Vremeplov: Struja trese Vladu

Iz vrha SDP-a najavili su „Vijestima“ da će, ukoliko DPS ne pristane na njihov koncept prodaje EPCG, uskratiti podršku Vladi i na izbore izaći samostalno
2096 pregleda 0 komentar(a)
Vijesti prije deset godina
Vijesti prije deset godina

Socijaldemokratska partija (SDP) dovela je u pitanje održavanje parlamentarnih izbora 29. marta, jer se sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) ne može dogovoriti oko koncepta prodaje Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Pregovori u vladajućoj koaliciji juče su bezuspješno okončani, a predstavnici obje partije potvrdili su da predsjednici dviju stranaka, Milo Đukanović i Ranko Krivokapić potpis na novi predizborni sporazum nijesu stavili samo zbog tog pitanja.

Iz vrha SDP-a najavili su „Vijestima“ da će, ukoliko DPS ne pristane na njihov koncept prodaje EPCG, uskratiti podršku Vladi i na izbore izaći samostalno.

Za SDP, međutim, nije sporno da izbori svakako treba da se održe, ali će najuže rukovodstvo donijeti političku procjenu da li to treba uraditi u prvobitnom roku ili ih prolongirati za neko kraće vrijeme.

Kraćim odlaganjem dana glasanja, SDP bi „kupila“ malo vremena za eventualan samostalan nastup na izborima, o čemu će vrh te partije raspravljati danas na konsultacijama.

Zbog spora sa DPS, juče je na zahtjev SDP-a odložena sjednica Skupštine na kojoj je trebalo da se raspravlja o vladinom predlogu o skraćenju mandata Skupštine.

„Glavni odbor Socijaldemokratske partije u ponedjeljak će održati sjednicu, na kojoj će donijeti odluku o skraćenju mandata Skupštini. Kolegijum predsjednika paralmenta prihvatio je zahtjev šefa poslaničkog kluba SDP-a Ivana Brajovića da se sjednica odloži za ponedjeljak“, objasnio je novinarima sinoć član Predsjedništva SDP-a Raško Konjević.

Iz SDP-a su kazali da se, povodom toga, namjerno nijesu oglašavali 10-15 dana, čekajući da se to pitanje riješi, ali da je sad bio krajnji trenutak da to učine.

„Nije problem u parlamentu, već u Vladi. Sve smo dogovorili, programske principe, broj mandata, sve, osim pitanje EPCG“, kazao je „Vijestima“ funkcioner DPS-a.

On je istakao da ne zna kako će se stvari dalje odvijati, ali da u toj partiji još računaju na prvobitni plan, koji ne bi poremetio planirani rok za održavanje izbora.

„Skupština bi u ponedjeljak mogla sve da završi, a predsjednik države ima rok do ponoći da raspiše izbore. Oni bi u tom slučaju, poštujući zakonske odredbe, mogli da se održe 29. marta“, kazao je on.

Drugi zvaničnik te partije ne strahuje da u parlamentu neće biti dovoljne većine za skraćenje mandata.

“Nakon toga razgovaraćemo o mogućim koalicijama. DPS je za širi front”, rekao je on.

SDP ne podržava koncept prema kome bi država, u bilo kojoj varijanti, mogla da izgubi većinski paket akcija Elektroprivrede.

Veći koalicioni partner traži da se investitoru koji pobijedi na tenderu za dokapitalizaciju omogući da za pet godina postane većinski vlasnik, ukoliko prethodno ispuni investicioni plan od nekoliko stotina miliona eura i od EPCG stvori profitabilnu kompaniju.

Sa druge strane, SDP je u svakoj varijanti protiv prodaje EPCG, odnosno ne odstupa od stava da država ostane većinski vlasnik. SDP vjeruje da dokapitalizacija može uspjeti i bez opcije koju zastupa DPS, jer investitor dobija manjinsko vlasništvo u monopolističko preduzeće, pravo upravljanja njime i mogućnost da učestvuje u drugim velikim projektima.

Potencijalni investitori, sa kojima su predstavnici Vlade i Tenderske komisije obavili razgovore, čvrsto su saopštili da ih dokapitalizacija zanima samo ukoliko budu u mogućnosti da u perspektivi postanu većinski vlasnici.

Na posljednjoj sjednici Vlade odluka o dokapitalizaciji EPCG odgođena je za sljedeći četvrtak.

DPS traži nove partnere

DPS je već počeo da lobira za glasove podrške odluci o skraćenju mandata, a poziv da podrži vladin predlog Goran Batrićević je odbio sinoć.

Prema informacijama „Vijesti“, lider Demokratskog centra odbio je takvu ponudu, iako su ga nagovarali visoki funkcioneri DPS. Isti izvor je naveo da DPS podršku traži i od Narodne i Bošnjačke stranke.

Lider NS Predrag Popović, međutim, demantovao je sinoć da ga je povodom toga bilo ko kontaktirao, ne isključujući mogućnost da njegova stranka podrži taj predlog. „O tome da li će NS podržati odluku o skraćenju mandata donijećemo u ponedjeljak, nakon rasprave na plenumu i nakon što kompletna situacija bude jasnija“, kazao je on „Vijestima“.

Bonus video: