Vremeplov: Ruše brdo i tunel, a dobili dozvolu da poprave cijev

1741 pregleda 0 komentar(a)
"Vijesti", 16. maj 2009., Foto: Arhiva Vijesti
"Vijesti", 16. maj 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Kompanija Old town invest group još nije dobila dozvolu za gradnju apartmanskog naselja Harmonija bilding na Zavali, gdje se do prije nekoliko dana radilo na rušenju brda i poravnjavanju terena na kojem treba da nikne objekat.

Investitor, međutim, tvrdi da građevinski radovi nijesu počeli jer je izdavanje dozvole u toku, a da to što su radili predstavlja sanaciju terena koju im je odobrila opština.

U Ministarstvu za ekonomski razvoj “Vijestima” je rečeno da je Old town podnio zahtjev za dozvolu, ali im ona do sada nije izdata. I u budvanskoj opštini je rečeno da nijesu izdali nikakvo rješenje niti dozvolu za izgradnju apartmanskog naselja.

Rješenje koje je, međutim, izdato, a kojim se dozvoljavaju određeni radovi na tom lokalitetu, kako je “Vijestima” rečeno u lokalnoj upravi, odnosi se na potez gdje se nalazi glavna vodovodna cijev.

- Izvođenjem radova ugrožena je glavna vodovodna cijev kojom se Budva napaja vodom, zbog čega smo hitno odreagovali i izdali nalog da se saniraju oštećenja. To se odnosi samo na tu cijev - rečeno je iz budvanske komunalne policije.

Investitor je, između vila na Zavali u vlasništvu Miraksa i hotela Iberostar Belvi, srušio i poravnao dio brda i poravnao novonastali plato, porušivši tako dio pješačkog tunela koji je prolazio kroz rt.

Direktor kompanije Goran Boljanović kazao je prije nekoliko dana “Vijestima” da je na tom području “zbog radova na Zavali i drugih okolnosti došlo do narušavanja terena, i da su dobili nalog od inspekcije za sanaciju terena”.

- Opština nam je dala rješenje po kojem možemo da radimo da bi se obezbijedio teren radi bezbjednosti saobraćajnice i vodovoda. Teren se najbolje može obezbijediti ako se podignu potporni zidovi. Obavezali smo se takođe i da tunel kojim se prelazi iz Budve u Bečiće stavimo u funkciju. To treba da bude završeno vrlo brzo – kazao je Boljanović prije nekoliko dana.

Juče se nije radilo na gradilištu, da li zbog zabrane radova koja stupa na snagu ili iz nekog drugog razloga, pa je otvoreno pitanje da li će i na koji način tunel ponovo biti stavljen u funkciju. Tunel je prethodno zatvoren sa budvanske strane, zato što je na šetalištu koje vodi u tunel ruski Miraks izgradio vile. Oni su se obavezali da osposobe šetalište do 1. juna.

Iz kompanije Old town “Vijestima” je rečeno da građevinski radovi na objektu Harmonija bilding neće početi prije septembra. Boljanović je kazao da je u proceduri dobijanje građevinske dozvole, i da njeno izdavanje očekuju vrlo brzo.

On je objasnio da će tunel biti u znatno boljem stanju nego do sada, a razlika je ta što će on prolaziti kroz buduću garažu Harmonija bildinga.

Boljanović kaže da je novac za kupovinu zemljišta i početak radova obezbijeđen od kredita.

- Za realizaciju investicije novac će se dijelom obezbijediti od prodaje apartmana i prostora, a dio možemo očekivati od našeg partnera u projektu, ruskog investitora Sergeja Malova. U svakom slučaju, sve oko projekta je javno, u skladu sa zakonom i nikome na štetu – ocijenio je Boljanović.

Na osnovu podataka sa sajta Privednog suda, kao osnivači kompanije Old town, pored Boljanovića i Zindovića, upisani su i kompanija MS Invest sa Belizea, Danilo Mićović i Andrea Mićunović, kćerka biznismena Branislava Mićunovića. Kako tvrde izvori “Vijesti” blisku Mićunoviću, on lično u ovaj posao nije uključen.

Gradi se 120 apartmana za prodaju i izdavanje

- Nema solitera, u pitanju je klasična moderna zgrada, koja se radi po takozvanom kondo sistemu. Poenta je da će vlasnici apartmana koji tu ne žive, moći da ih izdaju preko godine putem specijalizovane agencije, i to će biti u funkciji turizma – kazao je direktor Old town investa Goran Boljanović.

On je najavio da je planirana investicija između 12 i 15 miliona eura, a objekat treba da bude završen do ljeta naredne godine.

- Objekat je predviđen da bude devet spratova iznad površine, sadržaće oko 120 kondo-apartmana, 150 parking mjesta u garaži u podzemlju, poslovne prostore, restoran i druge sadržaje koje treba da ima jedno naselje... Sve je u skladu sa urbanističko-planskom dokumentacijom za taj dio grada – tvrdi Boljanović.

Bonus video: