Mi smo dvije bliske i prijateljske nacije

Tokom susreta sa predsjednikom Rusije Dmitrijem Medvedevim u Moskvi, Vujanović je kazao da su “odnosi Rusije i Crne Gore trenutno vrlo bliski i nastaviće da budu takvi u budućnosti”
4962 pregleda 3 komentar(a)
Vijesti prije 10 godina
Vijesti prije 10 godina

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je juče da je Rusija “uvjek bila u vrhu prioriteta” Crne Gore.

Tokom susreta sa predsjednikom Rusije Dmitrijem Medvedevim u Moskvi, Vujanović je kazao da su “odnosi Rusije i Crne Gore trenutno vrlo bliski i nastaviće da budu takvi u budućnosti”.

“Posebno bih htio da izrazim svoje zadovoljstvo našim odnosima. Rusija je uvijek bila u vrhu naših prioriteta. Naša zemlja je uvijek imala posebna očekivanja u odnosima sa Rusijom, uvjek smo razvijali prijateljsku saradnju i uvijek smo imali veoma dobru komunikaciju, ekonomske kontakte i odnose između naših građana...”, kazao je Vujanović, prenosi Kremlj na svom zvaničnom sajtu.

U uvodnom dijelu sastanka ruskog i crnogorskog predsjednika Vujanović je još kazao da je srećan “što su Rusi dobro reprezentovani u Crnoj Gori i kao investitori i kao gosti i što sve više i više Rusa želi da živi u Crnoj Gori”.

“Naše veze pokazuju da smo mi dvije bliske i prijateljske nacije i tako će biti i u budućnosti”, prenosi Kremlj Vujanovićeve riječi.

U naknadnom saopštenju Kremlja objavljeno je da su Medvedev i Vujanović razmotrili perspektive bilateralne saradnje u ekonomskoj i humanitarnoj sferi, i pitanja evropske bezbjednosti.

U kratkom saopštenju, Kremlj podsjeća da je Vujanović u kratkoj posjeti Moskvi kako bi primio nagradu Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda.

Medvedev je na početku razgovora sa Vujanovićem rekao da ta nagrada pokazuje nivo odnosa dviju zemalja i "istorijsku i konfesionalnu bliskost dva naroda - Crne Gore i Rusije". Ranije juče patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril izrazio je u susretu sa Vujanovićem zadovoljstvo aktivnim razvojem ekonomskih veza između Rusije i Crne Gore.

Interfaks je prenio da je Kiril “izrazio zadovoljstvo što posljednjih godina ne samo da je porastao broj ruskih turista i vjernika u Crnoj Gori već i što su ruski građani počeli da investiraju u nekretnine”.

Iz Vujanovićevog kabineta sinoć je saopšteno da je Vujanović domaćinima objasnio da “Vlada Crne Gore čini napore da se podrži većinski vlasnik Kombinata, kako bi se sačuvao kombinat koji ima posebnu vrijednost za crnogorsku ekonomiju”.

Dodaje se da je Vujanović pozvao Medvedeva da posjeti Crnu Goru, što je on i prihvatio.

Kiril: Ruske investicije nijesu opasne

Patrijarh Moskovski Kiril kazao je Vujanoviću da ruske investicije "nijesu opasne po državu" gdje dolaze. “A osnovni razlog što sve više Rusa odlazi u Crnu Gore je zajednička pravoslavna vjera. Zato je pravoslavlje umnogome temelj na kome se grade odnosi naših naroda", rekao je Kiril, prenosi agencija Beta. On je dodao da se "uzajamna simpatija dva naroda očuvala tokom cijele istorije i čak u teška vremena".

Mitropolit Kiril uručio je preksinoć u Moksvi Vujanoviću nagradu Svetog patrijarha Aleksija Drugog za jačanje veza između pravoslavnih naroda, koju je utvrdio Međunarodni fond jedinstva pravoslavnih naroda.

Bonus video: