VIJESTI PRIJE 10 GODINA

Direktori i bord podijelili šestocifrene otpremnine

Prema nezvaničnoj informaciji "Vijesti", pošto niko ni u Željeznici ni u resornom Ministarstvu saobraćaja ne želi da razgovara na tu temu, predsjednik Odbora direktora Savo Parača, nakon pola godine rada u Željeznici, dobio je otpremninu od 180.000 eura
1326 pregleda 0 komentar(a)
Vijesti 12. januar 2009. godine, Foto: Arhiva Vijesti
Vijesti 12. januar 2009. godine, Foto: Arhiva Vijesti

Iako su i državni revizori nedavno utvrdili da se dug crnogorske Željeznice ozbiljno približio cifri od 200 miliona eura, a kompletan sistem koji je kičma privrede u svakoj ozbiljnoj državi odavno liči na ogromni zarđali muzej na otvorenom, to nije bila smetnja da dvije uprave, koje su se smijenile u drugoj polovini prošle godine, sebi podijele više od milion eura otpremnina. Uprava koja je došla na čelo Željeznice AD prije dvije godine svoj mandat „završila“ je sredinom prošlog ljeta.

Tada su, prema informaciji "Vijesti", podijeljene otpremnine, pa je predsjednik Odbora direktora Miodrag Gomilanović dobio 120.000 eura, a članovi Odbora Dušan Perović, Milorad Jovanović, Rešad Nuhodžić, Petar Drešler, Mersad Mujević, Vule Tomašević, Mirel Radić-Ljubisavljević i Milan Vukčević po 25.000 eura. Tada je izabran novi Odbor direktora, manje brojan, ali su otpremnine, podijeljene pred Novu godinu, kada je matično društvo prestalo da postoji a nastali Infrastruktura i Prevoz, bile znatno veće.

Prema nezvaničnoj informaciji "Vijesti", pošto niko ni u Željeznici ni u resornom Ministarstvu saobraćaja ne želi da razgovara na tu temu, predsjednik Odbora direktora Savo Parača, nakon pola godine rada u Željeznici, dobio je otpremninu od 180.000 eura. Članovi odbora Milan Lakićević i novi-stari članovi Dušan Perović, Milorad Jovanović i Rešad Nuhođžić dobili su po 45.000 eura.

Iz Paračine graniture otpremninu je dobio i izvršni direktor u obje uprave, sa nešto više od dvije godine staža u Željeznici, Blažo Šaban kojem je pripalo 140.000 eura. Sekretar AD Željeznica Nikola Gegović dobio je 80.000, za sređivanje stana finansijski direktor Zorica Šoć dobila je 60.000, a direktor sektora za ljudske resurse Branka Pantović 40.000 eura.

I tu nije kraj nesvakidašnje priče o "gazdovanju" u Željeznici, koja se do sada uspješno držala pod tepihom. Mnogi radnicigovore o 33 stana za koja su rješenja podijeljena pred kraj radnog vremena posljednjeg radnog dana Gomilanovića u Željeznici. Navodno, stanovi tek treba da se grade, ali mnogi vjeruju da su neki stanovi već useljivi i da su od tri ključeve već dobile „direktorove kolege iz MUP-a“, kako na Željeznici zovu kolege Momčila Božovića, Igora Nikolića i Ratka Stijepovića koje je iz policije u Željeznicu doveo njihov bivši kolega izvršni direktor Blažo Šaban. Neki od njih su, prema tvrdnjama ljudi iz Željeznice, dobili ključeve prije isticanja pripravničkog staža.

Osim otpremnina i stanova, vrlo interesantna tema je i kupovina skupih automobila, o kojoj je, kao i o prve dvije, nemoguće dobiti tačnu i zvaničnu informaciju. Govori se o četiri najnovija “pasata” i “golfu petici”. Zaposleni u Željeznici sa velikim oprezom govore o otpremninama, stanovima, automobilima. Jedni mudro ćute da ne bi pokvarili podjelu kolača u kojoj su nešto zakačili, drugi čekaju neku sljedeću podjelu ili imaju na umu da se lako mogu naći na još nezaključenom spisku kandidata za tehnološki višak. Svi čekaju da neko drugi javno progovori jer znaju da se u godini izbora „lako gubi glava-odnosno fotelja“.

Doskorašnji predsjednik Odbora direktora Željeznice AD, koja se ugasila preg Novu godinu, Savo Parača nije htio konkretno da govori na temu otpremnina jer kako kaže "neće se uraditi ništa što nije u skladu sa odlukom skupštine akcionara".

Po odluci skupštine akcionara, iz 2005. godine, kako je “Vijestima” rečeno u Željeznici, predsjednik i članovi Odbora direktora imaju pravo na otpremninu u iznosu 18 bruto zarada iz posljednjeg mjeseca.

Pošto "Vijesti" nijesu imale preciznu informaciju kolika je bila bruto zarada u upravi Željeznice, pitale su Paraču da li je to, kada se pomnoži, 180.000 eura.

- Ne znam koliko je, vidjećemo, možda bude i 500. Jedno je sigurno, poštovaću odluku skupštine akcionara iz 2005. godine i uzeti koliko mi bude pripalo - rekao je Parača.

Sadašnji predsjednik Odbora direktora Željezničkog prevoza i član prethodnih dviju uprava Rešad Nuhodžić nije želio da priča na ovu temu, niti da odgovori na pitanje je li do sada podizao otpremnine. Njegov kolega iz Infrastrukture Zarija Franović kazao je da ga "ne zanimaju odluke u čijem donošenju nije učestvovao i koje nemaju veze sa njim i Infrastrukturom".

I u resornom Ministastvu saobraćaja tvrde da „još ne znaju šta se dešavalo u Željeznici“, kada je riječ o otpremninama.

- Zatražićemo zvaničnu informaciju – rekao je „Vijestima“ rekao Srđan Vukčević, pomoćnik ministra saobraćaja.

Iz odbora u odbor, sve u ime države i za svoj džep

Priča o podizanju milionskih otpremnina možda bi mogla i da prođe da nije riječ o ljudima koji su do dobijanja otpremnine primali, za crnogorske prilike, nevjerovatne plate od po nekoliko hiljada eura, mnogi su istvovremeno bili i na drugim plaćenim pozicijama, a nakon podizanja otpremnine opet se pojavljuju u nekom novom odboru kao predstavnici države ili na poziciji direktora velikih državnih preduzeća i institucija. Pa opet otpremnine i tako unedogled i „sve po zakonu“...

Preporučujemo za Vas