Vremeplov: Ne kvari nam jedinstvo

"Najmanje što u ovom trenutku od Milića očekujemo jeste da nas što prije pozove na sastanak i pojasni nam dali je njegovo jučerašnje odstupanje od opozicionog dogovora njegov lična nesmotrenost ili je to novi partijski stav“, kazao je Pavlović
387 pregleda 0 komentar(a)
Vijesti, 2. jul 2009., Foto: Arhiva Vijesti
Vijesti, 2. jul 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Predstavnici Nove srpske demokratije i Pokreta za promjene saopštili su juče da su iznenađeni izjavom lidera SNP Srđana Milića da njegova partija neće učestvovati u podjeli funkcija u parlamentu, dok vladajuća većina ne pristane na izmjenu državnih simbola.

Zamjenik predsjednika Nove Goran Danilović i poslanik PzP-a Koča Pavlović ocijenili su da bi takav stav šefa SNP-a mogao da pokvari opoziciono jedinstvo i u toj priči, eventualno, pomogne parlamentarnoj većini.

Oni su pozvali Milića da hitno organizuje novi opozicioni sastanak i objasni šta u stvari znači ta njegova inicijativa.

"Nikada nijesmo razgovarali o tome, jer su sastancima, između ostalih, uvijek prisustvovali i predstavnici albanskih partija, pa je postojala opasnost da to naruši opozicioni jedinstvo koje smo strpljovo počeli da gradimo“, kazao je Danilović “Vijestima”.

On je kazao da Nova nema ništa protiv te inicijative, ali da priču o presjedavanju radnim tijelima u skupštini ne bi trebalo vezivati za tako važnu temu kao što je promjena državne zastave i himne.

"To je suviše važno pitanje da bi Nova to uzimala kao monetu za potkusurivanje... Trebalo bi, ako se može, uzeti odbore koji nam pripadaju, a paralelno sa tim razgovarati i o toj, drugoj temi. Mi dodatne zahtjeve postavljati nećemo“, kazao je Danilović, pozivajući na dogovor oko zajedničkog nastupa u javnosti.

Milić je prekjuče rekao da SNP neće kandidovati predstavnika za potpredsjednika parlamenta, niti za predsjednike odbora ukoliko vlast ne vrati trobjku i skrati himnu za sporne dvije strofe.

Pavlović smatra da bi to konačno bilo i „izlaženje u susret“ željama predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića koji je prije dva dana, kako tvrdi, pokušao da po svaku cijenu u redovima opozicije uoči nejedinstvo.

"Vjerujem da sve opozicione kolege uviđaju značaj očuvanja jedinstva i dogovora. Zato želim da ’umnožavanje uslova’, koje je izrekao predsjednik SNP-a, protumačim kao njegovu neopreznost. Najmanje što u ovom trenutku od njega očekujemo jeste da nas što prije pozove na sastanak i pojasni nam dali je njegovo jučerašnje odstupanje od opozicionog dogovora njegov lična nesmotrenost ili je to novi partijski stav“, kazao je Pavlović.

Pavlović: Bilo bi glupo mijenjati strategiju

Pavlović je rekao da je opozicija proteklih sedmica demonstrirala iznenađujuće kvalitete, poput jedinstva stavova i uniformisanosti u javnim nastupima u pogledu zajedničke inicijative za podjelu funkcija.

Zahvaljujući tome, kako je rekao, oni su uspjeli da skupštinsku većinu brzo i lako istjeraju „na čistinu“ i dokažu da vladajuća koalicija želi da očuva kontinuitet jednopartijskog parlamenta.

On je dodao da opozicija jedinstvenim i osnovanim zahtjevima želi da pokaže da je skupštinska većina balkanski autoritarna i da ne želi da institucionalizuje opoziciju, jer „odbija da u skupštinsku praksu uvede ono što se smatra standardom evropskog parlamentarizma“.

"Nepotrebno je reći kako bi bilo glupo ako bi sada neko iz redova opozicije odstupio od ove očito dobre strategije i od jedinstvenog stava koji je bio nosilac te strategije. Takav jedan gest bi bio pravi ’pojas za spasavanje’ bačen DPS-u. Bilo bi to ponavljanja dobro znanog scenarija u kome je iznenadna opoziciona nesloga mnogo puta do sada spasavala vlast iz nevolja“, ocijenio je Pavlović.

Bonus video: