Vremeplov: Ne razumiju optužbe na italijanskom

Advokat Enriko Tućilo rekao “Vijestima” da je zahtijevano preispitivanje cjelokupne dokumentacije, jer se smatra da je bilo nepravilnosti tokom vođenja postupka
1078 pregleda 0 komentar(a)
"Vijesti", 4. jun 2009., Foto: Arhiva Vijesti
"Vijesti", 4. jun 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Sudija suda u Bariju Roza Kalija de Pinto odložila je juče za 11. novembar odluku o optužnici koju je tamošnje tužilaštvo podiglo protiv nekoliko crnogorskih državljana, koje tereti za umiješanost u međunarodni šverc cigareta.

Tužiloci iz Barija, Đuzepe Šelsi i Eugenio Pontasulja, prije nekoliko mjeseci, podigli su optužnicu protiv Dušanke Jeknić, Miroslava Ivaniševića, Veselina Barović, Branka Vujoševića, Branislava Mićunovića. Na njoj su se našli i državljani Srbije Andrija Drašković i Stanko Subotić Cane kao i sedam italijanskih državljana.

Informaciju o odlaganju sudske odluke “Vijestima” je juče potvrdio jedan od advokata odbrane Enriko Tućilo, koji je naveo da je zahtijevano preispitivanje cjelokupne dokumentacije jer se smatra da je bilo nepravilnosti tokom vođenja postupka. Branioci su prigovorili administrativnim propustima i ukazali da optuženi nijesu na vrijeme obaviješteni o sudskom ročišću. Odbrana je prigovorila i što su im sudski spisi proslijeđeni na italijanskom jeziku, umjesto na crnogorskom.

Advokat je “Vijestima” kazao da je sudija za preliminarna ispitivanja De Pinto uvažila primjedbe i naložila da se svi spisi prevedu na crnogorski jezik do sljedećeg ročišta. To znači da će se morati prevesti stotine hiljada dokumenata koje je nakon višegodišnje istrage podnijela kancelarija tužilaštva u Bariju.

Time su primjedbe odbrane prolongirale sudsku odluku o tome da li će arhivirati optužnica protiv crnogorskih državljana kao i ostalih optuženih ili će se potvrditi zahtjev tužilaštva i voditi sudski postupak protiv njih.

Kako je “Vijestima” objasnio ekspert za međunarodno pravo, u slučaju da sud uvaži razloge nekog od branilaca optuženih da optužnica nema utemeljenja, tada je sudija ovlašćen da donese presudu da “nema mjesta daljem gonjenju protiv te osobe”.

U suprotnom, optužnica stupa na snagu i ide se na suđenje tako što se zakazuje javna rasprava na kojoj optužba iznosi svoje dokaze, odbrana kontraargumente, nakon čega sud utvrđuje da li ima elemenata da neko bude osuđen. Svima koji su se našli na optužnici italijanskog tužilaštava, sud ima mogućnost da sudi u odsustvu.

Crnogorski državljani se terete i zbog falsifikovanja dokumentacije sačinjene tokom ispitivanja italijanskog mafijaša Franka dela Torea, takođe optuženog za umiješanost u međunarodni šverc.

Za Šelzija i Eugenija su sporna i "periodično primanje novca, naročito pozamašne svote koje je navodno Franko dela Tore predavao Dušanki Jeknić. Prema izvještaju Regionalne direkcije za borbu protiv mafije, Jeknić je od tog novca u “periodu od juna do jula 1997. godine kupila “audi A4” za 44. 600.000 starih lira.

U međuvremenu, sud je arhivirao predmet protiv premijera Mila Đukanovića jer ga štiti imunitet.

Bonus video: