Vremeplov: Struja jeftinija za tri, iako je poskupjela za 10 odsto

Predstavnici civilnog sektora, koji su tužili regulatora, procijenili su da EPCG građanima treba da nadoknadi oko 20 miliona eura, zbog decembarskog nezakonitog poskupljenja struje
610 pregleda 0 komentar(a)
Vijesti, 1. jul 2009., Foto: Arhiva Vijesti
Vijesti, 1. jul 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Regulatorna agencija za energetiku je izračunala da domaćinstva u Crnoj Gori treba da plaćaju struju neznatno jeftinije u odnosu na cijenu koju su nezakonito povećali u decembru prošle godine, a koju je oborio Upravni sud.

Kilovat-sat električne energije za potrošače sa dvotarifnim brojilom, kojih je u Crnoj Gori većina, košta 8,21 cent umjesto dosadašnjih 8,46, a potrošače sa jednotarifnim 9,84 umjesto 10,1 cent.

Ta korekcija od 2,91 odsto za dvotarifne i 2,58 za jednotarifne potrošače je “Vijestima” saopštena u Agenciji za energetiku.

- Smanjili smo cijenu struje u odnosu na odluku koja se primjenjuje od decembra, a u odnosu na jun, kada je prvi put promijenjena cijena, uvećana je za trošak uvoza i kupovine uglja u ukupnom iznosu od 9,5 miliona eura – saopštili su iz Regulatorne agencije.

Do spornog decembarskog poskupljenja, domaćinstva su kilovat energije plaćala 7,7 centi, odnosno jednotarifna 9,19.

Upravni sud je poništio decembarsko poskupljenje električne energije od deset odsto, na incijativu predstavnika nevladinog sektora Steva Muka, Gorana Đurovića i Daliborke Uljarević, zahtijevajući da RAE novom odlukom ispravi nepravilnosti pri određivanju troška za uvoz struje i nabavku uglja.

Regulator je zadužio Elektroprivredu Crne Gore da ponovo obračuna isporučenu količinu električne energije potrošačima od decembra prošle do juna ove godine i utvrdi razlike u odnosu na obračun urađen primjenom poništene odluke.

- Nakon toga, Elektroprivreda će na odgovarajući način izvršiti poravnanje kod svih potrošača gdje je to neophodno, na račun budućih zaduženja. Jedan od predloga je da se kroz julsku fakturu nadokandi sve oštećenim potrošačima, ali predstavnici EPCG će znati kako je to tehnički najlakše odraditi. Poravnanje će svakako biti na narednim fakturama za utrošenu energiju, a odluka važi do kraja godine – izjavio je „Vijestima“ predsjedavajući Odbora Agencije Dragan Bojović.

RAE je, tvrdi Bojović, pri usvajanju Odluke o izmjeni tarifa za električnu energiju u svemu postupila prema primjedbama iz presude.

U Agenciji kažu da je niža cijena struje za Željeznicu i Željazaru, a povećana za Kombinat aluminijuma Podgorica za oko 2,7 odsto.

Stevo Muk nije zadovoljan odlukom regulatora, jer se „samo čini da je ispoštovana odluka suda, a to se ne može zaključiti na osnovu zanemarljivog pojeftinjenja, odnosno cijena je veća u odnosu na jun prošle godine, na koju se povratak očekivao”.

- Nejasno je i kako je sada određena cijena uvezene energije od 85 eura po megavatu, a odlukom na koju smo se žalili su računali po 82 eura. To čudi naročito zbog toga što su se čelnici elektroenergetske kompanije hvalili da su zbog poništenja tendera krajem prošle godine, uspjeli da dođu do nedostajućih količina energije po znatno nižim cijenama – kazao je Muk u izjavi “Vijestima”.

On najavljuje da će dobro analizirati odluku RAE, koja liči na “oduzmi tamo, dodaj ovamo i nema razlike”.

Regulatorna agencija za energetiku je prilikom prethodnog odobravanja iznosa za pokrivanje troškova Elektroprivrede, priznala uvoz nedostajuće energije za 2009. vrijedan oko 80 miliona eura, na osnovu prosječno ponuđene cijene u ponudama, koje nijesu vrednovane. EPCG je odlučila da prošlogodišnji tender poništi i magavat-sat struje će sada plaćati do duplo jeftinije.

Sud je priznao trošak EPCG za plaćanje taksi opštinama Nikšić i Plužine.

Iz Agencije su saopštili da su zahtjev Elektroprivrede za izmjenu tarifa usvojili zbog povećanja troškova poslovanja koji se odnose na troškove po osnovu naknada za korišćenje građevinskog zemljišta za opštine Nikšić i Plužine od 5,9 miliona i trošak uglja za proizvodnju električne energije od 3,5 miliona eura.

RAE nije prihvatila zahtjev Elektroprivrede da joj se prizna trošak po pravosnažnoj presudi Trgovinskog suda u Novom Sadu, u iznosu od 6,5 miliona eura, dodatni na osnovu uvoza električne energije od 13 miliona, kao ni zahtijevano umanjenje odobrenog vanrednog prihoda. Takođe nije prihvaćen ni zahtjev za povećanje stope odobrenog povrata na investicije.

Predstavnici civilnog sektora, koji su tužili regulatora, procijenili su da EPCG građanima treba da nadoknadi oko 20 miliona eura, zbog decembarskog nezakonitog poskupljenja struje.

Subvencije ne treba dirati?

Iz Elektroprivrede je nedavno saopšteno da bi Vlada mogla da obustavi subvencije odobrene decembarskim poskupljenjem struje, ako regulator promijeni odluku da moraju obeštetiti građane.

U Ministarstvu ekonomije do sinoć nije bilo moguće dobiti odgovor hoće li ostati subvencije potrošačima, s obzirom da je pojeftinjenje neznatno.

Predstavnici NVO sektora, koji su tužili regulatora zbog nezakonitog poskupljenja struje, ne očekuju da će Vlada obustaviti tu pomoć, jer “nije došlo do pojeftinjenja struje koje bi tu odluku mogu dovesti u pitanje”.

Bonus video: