SAVJET ARD ODBIO PREPORUKU VLADE

Vremeplov: Providna igra na štetu TV Vijesti

Vlada je početkom juna zadužila Ministarstvo saobraćaja da „upozori Agenciju za radio-difuziju i preporuči joj da do donošenja novog zakona o elektronskim medijima obavlja poslove regulatora u skladu sa odredbama Zakona o elektronskim komunikacijama“
435 pregleda 0 komentar(a)
Vijesti, 20. jun 2009., Foto: Arhiva Vijesti
Vijesti, 20. jun 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Savjet Agencije za radio-difuziju odbio je juče zahtjev Agencije za elektronske komunikacije da izda saglasnost za raspisivanje tendera za dodjelu radio-difuznih frekvencija, iako je Vlada prije nekoliko dana zvanično upozorila ARD da je nadležna za davanje te saglasnosti.

U saopštenju ARD navodi se da je pitanje ko treba da da saglasnost za podjelu frekvencija postalo „predmet različitih tumačenja, budući da je temeljnim izmjenama zakonske regulative u oblasti radio-difuzije ostao veliki prostor koji je krajnje nejasan ili uopšte nije definisan“.

„Savjet je jednoglasno potvrdio ranije izneseni stav da Zakon o elektronskim komunikacijama nije dao ARD-u nadležnost da daje saglasnost za raspisivanje tendera za dodjelu frekvencija. Savjet je mišljenja da bi svaka drugačija odluka ARD koja bi izlazila iz zakonom definisanog okvira njenog rada bila nezakonita i pravno neutemeljena, što se u krajnjem ne može nadomjestiti bilo čijom preporukom“, navodi se u saopštenju Savjeta ARD.

Vlada je početkom juna zadužila Ministarstvo saobraćaja da „upozori Agenciju za radio-difuziju i preporuči joj da do donošenja novog zakona o elektronskim medijima obavlja poslove regulatora u skladu sa odredbama Zakona o elektronskim komunikacijama“.

„Zaključkom Vlade da ARD obavlja poslove regulatora za programske sadržaje stvara se privid da je prevaziđen očigledni nedostatak Zakona o elektronskim komunikacijama. Savjet i dalje smatra da se problem nepotpunog zakonskog okvira može prevazići samo donošenjem novog zakona o elektronskim medijima i izmjenama i dopunama postojećeg Zakona o eletronskim komunikacijama“, piše u saopštenju ARD.

Slavoljub Šćekić, direktor TV Vijesti, koja je zbog neraspisivanja tendera za frekvencije direktno oštećena, jer se njen proglam ne može gledati u Podgorici i još nekoliko većih gradova, kaže da je riječ o providnoj igri i odugovlačenju na štetu tog medija.

„Predsjednik Savjeta Agencije za radio-difuziju Zdravko Uskoković i direktor Abaz Džafić se suprotstavljaju Vladi i premijeru Milu Đukanoviću i njegovoj preporuci. Ko može u to da povjeruje? Ja sigurno ne mogu, jer sam se naslušao izliva odanosti Đukanoviću prilikom brojnih susreta sa Džafićem. Očigledno je riječ o nastavku providne igre, diskriminacije i opstrukcije u kojoj je ARD sa Uskokovićem i Džafićem samo jadni izvršilac naloga da se što duže spriječi TV Vijesti da dođe do većeg broja gledalaca. Pri tom, ARD pokazuje da nije ni regulatorna ni nezavisna, već obična marionetska institucija koja prima na znanje zvanične, ali zato revnosno sluša nezvanične preporuke onih kojima naša televizija smeta zbog objektivnog profesionalnog i odgovornog informisanja“, kaže Šćekić.

On kaže da zbog neraspisivanja tendera za frekvencije, osim TV Vijesti veliku štetu trpi i država.

„Već godinu frekvencije stoje neraspoređene i država ne ubira takse i druge prihode od njih. Očigledno je da ne postoji tako visoka cijena koju neko u ovoj dražavi nije spreman da plati, manipulišući tobože nezavisnom agencijom, da bi TV Vijesti što kasnije doprla do većeg broja gledalaca“, rekao je Šćekić.

Potpredsjednik Vlade i ministar finansija Igor Lukšićrekao je juče da ne zna da je ARD odbila Vladinu preporuku.

„Sada je na potezu resorno Ministarstvo (saobraćaja i telekomunikacija) koje je predložilo takvu preporuku da djeluje, i u tom smislu neko ko je odgovoran unutar Vlade u toj oblasti pripremi odgovarajuće mjere“, rekao je Lukšić.

Hronologija opstrukcije

Televizija Vijesti je 15. decembra prošle godine uputila Agenciji za elektronske komunikacije zahtjev da se raspiše tender za podjelu frekvencija.

Tek nakon dva mjeseca, 16. februara, ARD se oglasila da je nenadležna za davanje saglasnosti za tender za frekvencije. Vladi je trebalo gotovo četiri mjeseca, tačno 110 dana, da procijeni ko je nadležna institucija za programske sadržaje i da Agenciji preko resornog ministarstva naredi da je ona regulator za tu oblast.

Vladinu preporuku Savjet ARD je odbio i najavio da se „problem“ može riješiti tek usvajanjem novog zakona o elektronskim medijima. To znači da se priča o novoj podjeli frekvencija može odugovlačiti makar još nekoliko mjeseci.