Vremeplov: Radnici otkazali poslušnost Rusima

963 pregleda 0 komentar(a)
Vijesti", 10. maj 2009., Foto: Arhiva Vijesti
Vijesti", 10. maj 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Radnici Elektrolize Kombinata aluminijuma koji su u petak zbog neisplaćenih martovskih zarada zaustavili livenje i proizvodnju metala, juče u 15.40 časova prekinuli su bojkot rada na insistiranje predstavnika Sindikata KAP-a koji su ih prethodno čitavo jutro molili da odustanu od radikalnih zahtjeva i obnove proizvodnju.

Pravu pometnju, međutim, baš u momentu nastavka proizvodnje metala u kompaniji proizvela je uprava KAP-a koja je najavila da se „oko 23 sata mora pristupiti isključivanju ćelija u Elektrolizi”.

Uslijedio je pravi mali medijski rat saopštenjima uprave i radnika, ali se sve srećom završilo na prepucavanju.

Sinoć u 23 časa niko od Rusa nije bio u Kombinatu, a lideri Sindikata KAP-a Zoran Milošević i Rade Krivokapić još jednom su ih javno pozvali „da prestanu sa manipulacijama i napuste kompaniju“.

- Krajnje je vrijeme više da se poslodavac povuče iz KAP-a. Proizvodnja u Elektrolizi se stabilizuje i sada normalno funkcioniše – izjavio je Milošević ispred kapija kompanije gdje se sinoć okupilo 20-ak radnika.

Krivokapić je istakao „da nijedan radnik niti menadžer iz KAP-a neće sprovesti bilo kakvu odluku poslodavca koja će dovesti u pitanje dalji rad kompanije“.

- Još jednom pozivam državu da preuzme kompaniju i prekine ovu agoniju radnika – poručio je Krivokapić.

Glavni operativci - radnici na licu mjesta u Elektrolizi nijesu ni dobili naredbu za gašenje nijedne od preostalih 238 ćelija, niti bi juče, prema informacijama “Vijesti”, postupili po toj naredbi da su je dobili.

Tokom jednodnevnog bojkota proizvodnje aluminijuma, prema podacima radnika, nije napravljena nikakva šteta, izbjegnuti su kvarovi ćelija Elektrolize u kojima se tokom 24 sata samo „krčkao“ tečni metal.

Uprava KAP-a je, međutim, saopštila da je promijenjena tehnologija proizvodnog procesa te da je “u toku ispitivanje mogućnosti pojedinačnog isključivanja ćelija, a ukoliko to ne bude moguće, isključiće sve ćelije Elektrolize”.

- U svim ćelijama Elektrolize sada se nalazi oko hiljadu tona metala koji će, zbog odbijanja zaposlenih da rade, biti u potpunosti uništen. Gubitak pričinjen kompaniji po ovom osnovu iznosi oko 2,5 miliona dolara, uz dodatnu materijalnu štetu nanijetu samim ćelijama. Prema procjenama, ponovno vraćanje ćelija u funkciju, stajalo bi više od 50 miliona eura. Inspekcija rada juče je obaviještena o nenajavljenoj obustavi rada i odbijanju zaposlenih da rade – saopšteno je iz uprave KAP-a.

Sindikat KAP-a saopštio je, međutim, da „nije istina da su zaposleni u vitalnim pogonima KAP-a promijenili tehnološki proces“.

- Nije istina da će hiljadu tona metala u ćelijama Elektrolize biti potpuno uništeno. Stoga je još veća neistina da su radnici na bilo koji način pričinili materijalnu štetu ćelijama i kompaniji... Ovo je još jedan pokušaj poslovodstva da izmanipuliše crnogorsku javnost, kao što već duže vrijeme pokušava da uradi sa radnicima KAP-a kršenjem kolektivnog i kupoprodajnog ugovora i neisplaćivanjem zaostalih zarada - saopšteno je iz Sindikata.

Sindikalci su poručili poslodavcu da su „prozreli njegove loše namjere”, te da nijednim gestom neće dozvoliti da se ugrozi tehnološki proces i dovede u pitanje opstanak fabrike.

- Radnici Elektrolize shvatili su da su ostavljeni od svih i pušteni niz vodu i od Vlade i Rusa te da im je danas vjerovatno bila namijenjena uloga glavnih krivaca za gašenje KAP-a. Odlučili su da nastave sa radom još nekoliko dana, a mi ćemo od premijera Mila Đukanovića još jednom zatražiti da ispuni obećanje koje nam je dao – izjavio je „Vijestima“ predsjednik sindikalne organizacije Aluminijuma Rade Krivokapić.

Radnici prve smjene Elektrolize juče ujutro su otkazali poslušnost i poslovodstvu i Sindikatu KAP-a. Koliko je situacija bila ozbiljna najbolje pokazuje da su se gotovo svi direktori fabrika i upravnici pogona odazvali pozivu Sindikata da pronađu zajedničko rješenje kako bi se održala proizvodnja.

Rano ujutro u Sindikat je prvo zakucao upravnik Elektrolize Nebojša Dožić koji je upozorio sindikalce da ukoliko se ne nastavi proizvodnja da će morati nakon 14.30 proizvodne ćelije da skine sa strujnog napona.

Uslijedilo je nekoliko javnih poziva i apela Vladi i premijeru „da hitno interveniše“, ali se predstavnici izvršne vlasti nijesu obazirali na te vapaje Sindikata KAP-a.

Premijer Đukanović i ministar za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović nijesu se odazvali pozivu radnika da juče dođu u KAP.

- Kombinat mora nastaviti sa radom. Vlada treba hitno da interveniše i pronađe način da poslodavca natjera na poštovanje kolektivnog i kupoprodajnog ugovora i da zaposlenima obezbijedi zaostale zarade - saopšteno je iz Sindikata nakon razgovora sa direktorima i upravnicima KAP-a.

Sastanku u sindikalnim prostorijama su pored upravnika Elektrolize Dožića prisustvovali direktor za tehnologiju u KAP-u Jeremija Radojević, direktor Glinice Mijomir Adžić, direktor cjeline Transport i skladište Duško Banjević i drugi.

Saznajemo nezvanično, da su radnici tražili od direktora KAP-a iz Crne Gore da se udruže i zajedno preuzmu upravljanje kompanije od većinskog vlasnika, ali su se na kraju saglasili da tako nešto formalno nije ni izvodljivo.

Direktor opštih poslova u KAP-u Vladimir Jermolaev juče nešto prije 13 časova nije dozvolio reporteru „Vijesti“ da uđe preko kapije KAP-a i dođe do sindikalnih prostorija tako da je predsjednik Sindikata Zoran Milošević morao napustiti krug KAP-a da bi dao izjavu.

- Saznali smo da je Vjačeslov Krilov juče u 11.30 časova u Vladi prihvatio Vladine garancije za odobreni kredit od pet miliona da bi u 16 časova povukao tu odluku. Na taj način se još jednom poigrao sa radnicima KAP-a – naveo je Milošević.

On je naveo da iako su nekoliko puta tražili pomoć premijera Đukanovića juče iz njegovog kabineta nije stizala nikakva povratna informacija.

Oko 2.700 radnika iz četiri KAP-ove fabrike tvrde da je uprava KAP-a „digla ruke“ od kompanije tako da će, kako saznajemo nezvanično, sve dalje aktivnosti narednih dana biti usmjerene prema Vladi koja je 2005. godine privatizovala KAP i zavisna društva.

KAP: Vlada želi da uzme akcije Boksita

Menadžment Kombinata optužio je sinoć Vladu da je novim kreditnim zaduženjem KAP-a, u stvari, htjela da dođe do 30 odsto akcija Rudnika boksita.

- Ministarstvo za ekonomski razvoj predložilo je KAP-u da kredit od šest miliona eura zatraži kod OTP banke, s obzirom na to da je poslovna politika ove banke ka KAP-u podrazumijevala rok otplate od jedne do dvije godine, i to je bila potpuno prihvatljiva ponuda za koju je investitor bio spreman da kao zalog da 30 odsto akcija Rudnika boksita. Nakon četiri dana čekanja, u četvrtak u 22 sata Ministarstvo je ponudilo novu poslovnu banku, ali za kredit od 5 miliona i rok otplate od 60 dana, umjesto 2 godine. Kako je na snazi blokada EPCG na izvoz naše robe, od koje se ostvaruje priliv novca, sasvim je jasno da kompanija ne bi bila u mogućnosti da vrati kredit u roku od dva mjeseca. To nas dovodi do toga da Ministarstvo ekonomskog razvoja, u suštini, pokušava da za 5 miliona kupi 30 odsto akcija Boksita. Ako Ministarstvo želi da otkupi taj biznis i ako je to odgovor na ponudu većinskog vlasnika o ulasku u vlasničku strukturu kompanije, onda taj aranžman treba da bude dio posebnih pregovora. Ako je u pitanju pomoć KAP-u, zašto se onda ne obezbijedi kredit kome je rok otplate makar jedna godina. Smatramo da suština ove ponude nije izdavanje kredita u cilju pomoći KAP-u, nego oduzimanje hartija od vrijednosti. Dodatno, stvara se privid da je Ministarstvo sve učinilo da se pomogne KAP-u i da se radnicima isplati zarada, i na taj način radnici se dovode u zabludu – tvrde iz menadžmenta KAP-a.

Centralno evropska aluminijumska kompanija saopštila je sinoć da je onemogućena da da obezbijedi nesmetano odvijanje posla u KAP-u i Rudnicima boksita.

Iz CEAC-a su istakli da su protekle tri godine, direktno i indirektno dali skoro 450 miliona dolara inputa crnogorskoj privredi.

- Takođe je veoma bitno naglasiti da je za zajmove uzete za KAP, garancije obezbijedila EN+ grupa… Suočen sa posljedicama drastičnog pada cijene metala na berzi, KAP ubrzano finansijski propada. Kao jedan od najvećih investitora u Crnoj Gori vjerujemo da je neophodno prevazići uticaj svjetske krize na poslovanje velikih crnogorskih sistema uz podršku Vlade. Blokade od strane EPCG onemogućavaju priliv novca na račun KAP-a ili se nude rješenja koja KAP ne može prihvatiti, s obzirom na to da ne predstavljaju suštinsko rješenje problema - navodi se u saopštenju uprave KAP-a.

EPCG: Da li im je cilj spasavanje KAP-a?

Predstavnici Elektroprivrede pozvali su juče upravu KAP-a da private njihovu ponudu o podjeli šest miliona eura vrijednog metala, kako bi podgorička kompanija isplatila platu radnicima i dio duga EPCG za potrošenu struju.

- Spremni smo da nakon toga razgovaramo i o mogućnostima za povlačenje privremene mjere zabrane raspolaganja metalom sa preostalih količina aluminijuma - navodi se u saopštenju EPCG.

Iz EPCG su napomenuli da menadžment KAP-a, i pored toga što im duguje 20,1 milion eura uporno odbija sve ponude.

- Zbog toga se postavlja pitanje da li im je opstanak kompanije stvarno u interesu ili traže dežurnog krivca na kojega bi prenijeli odgovornost za teško stanje u preduzeću – pitaju se iz EPCG.

Pomoćnik ministra za ekonomski razvoj Dragan Kujović izjavio je da bi zarade zaposlenima u KAP-u bile isplaćene u petak da je postojala iskrena namjera menadžmenta da realizuje kredit, za koji je garancije dala crnogorska Vlada.

Kujović tvrdi da im niko iz uprave KAP-a do petka nije spominjao da je za dobijanje kredita neophodna saglasnost konzorcijuma banaka, kao i da je cijela procedura pokrenuta na zahtjev poslodavca da Vlada odobri davanje u zalog 30 odsto akcija Rudnika boksita i dodatno garantuje kreditni aranžman.

- Plašim sa da je namjera rukovodstva da na ovaj način unese dodatne nemire među zaposlene, kako bi to kasnije naveli kao razlog za prekid proizvodnje. Radnici su prepoznali njihove namjere i ovog puta će prevladati razum, a ne emocije - rekao je Kujović.

On je naveo da je na posljednjem sastanku koji je održan u petak kasno uveče, ponuđeno nekoliko opcija za prevazilaženje situacije u fabrici.

Vada zaprijetila upravi novom tužbom

Ministarstvo ekonomije sinoć je upozorilo menadžment KAP-a da po kupoprodajnom ugovoru nemaju pravo da isključe ćelije u Elektrolizi i da će se, ukoliko to učine, suočiti sa odštetnim zahtjevom koji će Vlada realizovati kroz formu kontratužbe koja je podnijeta arbitražnom sudu u Frankfurtu.

- Menadžment KAP-a kao i ranijih dana pokušava da dezinformiše radnike KAP-a i javnost plasirajući netačne infomacije kakva je i informacija da Ministarstvo za ekonomski razvoj pokušava garancijama za kredit od pet miliona eura da kupi 30 odsto akcija Rudnika boksita Nikšić. Što se tiče kredita od 5 miliona eura, Vlada je garantovala, a banka prihvatila garanciju. Menadžment KAP-a je sam ponudio garanciju od 30 odsto Rudnika boksita. Treba podsjetiti i na to da su sve akcije koje je država posjedovala u Rudniku boksita prodate za manje od 5 miliona eura. Vlada nema ni interes ni ambicije da na taj način dođe do vlasničkog udjela, već je namjera bila da se isplate plate radnicima, nabave sirovine i u drugoj fazi nakon pregovora dođe do srednjeročnog rješenja, što je dobro poznato menadžmentu KAP-a - navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kada je riječ o kreditu od 20 miliona eura, prema tvrdnjama iz Ministarstva, jedino je tačno da je 10 miliona eura trebalo da bude opredijeljeno za plate radnicima i obaveza prema Montenegrobonusu i EPCG, a drugih 10 miliona za obezbjeđivanje sirovina i izmirenje određenih obaveza KAP-a.

- A podsjetićemo i na to da su obaveze prema Montenegrobonusu i EPCG takođe obaveze KAP-a. Netačno je i to što menadžment tvrdi i da je davanje garancija za taj kredit bilo uslovljeno povlačenjem tužbe u Frankfurtu, vrijedne preko 300 miliona eura, već je traženo da se međusobna arbitraža zamrzne do pronalaženja dugoročnog rješenja za KAP. Takođe izgleda da je menadžment zaboravio da je Vlada ponudila i socijalno-razvojni program od 41 milion eura, a to je po njihovom ekonomskom modelu bio jedini način za nastavak rada KAP-a - navodi se u saopštenju Ministarstva.- Krajnje je vrijeme više da se poslodavac povuče iz KAP-a. Proizvodnja u Elektrolizi se stabilizuje i normalno funkcioniše – izjavio je sinoć predsjednik Sindikata KAP-a Zoran Milošević Još jednom pozivam državu da preuzme kompaniju i prekine ovu agoniju radnika. Nijedan radnik niti menadžer iz KAP-a neće sprovesti bilo kakvu odluku poslodavca koja će dovesti u pitanje dalji rad kompanije – poručio je predsjednik sindikatlne organizacije Aluminijuma Rade Krivokapić

Bonus video: