Od očekivanih 300 miliona, pola u EPCG, pola u budžet

Vlada planira da kroz ulazak strateškog partnera u elektroprivredu ublaži posljedice krize
522 pregleda 0 komentar(a)
Vijesti prije deset godina
Vijesti prije deset godina

U Vladi i Tenderskoj komisiji trenutno se razmatra scenario po kojem bi se dokapitalizacija Elektroprivrede obavila na nešto drugačiji način od najavljenog, a sa ciljem ublažavanja posljedica finansijske krize – rečeno je “Vijestima”.

Strateški partner bi, kako je to više puta najavljeno, trebalo da kroz dokapitalizaciju EPCG postane vlasnik 22 odsto akcija, za šta se očekuje priliv od 300 miliona eura.

Taj novac, kao i kod svake dokapitalizacije uplaćuje se na račun firme. U Vladi vjeruju da bi dio tog novca značajno pomogao za ublažavanje posljedica krize ukoliko bi bio uplaćen u državni budžet. Zbog toga se, kako je “Vijestima” rečeno, razmatra opcija da Vlada strateškom partneru proda dio akcija, a dio mu ustupi kroz dokapitalizaciju, s tim da ukupan iznos koji investitor stekne ostane 22 odsto. Na taj način, dio novca od prodaje, ili možda čak polovina od očekivanih 300 miliona, pripao bi Vladi, odnosno državnom budžetu.

U ovoj godini postoji mogućnost budžetskog deficita i zaduženja države u inostranstvu, što bi moglo biti preduprijeđeno u slučaju priliva novca od dokapitalizacije EPCG.

Još je otvoreno pitanje da li i investitorima tako nešto odgovara, zbog čega ni u Vladi nije konačno prihvaćen scenario dokapitalizacije uz prodaju manjeg dijela akcija. Strateški partner, prema zamisli, dobio bi i pravo upravljanja Elektroprivredom, ali mu na računu ne bi bilo 300 miliona koje treba da uplati kroz dokapitalizaciju, već možda pola od toga. Ukoliko u Vladi i Tenderskoj komisiji budu sigurni da investitori nemaju ništa protiv novog modela, on će definitivno biti primijenjen jer u vremenu krize omogućava državi raspolaganje sa značajnom sumom novca koja bi mogla biti iskorišćena za podršku privredi i infrastrukturne projekte.

Čak i da ne bude primijenjen ovaj model, već da dokapitalizacija uspije i kompletan novac bude uplaćen samo Elektroprivredi, to se smatra više nego značajnim u budućem periodu krize. Država trenutno ima oko 70 odsto akcija EPCG, i kakav god scenario da bude ostaće većinski vlasnik.

Nije teško zaključiti da investitor koji stekne 22 odsto akcija koje treba da plati 300 miliona, ima plan da dođe do većinskog vlasništva u nekom narednom periodu, što potencijalni učesnici tendera i ne kriju. U Vladi za sada javno niko ne govori o toj mogućnosti.

Investitor je u mogućnosti da kupi i manjinske akcije od privatizacionih fondova, građana, kupaca sa berze, što mu potencijalno daje mogućnost da nakon dokapitalizaciju stekne više od 40 odsto vlasništva.

Na investicionoj konferenciji koja je prije dva dana održana u Podgorici vezano za dokapitalizaciju EPCG, prisustvovali su predstavnici 18 inostranih kompanija, od kojih je većina renomirana i u vlasništvu razvijenih evropskih država - norveški Statkraft i NTE, italijanski ENEL, Terna, Edison, A2A, austrijski Verbund, EVN, Energie Steirmark, češki ČEZ, kineski Dongfang, ruski RAO Ues, londonski EFT, Elektroprivreda Srbije, poljska Grupa Energetyczna, švajcarski Duferco, grčko-američki konzorcijum Contourglobal, kao i SSK Group iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Bonus video: