Vremeplov: Diplomski za 170 eura

Oglasi o uslugama pisanja seminarskih, maturskih, diplomskih, pa čak i magistarskih radova mogu se naći na banderama u blizini srednjih škola, fakulteta, ali i u novinskim oglasima i na internet stranama
1111 pregleda 0 komentar(a)
Vijesti 7. jun 2009., Foto: Arhiva Vijesti
Vijesti 7. jun 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Odabir teme, traganje za literaturom, istraživanje, kucanje, ispravka, štampanje, koričenje, plus ogromnu nervozu mnogi studenti i učenici završnih razreda srednjih škola izbjegavaju tako što svoje obaveze povjeravaju ljudima koji za novac pišu maturske i diplomske radove.

Oglasi o uslugama pisanja seminarskih, maturskih, diplomskih, pa čak i magistarskih radova mogu se naći na banderama u blizini srednjih škola, fakulteta, ali i u novinskim oglasima i na internet stranama.

Djevojka koja se javila na broj telefona dat na oglasu za usluge pisanja i kucanja maturskih radova kazala je novinarki „Vijesti“ da joj se učenici i studenti javljaju uglavnom kad ne mogu u predviđenom roku napisati rad. Na neodgovornost srednjoškolaca, kaže, naišla je više puta.

- Uglavnom me zovu dan prije nego što treba da predaju rad. Jurila sam ih i po kafićima kako bi im dodala završeni rad. Očekuju od mene da uradim za jedan dan ono što oni ne mogu za dvije nedelje – kaže ona.

Prema njenim riječima, najčešće se traže usluge prekucavanja tekstova, iako se dešavalo da radi i maturske radove za Srednju trgovinsku školu, za smjerove kuvar ili tehničar prodaje.

- Takvi su radovi lakši za pisanje i dosta se informacija može naći na Internetu. Za usluge kucanja i pisanja maturskih radova nema fiksne cijene, sve zavisi od broja stranica, grafikona, slika i naravno teme koja se obrađuje – dodaje ona.

Na pitanje da li maturanti vode računa o tome da se njihov rad ne poklopi sa nekim iz predhodnih generacija ona kaže da im to i nije bitno, čak se trude da nađu rad kako bi sebi olakšali posao.

Mladića koji zarađuje dodatni novac pišući diplomske radove na bavljenje ovim poslom navelo je to što je i njegov diplomski, zbog nedostatka vremena pisao neko drugi.

- Diplomski radovi za državne fakultete kod mene koštaju 170 eura, dok je za studente privatnih fakulteta cijena 150. U uslugu spadaju i štampanje, koričenje i kasnije korekcije, ukoliko su potrebne – kaže on.

Prema njegovim riječima 80 odsto studenata je odgovorno i brine o sadržini svog diplomskog rada, dok maturanti uglavnom žele da dobiju rad, a kako će biti urađen – to nije ni bitno.

Iako je i njegov rad pisao neko drugi, mladić koji je htio da ostane anoniman je ocijenio „da je predaja tuđeg znanja i rada ružan način da se završi srednja škola ili fakultet“ i dodao da su mladi najčešće previše lijeni i neodgovorni. Neodgovornost je, kaže, veća kad je riječ o studentima koji treba svoje znanje da zaokruže diplomskim radom.

Dekan Ekonomskog fakulteta Milorad Jovović, kao i direktor Srednje građevinske škole od novinarke „Vijesti“ prvi put su čuli da za studente i učenike neko drugi radi seminarske, maturske i diplomske radove.

- To mi je novo, sad čujem da ima takvih slučajeva. Prosto mi je nevjerovatno da neko maturski radi na takav način, mislim da za tim nema potrebe jer se ne radi o teškim temama koje učenici ne mogu da obrade. Osim toga u našoj školi radovi se uglavnom sastoje iz crtanja tako da profesori mogu prepoznati da se ne radi o crtežu učenika koga prate četiri godine – zatečeno je odgovorio Dragan Miranović, direktor Građevinske škole.

Profesor Jovović ocijenio je da je Ekonomski fakultet mjesto gdje najmanje ima razloga da se razgovara o situacijama u kojima neko drugi radi radove, bez obzira da li je riječ o seminarskim ili diplomskim, za studente.

- Prvo, ovaj fakultet upisuju najbolji srednjoškolci i svaki četvrti lučonoša u Crnoj Gori upisuje Ekonomski fakultet. Tako da se radi o studentima koji su shvatili da ne uče radi diplome nego znanja koje će da steknu. Ako diplomu stiču na račun tuđeg znanja onda tu sopstvenog znanja nema – kazao je Jovović.

Prema riječima dekana, i diplomski i seminarski radovi izlažu se usmeno, pa iako se desi da je studentu neko drugi uradio rad to bi se moglo prepoznati iz načina njegovog izlaganja, kao i odgovora na postavljena pitanja.

Na pitanje da li su predviđene sankcije za studente koji ne rade sami svoj diplomski, dekan je odgovorio da kažnjavanje ne postoji, već da se „jednostavno odbrana ne ocijeni pozitivno“. Jovović je dodao da na samom ispitu profesori mogu da identifikuju da neko prezentira tuđi rad, pa način na koji ocijenjuje taj rad vrlo je jednostavan - student nije položio, bilo da se radi o seminarskom ili o diplomskom.

-Onaj ko razmišlja o tome da stekne znanje sigurno neće razmišljati da na taj način radi, jer će mu se to kad tad vratiti kao bumerang. Prosto mi je nelogično da na kraju, kada treba da napravi krov za temelje koji su postavljeni, neko razmišlja o tome da angažuje nekog drugog za pisanje diplomskog- dodao je on.

Direktor Gimnazije “Slobodan Škerović” Radiša Šćekićupoznat je sa slučajevima pomoći prilikom izrade maturskih radova, jer su, kako kaže postojali i kad je on bio učenik i student.

- Definitivno se ne može smatrati legitimnim kad vam neko radi maturski ili neki drugi ispit. Govorimo o nečemu što je neispravno, zna se da svaki učenik treba sam da odradi svoj posao – kazao je kroz smijeh Šćekić.

On smatra da ta praksa postoji još odavno, kad su dobri đaci pomagali lošim da urade radove kako bi oni lakše i bolje prolazili. Svjetska ekonomska kriza, kako kaže, „dovodi do porasta broja usluga, da bi jedni došli do novca, a drugi brže i lakše završili posao“.

Kao i dekan Ekonomskog fakulteta, Šćekić ne vjeruje da se gimnazijalci služe takvim metodama i kaže da bi oni prije mogli drugima raditi maturske radove.

-Može tu biti hiljadu razloga. Doza lijenosti u smislu „lakše mi je da to završe drugi“, imate i dozu straha od toga da neće to dobro uraditi pa učenik daje nekom drugom da rad završi umjesto njega. Drugo je što ovakve usluge može priuštiti samo onaj ko ima novca- dodaje Šćekić.

Direktor podgoričke gimnazije preporučio je učenicima da sami obave posao, potraže pomoć, a ne nekog ko će im završiti čitav rad.

I dok je studentima stalo da rad koji predstavlja krunu njihovog akademskog obrazovanja urade sami, srednjoškolci bi najradije tu „muku“ prepustili nekom drugom.

Stefan Marković, učenik Elektrotehničke škole kaže da je „u današnje vrijeme potpuno normalno prepustiti nekom drugom izradu maturskog rada“.

-Vjerovatno bih dao da mi neka druga osoba uradi maturski rad ukoliko ja to ne bih mogao sam ili ukoliko smatram da bi ga taj neko uradio bolje i profesionalnije od mene – dodaje on.

Njegov školski drug Andrija navikao je, kako kaže, da mu drugi sve završavaju, pa će tako biti najverovatnije i sa maturskim radom.

Studenti ozbiljnije shvataju obavezu pisanja diplomskih radova, pa uglavnom vole da sami završe svoje obaveze vezane za završetak visokog obrazovanja.

- Gledao bih da ga sam uradim, a ukoliko bi mi neko tražio da mu pomognem, naravno, pomogao bih. Mislim da bih uvijek našao vremena da sam uradim svoj diplomski – kaže Nikola Savović.

Njegov kolega sa Elektrotehničkog fakulteta, BojanOtašević, dopustio bi i platio da mu neko drugi uradi diplomski samo u slučaju da ne može stići od obaveza na poslu.

- Radi se o kruni mog studiranja i kad izaberem jedan predmet to će biti onaj koji najviše volim i želim da se potrudim oko njega. Jedini razlog zbog koga bih možda tražio pomoć jeste da radim i nemam vremena - rekao je on.

Otašević je ocijenio da to nije legitiman način da student diplomira, te da na fakultetima ima dosta oženjenog, udatog i zaposlenog svijeta koji se od drugih obaveza ne može posvetiti pisanju diplomskog.

"Vaš rad - naša briga"

Pored brojnih oglasa koji se mogu naći na internet stranicama postoje i one specijalizovane za izradu seminarskih, diplomskih i maturskih radova.

Na sajtu www.seminarskirad.com studenti mogu izabrati seminarske radove iz različitih oblasti po cijeni od tri do šest eura. Seminarske radove na tom sajtu mogu poručiti studenti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

Pored seminarskih radova iz prava, ekonomije, književnosti, pedagogije - studenti na sajtu mogu naći i teme iz religije, istorije, kriminalistike, dizajna, makrobiotike, farmacije...

Pod parolom „Vaš rad – naša briga“ radi i sajt www.maturski.com, na kome „iskusan i kvalitetan tim saradnika i kolekcija od preko šest hiljada maturskih radova“ srednjoškolcima znatno olakšava posao.

I na popularnoj internet mreži Fejsbuk postoji grupa „Diplomski rad“, koja ima 206 fanova i nudi diplomske radove za studije Ekonomskog fakulteta.

Radovi se, kako kažu administratori strane, izrađuju unikatno, po narudžbi, i u najkraćem roku dostavljaju elektronskom poštom, na USB-u ili CD-u.

Bonus video: