RUSI PLANIRAJU DA REORGANIZUUJU RUDNIK BOKSITA

Vremeplov: Za početak - 700 ljudi mora kući

Nikšićka kompanija je trenutno u većim problemima nego KAP. Proizvodna cijena rude boksita je oko 15 puta skuplja nego li, na primjer, u Gvineji
2089 pregleda 0 komentar(a)
"Vijesti", 9. april 2009., Foto: Arhiva Vijesti
"Vijesti", 9. april 2009., Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.04.2019. 10:49h

Najmanje 700 radnika, od oko 1.200 u Rudnicima boksita AD Nikšić, je tehnološki višak - pokazuju podaci iz ekonomskog modela o restrukturiranju u toj kompaniji koji je uradio većinski vlasnik - Centralno evropska aluminijumska kompanija (CEAC). CEAC je i vlasnik Kombinata aluminijuma.

Dodatna nepovoljnost za Boksite, u kojima će uskoro najvjerovatnije biti uveden programirani stečaj, su veliki troškovi proizvodnje. Rusi smatraju da optimalan broj zaposlenih u kompaniji ne bi trebalo da bude “veći od 250 do 300”.

U prilog tim tvrdnjama navode da Rusalov rudnik u Kareliji u Rusiji gdje 300 radnika proizvode godišnje tri miliona tona rude, dok 950 rudara u nikšićkim Boksitima godišnje najviše može proizvesti oko 650.000 tona.

U Boksitima je oko 130 radnika zaposleno u građevini, a među rudarima je 120 invalida rada.

Nikšićka kompanija je trenutno u većim problemima nego KAP. Proizvodna cijena rude boksita je oko 15 puta skuplja nego li, na primjer, u Gvineji.

Cijena boksita koja je oko 60 eura po toni, koliko Boksiti trenutno fakturišu Kombinatu aluminijuma, ekonomski je neodrživa za većinskog vlasnika.

Cijena svake proizvedene tone u Boksitima kako tvrde iz CEAC-a još je i viša zato su Rudnici boksita u velikim gubicima. Iz KAP-a napominju da više nijesu u položaju da subvencioniraju nikšićku kompaniju. Inače, Boksiti KAP-u duguju trenutno više od 10 miliona eura.

CEAC, kako saznajemo, planira da boksit uvozi iz Gvinije jer će im sa troškovima dopreme, cijena rude neophodna za proizvodnju glinice u KAP biti 5-6 puta jeftinija nego što je to sada slučaj.

Ruski investitori su nezadovoljni važećim odredbama kolektivnog ugovora u Boksitima, koji na primjer za prekobrojnih 700 radnika podrazumijeva isplatu otpremnina od oko 35 miliona eura, zato se programirani stečaj kroz reorganizaciju nameće kao najrealnija alternativa.

Rudnici boksita, u protekle tri godine, isto kao i prije privatizacije, poslovali su sa gubitkom. U 2005. gubitak je iznosio 9,13 miliona, 2006. godini 14,9 miliona, 2007. godini 15,78 miliona, dok je u 2008. gubitak iznosio 9,19 miliona eura. Akumulirani gubitak Boksita je ukupnmo 75 miliona.

Kako “Vijesti” nezvanično saznaju, Poreska uprava je posredstvom Privrednog suda, u međuvremenu, podnijela zahtjev za blokadu računa Boksita zbog neplaćenih obaveza.

Sredinom decembra 2008. godine, po ispunjenju proizvodnih planova, u Rudnicima boksita je privremeno obustavljena proizvodnja na svim kopovima. Rudnici boksita su u datim okolnostima, početkom 2009, da bi omogućili nesmetan rad KAP-a, počeli proizvodnju na površinskom kopu Zagrad.

Preporučujemo za Vas