Vremeplov: Pomoć KAP-u nikad bliža, ali tužba malo usporava

Jedan od zahtjeva je da se odustane od tužbe kojom Rusi traže 300 miliona eura odštete, jer su navodno prilikom kupovine KAP-a i Boksita dobili pogrešne informacije.
252 pregleda 0 komentar(a)
Prije deset godina, Foto: Vijesti
Prije deset godina, Foto: Vijesti

Glavni čovjek ruskog milijardera Olega Deripaske, direktor En plus grupe i član uprave Rusala Vladislav Solovjev, juče je u Podgorici pregovarao sa premijerom Milom Đukanovićem i visokim funkcionerima Vlade oko sudbine Kombinata aluminijuma – saznaju “Vijesti”.

Izvori “Vijesti” tvrde da dogovor oko Vladine podrške KAP-u nije konačno dogovoren, ali je došlo do ozbiljnih pomaka, zbog čega će razgovori biti nastavljeni narednih dana.

Vlasnici KAP-a, ruska kompanija CEAC koja pripada En plus grupi, traže pomoć od države kako bi se proizvodnja održala. Na svjetskom tržištu došlo je do drastičnog pada cijena aluminijuma, zbog čega KAP prozvodi ogromne gubitke.

Rusi upozoravaju da bi proizvodnja ubrzo mogla stati, ukoliko Vlada ne obezbijedi podršku, kao što to čine skoro sve zemlje koja imaju razvijenu aluminijsku industriju. KAP je već značajno smanjio proizvodnju.

Čelnici Vlade i juče su Solovjevu prenijeli da su spremni da pomognu opstanak KAP-a. Ta pomoć bi se ogledala kroz oslobađanje plaćanja struje, mazuta, poreza i doprinosa i sličnih obaveza na nekoliko mjeseci, i davanje garancija da KAP dobije kredit. Vlada je uslovila podršku, sa čim su Rusi upoznati.

Jedan od zahtjeva je da se odustane od tužbe kojom Rusi traže 300 miliona eura odštete, jer su navodno prilikom kupovine KAP-a i Boksita dobili pogrešne informacije.

Prema informacijama “Vijesti”, i naznake da će vlasnici KAP-a odustati od tužbe značajno bi uticale da Vlada odluči da pomogne fabriku.

- Pregovori se nastavljaju. Sve činimo da KAP opstane i spremni smo da pomognemo. Naravno, postoji linija ispod koje Vlada ne može ići – rekao je juče “Vijestima” visoki funkcioner u Đukanovićevoj administraciji.

Dolaskom Solovjeva juče su faktički deblokirani pregovori, koji su, prema informacijama “Vijesti”, bili zapali u ćorsokak, zbog čega je umalo došlo do povlačenja Rusa iz fabrike. U Vladi su spremni i za opciju uvođenja programiranog stečaja, jer bi i u tom slučaju KAP nastavio da radi, ali u manjem kapacitetu.

- Gašenje fabrike za sada nije realna opcija, zbog velikih posljedica koje bi nastale po privredu, radnike, reprolanac i bankarski sistem – tvrde u Vladi, koja, makar tako saopštavaju njeni zvaničnici, preferira da KAP nastavi sa radom pod okriljem En plus grupe.

U Podgorici su ovih dana boravili i predstavnici konzorcijuma banaka koje sarađuju sa vlasnicima KAP-a i njihovi su glavni kreditori. Banke čekaju konačnu informaciju da li će Vlada pomoći KAP, kako bi i one razmotrile dalje modele saradnje. U Kombinatu i Rudnicima boksita, gdje su Rusi, takođe, većinski vlasnici, zaposleno je oko 4.000 radnika.

Bonus video: