prodato nekretnina u vrijednosti više od milijardu eura, a ruska groznica sa sobom je donijela i ekspanziju gradnje. Rast tražnje za stanovima i apartmanima doveo je do toga da je za samo dvije i po godine na Budvanskoj rivijeri niklo više od dvije stotine zgrada. Dolazak Rusa uslovio je da su za kratko vrijeme cijene nekretnina uvećane i nekoliko puta. Kvadrat stana u Budvi dostizao je i cijenu od 3.500, do deset hiljada u Starom gradu, a posebno su bile atraktivne cijene kuća i stanova u elitnim zonama Svetoga Stefana i Miločera.

Međutim, cijela euforija se preko noći pretvorila u pravu noćnu moru. Iako niko nije očekivo da će lom na američkim berzama uništiti prodaju nekretnina u Paštrovićima, obistinile su se i one najnevjerovatnije prognoze. Proradile su neke čudne veze između Menhetna i Paštrovića, jer upravo svu tu zemlju koju su proteklih godina unuci prodavali, krvlju sticali njihovi đedovi u američkim rudnicima. Prema riječima vlasnika najjače budvanske agencije za nekretnie “Imperije” Dragana Nikolića prodaje skoro nema. - Proteklih nekoliko mjeseci nijesmo prodali gotovo nijednu nekretninu – kazao je Nikolić, čija agencija ima i poslovnicu u Moskvi.

On je dodao da je u Rusiji kriza što se i odrazilo na prodaju nekretnina, dodajući da je iz tog razloga došlo do pada cijena koje su se vratile na nivo iz 2005. Prema riječima poznavaoca prilika, trenutno je prodaja u Budvi zamrla, a ruskih kupaca, koji su činili gro prometa nema ni 10 odsto od onoga što je ranije bilo. Rusi su sada izuzetno obazrivi, kupuju isključivo direktno bez posrednika koji su im ranije za pružene usluge uzimali ogromne svote. Rusi i dalje kupuju, ali to su samo sporadični slučajevi.

Da će ove godine biti manje prodaje nekretnina predvidjela je i opšina Budva , koja je u budžetu zacrtala da će od poreza na promet nepokretnosti zaraditi svega 2,5 miliona eura, duplo manje nego lani, ili tri put manje nego li 2007. Kada se posmatra opštinska statistika naplate poreza na promet nepokretnosti, Budva i dalje zuzima lidersku poziciju na Jadranu, prošle godine je na području budvanske rivjere prodato nekretnina u vrijednosti oko pola milijarde eura, dok je cifra 2007. bila šest stotina miliona eura.

Sudeći prema sadašnjim najavama prodaja nekretnina se vraća na onaj obim iz 2006. kada je i sva kuporpodajna euforija počela sa za tada realizovnih 275 miliona eura prometa nekretnina.

Vlada kriva što Sveti Stefan nikog ne interesuje

Poseban pad prodaje nekretnina bilježi se na području Svetoga Stefana, koji je važio za omiljeno mjesto ruskih milionera. Prema riječima preduzetnika Krsta Rađenovića prodaje nema, gotovo da je stala, a za to su, navodi on, glavni krivci singpurska kompnija „Amn rizorts“ i Vlada Crne Gore.

- Nije samo ekonomska kriza dovela do toga da stane prodaja nekretnina. Sama činjenica da je grad hotel „ Sveti Stefan“ već treću godinu zatvoren, to je dovelo da nekada najelitnije naselje na našem primorju zaobilaze turisti, pa čudi što i kupci nekretnina i investitori izbjegavaju da ulažu u ovaj dio Rivijere. Sveti Stefan više nije interesantan nikome. Vlada je kriva kasni i odugovlači sa donošenjem planskih dokumenata , tako da su mnogi kupci odustali od kupovine, jer planova nije bilo, a njihov novac nije mogao da čeka– kazao je Rađenović.

Prijestonica truizma ili supermarket?

Da je nastala velika panika među prodavcima nekretnina, posebno graditeljima, koje je kriza zatekla nespremne, svjedoče i pune novine i televizije oglasa za prodaju stanova. Kako kupaca nema ni za lijeka, mnogi od njih su pribjegli i onoj najprostijoj reklami - zakači na kuću ( u ovom slučaju na zgradu) tablu ili pano „ prodaje se“.

Svakom ko prolazi kroz Budvu sigurno će zaparati oči veliki reklamni panoi koji vise preko novosagrađenih zgrada, gdje se osim natpisa „prodaja“ nalaze i brojevi telefona, pa čak i cijena kvadrata stana. Tako putnik namjernik može steći utisak da nije ušao u metropolu turizma, nego u neki supermarket.

Preporučujemo za Vas