Vremeplov: Policajci love grip

Sanitarna inspekcija ukinula je dežurstva na aerodromu i ostalim graničnim prelazima “od većeg epidemiološkog značaja”
431 pregleda 0 komentar(a)
Vijesti, 12. jun 2009., Foto: Arhiva Vijesti
Vijesti, 12. jun 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Na dan kada je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) prvi put poslije 41 godine proglasila pandemiju nekog virusa – meksičkog gripa, na podgoričkom aerodromu niko nije kontrolisao putnike koji su došli u Crnu Goru.

I dok direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugošakaže da grip neće zaobići ni Crnu Goru, Sanitarna inspekcija ukinula je dežurstva na aerodromu i ostalim graničnim prelazima “od većeg epidemiološkog značaja”.

„Sanitarna inspekcija danas nije dolazila, a čini mi se da ih nije bilo ni prethodna dva dana“, kazalo je juče poslije 17 časova nekoliko policajaca reporteru „Vijesti“, dok je nekoliko desetina ljudi, mahom Rusa pristiglih letom iz Moskve, čekalo da prođe carinsku kontrolu i uđe u Crnu Goru.

Rusija je jedna od 74 države u kojima je registrovan virus H1N1 od kojeg je umrlo više od 140, a oboljelo skoro 29.000 ljudi.

Jedan od policajaca ironično je konstatovao: „Eto, vidite šta sve policija treba da radi, valjda mi još treba da pazimo ko kija i ima temperaturu“!

Radna grupa, na čelu sa ministrom zdravlja Miodragom Radunovićem, međutim, tvrdi da je pojačan nadzor na graničnim prelazima, u vezi sa pojavom takozvanog svinjskog gripa.

„Režim je malo promijenjen. Od sada će inspektori koji su bili određeni da dežuraju 24 sata na graničnim prelazima od većeg epidemiološkog značaja, biti u pripravnosti“, kazala je Televiziji „Vijesti“ glavni sanitarni inspektor Ljiljana Jovićević.

SZO je juče proglasila pandemiju novog tipa gripa, nakon što je nekoliko dana najavljivala da će podići uzbunu na najviši, šesti nivo, zbog sve većeg broja zaraženih opasnim virusom u SAD, Evropi, Australiji i Južnoj Americi. Stručnjaci su naglasili da ovaj potez ne znači da virus dovodi do ozbiljnije bolesti, ili više smrtnih slučajeva nego ranije.

Kako je moguće istovremeno ukinuti dežurstva, a pojačati nadzor granice sa „inspektorima u pripravnosti“, „Vijesti“ nijesu uspjele saznati, jer Jovićević nije odgovarala na nekoliko telefonskih poziva, sinoć poslije 18 časova.

Pojačanim nadzorom predviđeno je da se „spiskovi sa telefonima pripravnih inspektora” dostave graničnoj policiji i domovima zdravlja u opštinama kojima pripadaju.

Policajci sa podgoričkog aerodroma, međutim, tvrde da ih niko nije obavijestio da treba da paze i na putnike sa simptomima gripa. A upravo policajci i carinici, u skladu sa pojačanim nadzorom, treba da obavijeste sanitarne inspektore, ako primijete putnike sa simptomima gripa.

“Ako ste doputovali iz Meksika, SAD, Kanade… ili drugih zemalja u kojima je registrovano obolijevanje od virusa H1N1 (vidi listu ispod), a imate povišenu tjelesnu temperaturu preko 38 stepeni, ili kašljete, ili imate bol u grudima, ili druge disajne tegobe molimo da se odmah obratite policajcima, ili carinicima, ili sanitarnim inspektorima na graničnom prelazu”, piše na plakatima, zalijepljenim na aerodromu, napisanim na crnogorskom, engleskom i ruskom jeziku.

Ispod plakata, međutim, nema spiska država u kojima je registrovan meksički grip.

Takođe, putnicima se sugeriše da se jave izabranom ljekaru, ako do sedam dana nakon povratka sa puta osjete simptome gripa. U tom slučaju, preporučuje se odlazak kod ljekara sopstvenim vozilom, a ne gradskim prevozom.

Sanitarno-zdravstveni inspektor Rasim Gorčević rekao je juče TVCG na prelazu Dobrakovo da je u slučaju pojavljivanja simptoma u roku od sedam dana, najbolje da se putnici jave prvom policajcu koga vide, koji će ih odvesti do najbliže zdravstvene ustanove.

S obzirom na to da na aerodromu i ostalim graničnim prelazima nema sanitarnih inspektora, policajcima preostaje da prate zdravstvenu situaciju i, ako zatreba, potencijalno gripoznom putniku stave zaštitne rukavice i maske, ostavljene u kutiji na šalteru za pasošku kontrolu. Nije jasno šta da rade s putnikom koji odbije da to uradi.

Tek nakon te preventivne radnje, policajac treba da pozove sanitarnog inspektora.

Nije jasno šta će da rade ako se inspektor ne javi na telefon.

Mugoša: Virus neće zaobići Crnu Goru

Mugoša navodi da se meksički grip brzo širi i ističe da od virusa ne prijeti svima ista opasnost.

"Na sreću, on ima laku kliničku sliku. Međutim, u toj masovnosti su pogođeni svi hronični bolesnici i iznemogli, koji nemaju dobar imunološki status i iscrpljeni su. Oni mogu imati komplikacije sa fatalnim posljedicama", kazao je Mugoša “Anteni M”.

On je rekao da je nemoguće spriječiti da se grip pojavi u Crnoj Gori, ali da “ćemo moći da spriječimo da se zarazi veliki broj ljudi”.

“Ja mislim da je pripravan sistem, mi radimo u tom smislu što se najviše može. Svi moramo biti uvezani da bi pružili i sebi i turistima bezbjednost. Svih ovih godina smo to manje-više uspijevali", smatra Mugoša.

On je istakao da Crna Gora ima dovoljno ljekova, ocijenivši “da smo uradili sve što je moglo da se uradi u ovim uslovima i sa postojećim resursima”.

Portparol SZO Gregori Hartl kazao je da se očekivalo da će nova pandemija biti mnogo opasnija, sa velikom stopom smrtnosti.

“Ljudi su mislili da bi nova pandemija imala apokaliptične posljedice. Međutim, ono što sada vidimo sa H1N1 je da bolest ima limite i da je stvar mnogo blaža”, rekao je Hartl za BBC.

Ostavili im maske i rukavice

Zbog opasnosti od pojave meksičkog gripaj juče su na graničnim prelazima Debeli Brijeg, Kobila, Sitnica i Luka Zelenika službenicima policije i carine dostavljeni spiskovi pripravnih ljekara Doma zdravlja Herceg Novi, zaštitne maske i rukavice, a od njihove procjene zavisi hoće li ih koristiti. Službenici granične policije su davali putnicima koji ulaze u Crnu Goru liflet „Preporuke i upitnik za putnike koji dolaze iz Meksika, SAD i drugih država u kojima je registrovano obolijevanje od novog virusa gripa“.

Bonus video: