MILIĆ TVRDI DA U CRNOJ GORI POSTOJI SUKOB VIZIJA O NJENOM RAZVOJU

Vremeplov: Nijesu svi za reforme

Lider SNP smatra da u vladajućim strukturama ne postoji politička volja da se rješavaju problemi u Crnoj Gori
225 pregleda 0 komentar(a)
Vijesti, 17. jun 2009., Foto: Arhiva Vijesti
Vijesti, 17. jun 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić je kazao da u Crnoj Gori postoji sukob vizija o njenom budućem razvoju, onih koji su za suštinske reforme i vlasti koja ne želi da mijenja sadašnji sistem vrijednosti.

„Da li ćemo i dalje dozvoliti da neko pokušava, samo zato što smatra da je dominantno doprinio, kako kažu, obnovi državnosti, da zaustavlja reformske tokove u Crnoj Gori ili ćemo nastaviti posao koji se od nas očekuje, a to su suštinske reforme, promjena sistema vrijednosti i punopravno članstvo u Evropsku uniju (EU)“, kazao je Milić nakon sastanka sa novinarima iz zemalja EU.

Novinari iz EU borave u višednevnoj radnoj posjeti Crnoj Gori u organizaciji Evropske komisije (EK), i osim sa Milićem u prethodna dva dana sastali su se i sa predstavnicima vlasti i nevladinog sektora. Lider SNP ocijenio je da su strani novinari izuzetno dobro upoznati sa situacijom u Crnoj Gori, posebno u onom dijelu koji se tiče borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

On je kazao da je sa inostranim novinarima razgovarao i o dosadašnjem i budućem radu Nacionalnog savjeta za evropske integracije (NSEI).

“Prenio sam da nikome ne želim da pružim alibi da NSEI ne funkcioniše na način kako bi to trebalo, zbog personalnih rješenja na mjestu predsjednika tog tijela“, rekao je on.

Milić je upozorio da postoji neozbiljnost Vlade Crne Gore kada je u pitanju proces evro-atlantskih intergracija, ističući da je još nepoznanica šta su mane, a šta koristi članstva u NATO. On je istakao da je na djelu pokušaj da se Crna Gora ponovo dijeli na one koji jesu i one koji nijesu za NATO.

Lider SNP smatra da u vladajućim strukturama ne postoji politička volja da se rješavaju problemi u Crnoj Gori. On je kao primjer naveo da je Vlada, shodno programu rada za prvo polugođe, trebalo parlamentu da dostavi 62 predloga zakona, a da je u praksi dostavljeno devet ili 15 odsto.

Holandski novinar Jan Van Benten istakao je da Crna Gora dobro napreduje na putu evropskih integracija, pojašnjavajući da je budućnost zemlje u EU.

„Pitanje je koliko će starije članice biti raspoložene za saradnju, jer u našim zemljama ima dosta kritički nastrojenih glasača koji nijesu raspoloženi za širenje EU“, kazao je on.

I stalni dopisnik austrijske televizije za bivšu Jugoslaviju Kristijan Veršutc smatra da je Crna Gora ostvarila napredak u mnogim oblastima. On je naveo da se iz razgovora sa državnim zvaničnicima i predstavnikom opozicije može konstatovati da dvije strane iz različitih uglova gledaju na stvarnost u Crnoj Gori.

“Čaša može biti ili polu puna ili polu prazna. Sa strane Vlade, čaša je polupuna, dok opozicija smatra da je poluprazna. I to je razlika između ove dvije strane“, kazao je Veršutc.

Program diktira EK

Veršutc je kazao da je u razgovoru sa crnogorskim premijerom stranim novinarima objašnjeno da je od uspostavljanja nezavisnosti Crna Gora ostvarila značajan uspjeh, kao i da je u prethodne tri godine velik rast bruto nacionalnog proizvoda.

Na pitanje „TV Vijesti“ zašto su se inostrani novinari sastali samo sa političarima i predstavnicima nevladinog sektora, ali ne i sa kolegama iz crnogorskih medija, on je rekao da je program posjete utvrdila EK.

“Meni je poznata pozadina ovog pitanja, ali to je suštinski standardni program, mada bi bilo bolje da smo se sreli i sa novinarima da saznamo nešto više o situaciji sa novinarima ovdje“, pojasnio je on.

DPS: Bili bismo brži da nema SNP-a

DPS je saopštila da ima jasnu viziju razvoja Crne Gore i i da tu činjenicu ne može relativizovati Milić.

„Ocjene koje Milić saopštava mogu jedino značiti da su se u SNP-u opet vratili svojim 'vizijama' razvoja Crne Gore od prije par godina, za koje smo mislili da su ih napustili iako ih se, istina, nikada nijesu javno odrekli”, kazao je portparol DPS-a Rajko Kovačević.

On je ukazao da o uspješnosti onoga što DPS čini na putu ostvarenja strateških ciljeva koji stoje pred društvom, svoje mišljenje veoma eksplicitno saopštavaju građani na izborima i međunarodna zajednica preko svojih najvažnijih predstavnika.

„Ono što je takođe nesporno, jeste da bi dinamika neophodnih društvenih procesa bila umnogome brža da su pojedine opozicione političke partije, među koje spada i SNP, imali bržu dinamiku svojih procesa unutarpartijskog političkog sazrijevanja”, smatra Kovačević.

Prema njegovim riječima, ni danas nije poznato kakav je definitivan odnos SNP prema procesima evropskih, a posebno evroatlanskih integracija.

„Imamo samo nemušti iskaz, motivisan strahom da se po ovim pitanjima opozicija opet ne posvađa”, kazao je Kovačević.