Vremeplov: Stiglo 122,7 miliona

Eurofondu od transakcije pripada oko 44,5 miliona eura, Trendu 27,7 miliona, Atlas Montu 27,5 i Moneti oko 23 miliona
467 pregleda 0 komentar(a)
"Vijesti", 27. maj 2009., Foto: Arhiva Vijesti
"Vijesti", 27. maj 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Italijanska kompanija A2A kupila je juče 15,17 odsto akcija Elektroprivrede Crne Gore koje su bile u vlasništvu četiri privatizaciona fonda, za 122,7 miliona ili 7,1 euro po akciji.

- Najveća transakcija od postojanja berzi u Crnoj Gori obavljena je na samom kraju radnog vremena Montenegroberze u 14 sati - rekao je juče “Vijestima”Damjan Hosta, direktor brokerske kuće Monte adria, koja je posredovala u trgovini u ime kupca. U ime prodavaca posredovali su Podgorički i CG broker.

Eurofondu od jučerašnje transakcije pripada oko 44,5 miliona eura, Trendu 27,7 miliona, Atlas Montu 27,5 i Moneti oko 23 miliona.

Očekivalo se da će Italijani kupiti oko 17 odsto akcija za 140 miliona eura, ali fond MIG koji ima oko dva odsto vlasništva u EPCG juče nije prodao akcije. HLT ima neznatan udio u energetskoj kompaniji, koji takođe nije prodat.

Novac od prodaje do juče popodne bio je na prelaznom računu u Hipo alpe adria banci, a potom je prodavcima distirbuiran na njihovim računima nakon što su Italijani dobili potvrdu da su im akcije EPCG prenesene u njihovo vlasništvo. Eurofondu je novac uplaćen u Hipo alpe adria banci, a nešto manji dio u Hipotekarnoj, Moneti u CKB, Atlas Montu u istoimenoj banci i Hipo alpe adriji, zato što im je dio prodatih akcija bio založen u Hipo, dok je Trendu novac uplaćen u NLB Montenegrobanci.

Novac se zapravo nalazi na deviznim računima fondova u navedenim bankama u inostranstvu. Međutim, sastavni dio našeg platnog sistema čine domaći i inostrani računi banaka, što znači da je ovaj novac u crnogorskom finansijskom sistemu.

Jučerašnja transakcija od 122,7 miliona eura značajno će doprinijeti poboljšanju likvidnosti crnogorskog bankarskog sistema, a naročito je važno to što će fondovi i njihovi osnivači vratiti kredite koji, prema raspoloživim informacijama, prelaze 50 miliona eura. Očekuje se da značajne dugove vrate i firme koje su povezane sa fondovima i njihovim osnivačima, jer će od jučerašnje transakcije i one imati veliku korist.

Najveći dužnik je Eurofond sa osnivačima i povezanim firmama, koje kontroliše biznismen Vesko Barović sa partnerima. Niko od njih precizno ne želi da saopšti iznos duga, ali se spekuliše da su u pitanju desetine miliona eura, i to najviše prema Prvoj banci. Očekuje se da Eurofond dobar dio para od prodaje akcija EPCG narednih dana uplati Prvoj banci i razduži se.

Provizija za posrednike

Izvršni direktor MIG-a Dragan Radusinovićobjasnio je da taj fond nije prodao udio u EPCG, jer njegovi predstavnici nijesu uspjeli da se dogovore sa posrednikom u transakciji.

- Ugovor koji je trebalo da sklopimo sa posrednicima nije zadovoljavao standarde koji smo, zajedno sa partnerima iz Slovenije, postavili. Bila je sporna ročnost, ne i iznos provizije ili vrijednost akcije - rekao je Radusinović agenciji Mina-business.

Zahtjev MIG-a, prema njegovim riječima, bio je da se rok transakcije produži do verifikacije na skupštini akcionara fonda, ali posrednik nije imao vremena da čeka.

- Zbog toga smo u ovom momentu odustali od prodaje našeg udjela u EPCG, ali se iskreno nadam da će se to vrlo brzo desiti, jer je to u našem interesu. Možda se ispostavi da je bolje da sačekamo koji dan, vidjećemo - kazao je Radusinović.

Na tržištu kapitala se uveliko spekuliše da će fondovi morati da plate proviziju posrednicima u transakciji u iznosu od 0,35 eura po prodatoj akciji EPCG, odnosno oko šest miliona eura, ali niko ne želi da govori o tome ko su posrednici, i da li se radi o domaćim ljudima.

Dobar posao, jer će povećati cijenu na tenderu

Podgorica (MINA-BUSINESS) – Prodaja akcija koje su fondovi prodali italijanskoj firmi A2A, dobar je posao za nacionalnu energetsku kompaniju i garantuje dobru cijenu njenih dionica na tenderu za dokapitalizaciju - ocijenjeno je iz uprave firme.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Srđan Kovačević smatra da je transakcija, u kojoj su četiri fonda prodala oko 15 odsto akcija za 122,7 miliona eura, dobra, jer bi mogla da utiče na postizanje veće cijene dionica energetske kompanije u procesu dokapitalizacije.

- To je pozitivan signal, a pokazalo se da, i pored toga što je kriza i što veliki broj kompanija bilježi gubitke, EPCG može očekivati da će njene akcije dostići nominalnu vrijednost, a možda čak i ići preko - rekao je Kovačević Radiju Antena M.

Kovačević je saopštio i da pregovori sa italijanskim operatorom prenosnog sistema Terna, u vezi sa gradnjom podvodnog kabla između Crne Gore i Italije, idu dobro, odnosno da su prostali neki detalji, koji bi trebalo da budu usaglašeni.

- Dogovaramo se da se kroz dokapitalizaciju, Terna nađe u vlasničkoj strukturi Prenosa - objasnio je Kovačević.

On je objasnio da bi novac od dokapitalizacije bio upotrijebljen za gradnju infrastrukture u Crnoj Gori.

Medojević sumnja u čitav proces

- Iznenadna transakcija privatizacionih fondova koji su svoje akcije EPCG prodali prije države, izaziva sumnju u cjelokupan proces prodaje akcija EPCG jer se u čitavu priču uvlači previlegovani partner kao što je to ranije bio slučaj u velikim crnogorskim privatizacijama. Na taj način se šalje poruka da je Vlada već izabrala partnera u predstojećoj dokapitalizaciji, jer crnogorskim fondovima upravljaju ljudi bliski vlasti i na ovaj korak se ne bi ni odlučili bez koordinacije sa crnogorskom Vladom – rekao je juče lider PzP-a Nebojša Medojević.

On tvrdi da će od jučerašnje transakcije „najviše koristi imati vlasnici Prve banke i vladajuća crnogorska porodica jer su neki fondovi bili u velikim kreditnim obavezama upravo prema toj banci“.

- Država neće inkasirati ni cent jer država nakon ukidanja poreza na kapitalnu dobit neće prihodovati ni cent. Koristi neće imati ni građani među vlasnicima fondova jer će i oni ove godine sigurno zabilježiti gubitke i akcionarima neće isplatiti dividendu – istakao je Medojević.

On smatra da je država trebalo da pozove fondove i manjinske akcionare da zajedno udruže akcije te da bi se na taj način postigla mnogo viša cijena nego što će to biti slučaj kroz nekoliko odvojenih transakcija.

- Poslata je poruka da je budući vlasnik EPCG već odabran tako da mnoge ozbiljne kompanije zbog toga na kraju najvjerovatnije neće poslati ponudu za kupovinu državnih akcija – smatra Medojević.

Lider PzP-a tvrdi da je pogledao posljednje informacije vezano za trenutno stanje u italijanskoj kompaniji A2A i, kako tvrdi, ona se „uopšte ne nalazi u dobroj finansijskoj situaciji“.

- Ta kompanija ima oko 3,5 milijardi eura ino duga, a njihovi dugovi su već dostigli 73 odsto tržišne vrijednosti kompanije. Tako da se otvara pitanje da li će ova kompanija uspjeti da realizuje investicije ukoliko na kraju kupi državni manjinski paket. Ili se čitava ova priča vodila samo iz ugla spasavanja privatnih poslova vladajuće crnogorske porodice – zaključio je Medojević.

Bonus video: