ZAVRŠAVAJU SE PREGOVORI O SPAŠAVANJU KAP-A I RUDNIKA BOKSITA

Vremeplov: Vlada se vraća u KAP, Rusi povlače tužbu

Vlada će obezbijediti garancije konzorcijumu banaka kojima je KAP dužan, kako bi one odblokirale račune i omogućile dalju podršku kompaniji. Vlada će obezbijediti i garancije za dva kredita - za socijalni program (oko 25 miliona) i za smanjenje dugova KAP-a prema CKB-u (oko 20 miliona). Još se pregovara o eventualnim subvencijama za struju
560 pregleda 0 komentar(a)
"Vijesti", 3. jun 2009., Foto: Arhiva Vijesti
"Vijesti", 3. jun 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Vlada Crne Gore do kraja juna postaće suvlasnik Kombinata aluminijuma i Rudnika boksita, a Rusi će povući tužbu od 300 miliona eura u Arbitražnom tribunalu u Frankfurtu - saznaju “Vijesti”.

Čelnici Vlade i ruske En plus grupe završavaju pregovore o spasavanju dvije crnogorske kompanije, a priprema se i memorandum o saradnji koji predviđa uslove za obje strane koje moraju ispuniti.

Prema informacijama “Vijesti”, dogovor sa Rusima uslijedio je nakon što je u Vladi procijenjeno da gašenje KAP-a nije u interesu Crne Gore, a da bi uvođenje stečaja, kojim bi se fabrika reorganizovala i u nekoj novoj formi poslovala, izazvalo velike probleme za samu fabriku, zaposlene, i to bi bili mnogo veći direktni i indirektni troškovi za državu koji bi ekonomiju gurali u recesiju. Država bi u tom slučaja samostalno morala da finansira troškove poslovanja, otpremnine, neophodne subvencije za struju..., što bi značajno pogoršalo budžetski deficit.

Kako tvrde izvori “Vijesti” bliski vrhu Vlade, KAP će opstati sa postojećim vlasnikom, i uz učešće Vlade, koja će mnogo lakše podnijeti troškove, jer će učestvovati sa garancijama po ugledu na aranžmane iz drugih zemalja.

Kompanija CEAC, čiji je vlasnik ruska En plus grupa Olega Deripaske, prema dogovoru, ustupiće Vladi po 50 odsto od svojih akcija u KAP-u i Boksitima. To znači da će Vlada, isto kao i Rusi, imati 29,36 odsto akcija u KAP-u, a u Boksitima 31,81 odsto, i dobiće pravo veta na ključne odluke, a i svog čovjeka u bordu direktora.

Rusi su svojevremeno za većinski paket akcija KAP-a platili oko 47 miliona eura, pa je ta ponuda povećana za još 27 miliona, a još su, između ostalog, preuzeli dugove prema povjeriocima koji su tada bili oko 90 miliona.

Vlada će, kako je dogovoreno, obezbijediti određene garancije konzorcijumu banaka kojima je KAP dužan, kako bi banke odblokirale račune i omogućile dalju podršku i nesmetano funkcionisanje fabrike, ali neće preuzeti nijedan dug KAP-a. Vlada će obezbijediti i garancije za kredite koji će biti iskorišćeni za socijalni program (oko 25 miliona) i smanjenje dugova KAP-a prema Crnogorskoj komercijalnoj banci (oko 20 miliona), čime će pomoći stabilizaciju bankarskog sistema.

Još se pregovara da li će Vlada i u kojoj formi obezbijediti subvencije za struju KAP-u za privremeni period. Jedna od opcija je da Vlada Elektroprivredi, kroz prebijanje međusobnih dugova, plati razliku između cijene struje koju odredi Regulatorna agencija za energetiku i cijene koju KAP treba da plati po posebnoj formuli. Računa se da bi godišnje subvencije mogle biti od 10 do najviše 15 miliona eura. EPCG trenutno državi duguje više od 30 miliona eura.

Kako “Vijesti” saznaju, Rusi će povući tužbu vrijednu 300 miliona eura u Frankfurtu, kojom su tražili obeštećenje od Vlade i državnih fondova, poništiće svoja potraživanja prema KAP-u i Boksitima koja iznose više od 50 miliona, i dužni su da u nekom roku koji će biti utvrđen vrate dugove prema državi i dobavljačima(EPCG, Montenegrobonus i drugi), koji su oko 40 miliona.

Dogovorom Vlade i Rusa, kako tvrde izvori “Vijesti”, stiču se uslovi za isplatu otpremnina, kao i za plate radnicima što je bio glavni uslov tokom brojnih protesta ulicama Podgorice koji i dalje traju.

Socijalni program za sada je prihvatilo oko 1.000 radnika u KAP-u, i oko 250 u Boksitima. U obje kompanije radi skoro 4.000 ljudi, a, prema ranijim procjenama, trebalo bi da ih ostane oko 1.500.

Jedini način da se sačuva proizvodnja i značajan broj radnih mjesta je duboko restrukturiranje KAP-a, što znači drastično smanjenje troškova. Rezove u KAP-u prije nekoliko dana podržao je i šef kancelarije Svjetske banke u Crnoj Gori Jan Peter Olters.

Prema informacijama “Vijesti”, Vlada bi trebalo već u četvrtak da zvanično odobri sporazum sa Rusima, a kasnije bi se i u parlamentu raspravljalo o davanju garancija KAP-u putem izmjena Zakona o budžetu.

Preporučujemo za Vas