Vremeplov: U Parizu pala još dva Pink Pantera

Rukovodilac Nacionalnog biroa Interpola Podgorica Dejan Đurović “Vijestima” je kazao da ih kolege iz Pariza još nijesu zvanično obavještavale o hapšenju Kostića i Ivanovića
2182 pregleda 0 komentar(a)
"Vijesti", 15. maj 2009., Foto: Arhiva Vijesti
"Vijesti", 15. maj 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Cetinjanin Zoran Kostić (39) zvani Medo i Podgoričanin Nikola Ivanović (36) uhapšeni su u Parizu, zbog sumnje da su članovi ozloglašene kriminalne bande “Pink Panter”, koja se tereti za desetine pljački juvelirnica u Evropi i Aziji.

Rukovodilac Nacionalnog biroa Interpola Podgorica Dejan Đurović “Vijestima” je kazao da ih kolege iz Pariza još nijesu zvanično obavještavale o hapšenju Kostića i Ivanovića.

“S obzirom na to da i mi potražujemo Kostića po Interpolovoj potjernici, zvanično ćemo kontaktirati Interpol Pariz radi potvrde te informacije, kako bi se u pozitivnom, mogla dostaviti informacija Ministarstvu pravde radi slanja zamolnice za izručenje Kostića Crnoj Gori”, saopštio je Đurović i naveo da je za Kostićem raspisano više potjernica nekoliko evropskih država.

Francuski list “Parizijan” navodi da su 11. maja ove godine Kostić i Ivanović uhapšeni u jednom pariskom hotelu u kvartu Pigal, zbog sumnje da su pet dana ranije iz juvelirnice “Emerod” u švajcarskom gradu Lozana, odnijeli dragocjenosti i skupocjene satove vrijedne oko 600.000 franaka (oko milion eura). Osim za tu pljačku, Kostić i Ivanović dovode se u vezu sa još nekoliko pljački juvelirnica u evropskim zemljama...

Kako navode mediji, njih dvojica pljačku u Lozani izveli su po prepoznatljivom šablonu ozloglašene bande - obučeni u skupocjena odijela sa vrijednim satovima na ruci izigravali su bogate mušterije, a onda su izvadili pištolje i zatražili dragocjenosti. Dok je jedan na nišanu držao prodavce, drugi je sa stolova i iz staklenih vitrina kupio vrijedne satove i druge dragocjenosti. Sa plijenom i lažnim pasošima vozom su otputovali u Pariz, a potom se smjestili u jedan hotel gdje su se danima krili.

Francuska policija saopštila je da je dvojicu Crnogoraca otkrio presretnuti telefonski razgovor, dok je Kostić pričao sa djevojkom, nakon čega je izvedeno spektakularno hapšenje.

“Hvatanje dvojice osumnjičenih moglo bi da baci svjetlo na način funkcionisanja ove bande. Istragu naročito zanima kako su pljačkaši uspijevali da se brzo otarase plijena, jer iako je već uhapšeno nekoliko članova bande, nakit koji su otimali nije nađen”, prenose mediji saopštenje francuske policije.

Osim za pljačku u Lozani, Kostić i Ivanović sumnjiče se da su 21. juna 2007. u Monaku iz draguljarnice ukrali nakit vrijedan oko pola miliona.

Francuska policija vjeruje da je Kostić godinama jedna od važnih karika u bandi “Pink Panter” i da je on u protekle dvije godine regrutovao i obučio Ivanovića, koji je sa njim išao u oružane pljačke.

Uhapšeni Cetinjanin, dovodi se u vezu i sa pljačkom zlatare „Vempe” u Frankfurtu koja je izvedena pretposljednjeg dana 2003. godine, kada je odnijet plijen vrijedan više od dva miliona eura. On se sumnjiči i da je polovinom decembra te godine u istom gradu sa Cetinjaninom Predragom Vujoševićem (35) i Vladimirom Lekićem (32) odnio satove koji koštaju oko 390.000.

U razbojničkim bandama, koje se vode pod Interpolovim projektom „Pink Panter”, nalazi se 60 osoba sa prostora bivše Jugoslavije, a njeni članovi se sumnjiče za pljačku više od 120 juvelirnica širom svijeta. Na oficijelnom sajtu Interpola, u dijelu za organizovani kriminal, postoji poseban odjeljak u kojem su pojašnjene aktivnosti članova te bande, koja se pod tim imenom vodi od 2003. godine.

Ime "Pink Panter" banda je dobila zbog prepoznatljivih načina izvršenja pljački, koji imaju sličnosti sa metodama sera Čarlsa Litona, fantomskog lopova iz filmova o inspektoru Kluzou. Prvi put ih je tako nazvao novinar britanskog “Skotland jarda” 2005. godine, kada je pronađena ogrlica vrijedna 600.000 eura, koju su ukrali članovi bande, u kremi za lice, kao što je to bio slučaj i u filmu o inspektoru Kluzou.

Banda je širom svijeta poznata od marta 2004. godine kada su u juvelirnici u Tokiju ukrali dijamantsku ogrlicu “Kontesa od Vandoma” sa 116 manjih i jednim velikim dijamantom, a čija se vrijednost procjenjuje na nevjerovatnih 25 miliona eura. Zbog te pljačke u beogradskom specijalnoim sudu vođa grupe Aleksandar Radulović (37) osuđen je na sedam, PodgoričaninĐorđije Rašović (42) na šest i po, dok je Snežana Panajotović (24) osuđena na tri godine.

Kako su "šaneri" postali "panteri"

Među Crnogorcima koji se sumnjiče da su članovi “Pink Pantera”, osim Zorana Kostića i Nikole Ivanovića, pominju se i Cetinjani Miško Janković (38) i Momir Latković (35), koji su krajem februara uhapšeni u Parizu. Osim njih, zbog sumnje da su u “Pink Panter” bandi, uhapšeni su Predrag Vujošević - zvaniMarko (35) iz Bijele, Cetinjanin Vladimir Lekić (32) kao i Nikšićanin Petar Radonjić, koji je 2006. godine uhapšen u Beogradu. Prije mjesec i po na Kipru je uhapšen PodgoričaninRifat Hadžiahmetović, koji se sumnjiči za pljačku dragulja na Tenerifama.

Jedno od najvećih imena je Predrag Vujošević, kojeg su britanski i francuski mediji nazivali “mozgom” ili “kreatorom” više pljački juvelirnica širom Evrope.

Vujošević je uhapšen krajem 2004. godine u Francuskoj, nakon što ga je tamošnja policija označila kao kreatora pljačke juvelirnice na Šanzelizeu. Osim za tu pljačku, on se tereti i za krađu dragulja iz londonske juvelirnice “Mejfer”. On se dovodio i u vezu sa nestankom dragulja iz “Luvra”, a navodno je ojadio i nekoliko draguljarnica u Švajcarskoj, Španiji, Belgiji i Njemačkoj.

Cetinjanin Miško Janković sumnjiči se da je jedan od vođa kraka "Pink Pantera", a uhapšen je sa Latkovićem, nedavno, poslije spektakularne krađe nakita vrijednog oko 300.000 eura, koji je oteo iz pariske juvelirnice “ Alan Mišel”.

“Vijestima” je u NCB Interpol Podgorica rečeno da oni gotovo svi imaju dosijee i potjernice.

“Većina identifikovanih je ranije kriminalistički obrađivano u Crnoj Gori ili pravosnažno osuđivano za određena krivična djela, iz oblasti opšteg kriminaliteta - krađe, razbojništva, falsifikovanja isprava...”, saopštio je Dejan Đurović.

Sagovornici “Vijesti” iz Uprave policije kazali su da Cetinjani, za koje se vjeruje da su članovi “Pink Pantera”, početkom i polovinom devedesetih godina bavili su se “šanerisanjem” firmirane garderobe i skupocjenih satova, koje su nabavljali u Italiji i evropskim zemljama.

“To im je bio posao, a kada su kod nas napravili krivična djela otišli su iz Crne Gore, jedno vrijeme boravili u Beogradu, a potom su se rasuli širom Evrope. Gotovo svi potiču iz cetinjskih radničkih familija”, ispričao je sagovornik iz policije.

Đurović: Crnogorci čine polovinu bande

Šef NCB Interpol Podgorica Dejan Đurovićpojasnio je “Vijestima” da je “Pink Panter” projekat Interpola, koji je usmjeren na otkrivanje, pronalaženje i hapšenje osoba iz bivše Jugoslavije, koje su širom Evrope i svijeta uključene u seriju organizovanih pljački juvelirskih radnji.

On je naveo da je okviru tog projekta identifikovano 60 osoba, od čega je polovina porijeklom iz Crne Gore.

“Oko 30 učesnika ovih kriminalnih aktivnosti, raspoređenih u manje grupe, manje ili više povezane, su porijeklom iz Crne Gore. Za nekima su raspisane međunarodne Interpolove crvene potjernice”, naveo je Đurović i pojasnio da su članovi “Pink Pantera” širom svijeta odnijeli dragocjenosti vrijedne više desetina eura.

“Neke od država u kojima su počinjena razbojništva su Ujedinjeni Arapski Emirati, Japan, Francuska, Španija, Švajcarska, Monako, Bahrain... Lica koja su evidentirana, osumnjičena ili osuđena za ta krivična djela, ne pripadaju jednoj organizovanoj kriminalnoj grupi, već se radi o većem broju manjih grupa ili čak pojedinaca, obuhvaćenih Interpolovim projektom “Pink Panter”, objasnio je Đurović i naveo da je taj Interpolov projekat tajan.

Uprava policije raspolaže informacijama dobijenim preko Interpola o kriminalnim aktivnostima “Pink Pantera” kao i međunarodnim potjernicama koje su na snazi protiv crnogorskih članova.

“Oni ne mogu biti uhapšeni u Crnoj Gori po inostranim potjernicama, s obzirom na to da su crnogorski državljani i ne mogu biti izručeni drugoj državi. Kao alternativa ostaje da pravosudni organi druge države, koji tragaju za našim državljaninom, ustupe predmet pravosudnim organima Crne Gore, nakon čega bi nadležni sud mogao donijeti odluku o njihovom eventualnom hapšenju. Za sada, u okviru “Pink Panter” projekta, ne raspolažemo informacijama da je bilo ustupanja predmeta“, naveo je Đurović u odgovoru dostavljenom “Vijestima”.

On je naveo da je crnogorska policija, razmjenom podataka, direktno ili indirektno, doprinijela otkrivanju pojedinih počinilaca krivičnih djela u inostranstvu i njihove saradničke mreže.

“Pomogli smo u prikupljanju dokaza i informacija o načinu priprema i izvršenja krivičnih djela, identifikovanju njihovih lažnih identiteta, utvrđivanju njihovih pravih identiteta ili lišenju slobode”, naveo je Đurović.

Bonus video: