Tenzije rastu, nema ni plata

RUSI I VLADA NASTAVLJAJU PREGOVORE O POMOĆI KAP-u
457 pregleda 0 komentar(a)
Arhiva Vijesti
Arhiva Vijesti

Do sada nismo postigli dogovor o Vladinoj podršci Kombinatu aluminijuma. Razgovori se nastavljaju, ali u ovom momentu ne možemo u potpunosti isključiti mogućnost zaustavljanja proizvodnje - saopšteno je sinoć iz menadžmenta aluminijumske kompanije, nakon jednočasovnog - još jednog u nizu - uzaludnog razgovora sa predstavnicima Vlade.

Prije tog sastanka izvršni direktor KAP-a Vječaslav Krilov razgovarao je u KAP-u oko 11 časova sa sindikalnim predstavnicima radnika Prerade, a oko 15 časova ispred upravne zgrade kompanije došlo do spontanog okupljanja radnika prve i druge smjene Elektrolize, koji su upravi, ali i svojim sindikalnim predstavnicima već za danas zaprijetili obustavom rada ukoliko im se jutros do osam časova ne isplati zarađena decembarska zarada.

Iako je Krilov dan ranije obećao da na vrijeme biti isplaćena zarada to se nije desilo juče, jer je, kako je direktor obavijestio predstavnike radnika, jedna banka blokirala račun KAP-a.

Iz uprave su sinoć saopštili da bi se održala proizvodnja u KAP-u, moraju što prije biti u mogućnosti primjeniti mjere koje bi dovele do znatnog smanjenja troškova.

- Od Vlade smo zatražili da razmotri one odredbe kupoprodajnog ugovora koje nije moguće ispratiti u trenutnim okolnostima, uključujući dalje investicije u modernizaciju KAP-a, održavanje proizvodnje i broja zaposlenih na istom nivou i korišćenje lokalnih sirovina u našem proizvodnom procesu – naveli su iz menadžmenta kompanije i upozorili još jednom da je podrška Vlade “jedini mogući način da KAP nastavi sa radom”.

- Vjerujemo da je, u momentu kada se Crna Gora počinje suočavati sa posljedicama globalne krize u svim granama: industriji, turizmu, građevinarstvu, tržištu nekretnina, od ključne važnosti Vladina odluka o KAP-u koja će poslati jasnu poruku o Crnoj Gori kao investicionoj destinaciji, ne samo investitorima koji su ovdje prisutni, nego i svim budućim, potencijalnim - istakli su iz menadžmenta.

Kako je agencija MINA-BUSINESS sinoć objavila, Vlada i uprava KAP-a načelno su se dogovorili da struju i mazut za naredna tri mjeseca podgorička fabrika plaća naknadno. Agencija nezvanično saznaje da tokom sinoćnjih pregovora još nije postignut dogovor u vezi sa garancijama za kredit fabrici od sedam do osam miliona eura, što je uslov za održavanje proizvodnje u narednim mjesecima.

Predsjednik Sindikata Prerade Miodrag Pavićević otišao je juče nezadovoljan iz kancelarije direktora Krilova jer mu je ovaj rekao da bi zaostala novembarska plata, zbog blokade računa KAP-a u CKB-u, mogla biti isplaćena tek početkom naredne sedmice.

Predstavnici Vlade uvjeravali su prije nekoliko dana radnike Prerade da će novembarska plata biti isplaćena do danas, ali jalovi razgovori između CEAC-a i Vlade za rezultat imaju vjerovatno i neku kalkulaciju poslodavca sa radničkim zaradama.

- Krilov je izrazio želju da prisustvuje našem protestu ispred Vlade. Ukoliko danas donesemo odluku o nastavku protesta u ponedjeljak mi ćemo ga pozvati i, ako bude želio, uključiti u pregovore…Predložili smo mu da nam se pridruži i njegov pet puta brojniji Sindikat KAP-a. On nam je rekao da će od Vlade tražiti da KAP-u ubuduće uplaćuje zarade za radnike prerađivačkih fabrika, a da nam ih KAP samo prosleđuje – rekao je Pavićević “Vijestima”.

On je naveo da mu je Krilov rekao da “ne mogu isplatiti novembarsku platu radnicima jer je, navodno, banka blokirala račun KAP-a”.

Bonus video: