Vremeplov: Pariz čeka Fedeksovu krunu

Federer više ne dobija mečeve kao nekada, njegova dominacija više nije tako izražena u konačnom ishodu
525 pregleda 0 komentar(a)
"Vijesti", 6. jun 2009., Foto: Arhiva Vijesti
"Vijesti", 6. jun 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Još samo jedan meč i istorija će se ispisati na terenu koji Rodžera Federera voli kao svog - Švajcarac je u maratonskom polufinalu eliminisao Huana Martina del Potra sa 3:2 (3:6, 7:6, 2:6, 6:1, 6:4) i sjutra će na „Filip Šatrijeu” pokušati da dođe do prvog trofeja u Parizu, jedinog koji mu nedostaje kada su grend-slem turniri u pitanju. Time bi se majstor iz Bazela izjednačio sa Pitom Samprasom po broju grend slem titula (14), ali bi i za razliku od Amerikanca imao trofej na Rolan Garosu u svojoj riznici.

Švajcarac, međutim, mora u finalu da izađe na kraj sa Robinom Soderlingom jer se Šveđanin definitivno ne šali. Momak kojeg će svi pamtiti kao „ubicu” Rafael Nadala je u drugom polufinalu slavio u duelu sa Fernandom Gonzalesom nakon pet setova (6:3, 7:5, 5:7, 4:6, 6:4).

Federer više ne dobija mečeve kao nekada, njegova dominacija više nije tako izražena u konačnom ishodu. Naime, drugi igrač svijeta ponovo igra na rutinu, ne gubi glavu ni kada mora da igra u pet setova, a to mu se na Garosu juče dogodilo drugi put (nakon sjajnog meča sa Tomijem Hasom u osmini finala).

- Ostao je još samo jedan korak. Imao sam dosta sreće u polufinalu, ali sam se i borio, pa sam je i zaslužio. Del Potro je igrao odlično, nije bilo lako nositi se sa njim - rekao je Federer.

Del Potro je, sa druge strane, dva seta igrao kao lud, servisom je rušio igru Federera, treći je dobio čak u velikom stilu, ali se sve promijenilo od sredine četvrtog seta - Švajcarac je sa dva brejka uticao na psihu Argentinca i tu je sve postalo jasnije. U petom setu se vidjelo ogromno iskustvo Federera i nedostatak velikih mečeva njegovog protivnika. Istina, Del Potro je vratio rano izgubljen servis (za 3:3), ali je onda servis greškama i pogrešnim forhendima, na oduševljenje publike, pomogao Fedeksu da se približi cilju.

- Igrao sam koliko sam mogao. Federer je sjajan, od srca mu želim da podigne pehar sjutra - kazao je Del Potro.

Soderling je bio na pragu eliminacije protiv Gonzalesa, gubio je sa 4:1 u odlučujućem setu, ali ipak je on čovjek koji je kriv za neuspjeh Nadala i bilo je logično da odreaguje. I to kako, sa pet uzastopnih gemova je došao do prvog grend slem finala u karijeri, nakon meča koji je trajao tri sata i 28 minuta.

- Ovo je najveći izazov u mojoj karijeri. Na istom turniru sam eliminisao Nadala, došao sam do finala i osjećam da se neću tu zaustaviti. Ovo je i dalje san i ne želim da se budim - kazao je Soderling.

Soderling će biti prvi Šveđanin koji je igrao finale na Rolan Garosu nakon devet godina - posljednji je njegov sadašnji trener Magnus Norman. Legendarni Mats Vilander je posljednji teniser iz zemlje „tri krune” koji je osvojio Otvoreno prvenstvo Francuske.

Danas će se na „Šatrijeu” odigrati žensko finale (15 sati) - Dinara Safina će pokušati da preko Svetlane Kuznjecove dođe do prve grend-slem titule u karijeri.

Federer ne griješi sa Robinom

Rodžer Federer ima pozitivan skor sa Robinom Soderlingom, slavio je u svih devet međusobnih duela. Posljednji put dva tenisera su se sastala na turniru Master serije u Madridu i Švajcarac je bio bolji sa 2:0 (6:1, 7:5). Fedeks je kasnije i osvojio turnir pošto je u finalu savladao Rafaela Nadala.

Bonus video: