Vremeplov: Divlje studije na sjeveru

Osnivači su raspisali konkurs za upis ukupno 310 brucoša na četiri fakulteta
998 pregleda 0 komentar(a)
Vijesti, 23. jun 2009., Foto: Arhiva Vijesti
Vijesti, 23. jun 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Četiri “fakulteta” iz Berana, Andrijevica i Plava raspisala su juče konkurs za upis brucoša, iako nemaju neophodnu licencu Ministarstva prosvjete i nauke.

Predsjednik Savjeta za visoko obrazovanje Radenko Pejović kazao je sinoć „Vijestima“ da osnivači još nijesu dobili ni početnu akreditaciju, bez koje Ministarstvo prosvjete ne može izdati dozvolu za rad.

On je ocijenio da su „fakulteti“, čiji su osnivači „privatna lica“ i opštine Berane, Andrijevica i Plav, „nelegalno“ raspisali konkurs.

„Osnivači su tek započeli proceduru za dobijanje početne akreditacije Savjeta, pa nijesu imali ni osnova ni prava da raspišu konkurs za upis brucoša“, istakao je Pejović.

On je kazao da procedura dobijanja dozvole „traje najmanje nekoliko mjeseci“.

„Osnivači nemaju dozvolu, tek su podnijeli zahtjev. Formirali smo komisiju koja treba da izađe na lice mjesta, napravi elaborat i nakon toga predloži Savjetu da li može izdati početnu akreditaciju. Potom Ministarstvo prosvjete izdaje licencu, i tek nakon toga fakultet može raspisati konkurs za upis“, pojasnio je Pejović.

On je istakao da bi osnivač morao podnijeti zahtjev godinu prije početka rada, ako bi se striktno pridržavali Zakona.

U praksi je, međutim, nešto drugačije, jer su Savjet i Ministarstvo prosvjete dali akreditaciju i licencu „Univerzitetu Donja Gorica“, svega nekoliko mjeseci nakon podnošenja dozvole.

Osnivači su raspisali konkurs za upis ukupno 310 brucoša na četiri fakulteta.

Prema konkursu objavljenom u „Danu“, na fakultetima za biofarming, sport i održivi turizam i hotelijerstvo godišnja školarina iznosi po 1.500 eura, a na fakultetu za računovodstvo, reviziju i trgovinu 1.200 eura.

U konkursu se navodi da će prvi upisni rok trajati od 22. do 29. juna, a drugi u julu.

Povodom konkursa za upis 100 studenata na „Fakultetu za sport“ u Beranama reagovalo je rukovodstvo nikšićkog Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, upozorivši da je riječ o „nelegalnom i zakonski neutemeljenom konkursu“.

„Smatramo da je učinjena velika šteta državi, maturantima i građanima i konačno Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje iz Nikšića, jer se radi o nelegalnom i zakonom neutemeljenom konkursu na čemu se mora reagovati“, kaže se u pismu upućenom Savjetu za visoko obrazovanje, koje je potpisao prodekan za nastavu Fakulteta za sport iz Nikšića Dobrislav Vujović.

U pismu se navodi da se već „više mjeseci javno pozivaju i obmanjuju studenti za upis na beranski fakultet, iako za to po važećim zakonima nemaju pravo“.

„Smatramo da ćete, kao nadležni organ, spriječiti nelegalan posao i zadužiti inspekciju da reaguje i javnost obavijestiti da taj fakultet za sada ne ispunjava uslove da trenutno vrši upis jer za to nema zakonskih utemeljenja. O tome izvijestite i resornog ministra, što ćemo mi sigurno uraditi“, navodi se u pismu.

U Plavu opština izašla iz posla

Iz Fakulteta za biofarming sinoć su potvrdili “VIjestima” da nemaju licencu, ali da su predali zahtjev i da čekaju dozvolu do septembra. “Vijestima” je rečeno da su oglas raspisali “ne za prijem, već da regrutuju buduće studente, u nadi da će dobiti licencu do septembra” i da će, “tek kada je dobiju, studenti biti upisani i dobiti indekse”.

U opštini su kazali da “apliciranje rade fakulteti sami za sebe” i da “opština samo obezbjeđuje učionice, bibliteke, grijanje i slično”.

U Plavu će, kako “Vijesti” saznaju”, planirani fakultet biti otvoren bez učešća opštine. Plavska opština je prvobitno bila suosnivač sa profesorima Vukom Ognatovićem, Davidom Dašićem, Vujadinom Vešovićem, Blažom Turkovićem i Bećirom Kalačom i trebalo je da obezbijedi objekte za izvođenje nastave. Kako “Vijesti” nezvanično saznaju iz izvora bliskih opštini Plav, pomenuti osnivači su formirali fakultetsku jedinicu u hotelskom kompleksu „Kula Damjanova“, ali bez učešća opštine Plav.

Bonus video: