Vremeplov: Vratili još 11 miliona eura

Prva banka je, kako je “Vijestima” rečeno, prije desetak dana vratila i 10 miliona eura obavezne rezerve koja treba da stoji kod Centralne banke
529 pregleda 0 komentar(a)
Vijesti, 13. jun 2009., Foto: Arhiva Vijesti
Vijesti, 13. jun 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Prva banka Crne Gore uplatila je Vladi još 11 miliona eura, drugu ratu od kredita koji joj je odobren 17. decembra prošle godine - saopšteno je juče “Vijestima” u banci.

Dug Prve banke prema Vladi sada je prepolovljen na 22 miliona eura.

Uplata druge rate počela je još prije desetak dana, a juče je završena kada je kompletirano svih 11 miliona.

Prva banka je, kako je “Vijestima” rečeno, prije desetak dana vratila i 10 miliona eura obavezne rezerve koja treba da stoji kod Centralne banke.

Bankama je omogućeno da povremeno koriste obaveznu rezervu koju su dužni da vrate u roku i za to plaćaju određenu kamatu.

Prva banka je prvu ratu od 11 miliona vratila Vladi 14. marta, u roku od tri mjeseca od dobijanja kredita, nakon čega je rok za ostatak duga produžen za još tri mjeseca. Uplatom druge rate, rok će se produžiti za još tri mjeseca.

Vlada je Prvoj banci, zbog problema sa likvidnošću, odobrila pozajmicu od 44 miliona eura na tri mjeseca, sa mogućnošću produženja do godine.

Zahtjev za pomoć upućen je u skladu sa Zakonom o podršci bankarskom sektoru koji je Skupština usvojila krajem oktobra. Kredit je odobren po kamatnoj stopi 2,5 odsto.

Zauzvrat, založeno je 93,5 odsto akcija banke, čiji je najveći akcionar Aco Đukanović, koji posjeduje 46,4 odsto vlasništva.

Kako je “Vijestima” rečeno u banci, na dobrom su putu oporavka, kao i da će ostatak obaveza prema Vladi izmiriti u predviđenom roku.

Bonus video: