Vremeplov: Opštini Miraks preči od turista

Predstavnici „Ibero stara“ boravili su u Crnoj Gori, kako bi od nadležnih dobili objašnjenja zbog nastavaka građevinskih radova pored njihovog hotela, ali su otišli bez ikakvog objašnjenja
875 pregleda 0 komentar(a)
Vijesti, 6. jul 2009., Foto: Arhiva Vijesti
Vijesti, 6. jul 2009., Foto: Arhiva Vijesti

I dok ostale crnogorske hotelijere trese kriza, te strahuju kako će popuniti svoje hotele, u elitnom hotelskom kompleksu “Iberostar belvi“ u Bečićima ima gotovo 1.400 gostiju, uglavnom iz zapadne Evrope, što je sedam odsto više nego lani.

Iako su svijetli primjer u aktuelnom turističkom sivilu, nevolje ovog njemačko-španskog hotelskog brenda koji je poznat u cijelom svijetu, nijesu kako privući, već kako ubijediti gosta da ostane, pored eskalacije građevinske operative na rtu Zavala koja ne jenjava iako je zabrana građevinskih radova za tu zonu stupila na snagu 15. maja.

Po svemu sudeći, a kako je nedavno “Vijestima“ i potvrđeno u građevinskoj kompaniji sa istoka, ruski “Miraks“ dobio je zeleno svjetlo od Opštine da tokom cijelog ljeta radi. Izgradnja 42 vile nije došla ni do završne faze, a njih gotovo 60 odsto je prodato i kupci čekaju da što prije usele.

Turizam, izgleda, i ovoga ljeta u Budvi gubi bitku sa građevinarstvom, jer krupni kapital i dalje vrti gdje burgija neće. Opštinske odluke, posebno onu o komunalnom redu koja jasno precizira kada u kojoj zoni prestaju radovi, izgleda da ne poštuju upravo oni koji su ih donijeli. Građevinari su trebali do 15 . juna da zaustave sve radove na kompletnom području Budvanske rivijere i spakuju kofere. U „Miraksu“ tvrde da su dobili usmenu saglasnost da rade na fasadama i unutrašnjem opremanju vila, a juče su na terenu bili veliki pikameri čija su svrdla teška i dvije tone, koji razbijaju „ljuti krš“ Zavale, dok bageri kopaju, i neumorno rade kranovi.

Isključivi krivac za sve ovo što se dešava je „Miraks“ i Opština i inspekcije koje to dozvoljavaju - tvrde u „Belvi hotels grup“, crnogorskoj kompaniji koja je u partnerskom odnosu sa „Ibero star“ konzorcijumom već punih pet godina.

Nakon što im je prije mjesec dana demonstrativno otišla grupa od 27 francuskih gostiju upravo zbog radova na Zavali, kako kažu u „Belvi hotels“, izgradnja na strani brda prema hotelu, koju je izvodila kompnija „Old town“ na projektu „Harmonija bilding“ je odmah zaustavljena.

-Međutim, „Miraks“ je dobio dozvolu da radi i mi svakodnevno trpimo buku sa gradilišta koju proizvodi teška građevinska operativa. Hotel nam je ispucao na 15 mjesta i napravljena je šteta jer se stalno buši i siječe brdo. Niko od inspekcija ne želi da se odazove i zabrani radove, a svima smo se žalili, čak i resornim ministarstvima, koji nas upućuju na Opštinu - navode u kompaniji.

Predstavnici „Ibero stara“ boravili su u Crnoj Gori, kako bi od nadležnih dobili objašnjenja zbog nastavaka građevinskih radova pored njihovog hotela, ali su otišli bez ikakvog objašnjenja.

-'Iberostar' je ozbiljna kompanija koja osim u Bečićima ima hotel u Ulcinju, i namjerava da i dalje širi biznis, jedan od najozbiljnijih inostranih investitora koji je do sada ušao u crnogorski turizam – navode u “Belvi hotels group”.

Direktor prodaje Rajka Jonica kazala je da još nemaju pravu sliku koliko će biti reklamacija, ali da će na jesen biti poznato koliko će morati da plate odštete gostima.

-Nijesmo imali ni jednu reklamciju na usluge, komfor ili bilo što drugo što je do nas u hotelu, jer su gosti potpuno zadovoljni svim. Nažalost, pritužbe se odnose samo na buku i prašinu. Procjenjujemo da će oko 100.000 eura morati na jesen, kada ćemo tačno znati koliko je reklamcija bilo, da se plati na ime odštete – kazala je Jonica, navodeći da je trenutna popunjenost premašila onu koji su zacrtali ambizioznim planom.

Prema njenima riječima, tokom juna imali su za gotovo šest odsto više gostiju, dok trenutno u hotelu odmara 1380 gostiju, uglavnom iz Engleske, Francuske, Belgije, Rusije i zemalja regiona, što je čak za sedam odsto više nego početkom jula prošle godine.

- Planiramo i da ove godine do kraja oktobra, kada zatvaramo hotel, ostvarimo 200.000 noćenja, što je brojka kojom se može pohvaliti malo ko u Crnoj Gori – navela je Jonica.

Opština je u prvom mahu, kada je 15. maja stupila na snagu zabrana radova dozvolila do 1. juna kompanijama „Trejd junik“, koja gradi poslovni centar “TQ plaža”, „Bepler end Džejkobson“, investitoru na „Avali“ i „Miraksu“ da okončaju radove i konzerviraju gradilišta. To je učinila samo kompanija “Bepler end Džejkobson”, dok je ostalim dvijema data mogućnost da rade preko cijeloga ljeta. Iako ovi objekti nemaju opšti značaj, jer se u oba slučaja radi o izgradnji stanova za tržište, Opština je dozvolila nastavak radova.

Turisti kao Indijana Džons

Nevolje oko pješačkog tunela kroz rt Zvala , koji je napokon poslije više od pola godine ponovo osposobljen, i dalje ne prestaju. Kada je više od trećinu njega porušeno pripremnim radovima za izgradnju budećeg apartmanskog naselja “Harmonija bilding,, te sa druge strane urušeno 50 metara šetališne staze na kojoj su nikle dvije “Miraksove” vile, po nalogu komunalne policije, ruska kompanija se obavezala da osposobi ovu pješačku prečicu, kako gosti iz Bečića ne bi magistralom morali da idu do Budve i natrag.

Međutim, slika koja se može vidjeti na gradilištu “Miraksovog” budućeg apartmanskog naselja „Astra Montenegro“ namijenjenog isključivo za prodaju, je kao iz američkih avanturističkih filmova. Rusi su na skelama napravili gotovo 50 metara šetališta do okrnjenog tunela. Kako bi osigurali bezbjednost onih koji se odluče da idu ovom novom turističkom atrakcijom Budve, “miraksovci” su postavili daske na pod i plafon te sa strana postavili platno, tako da turisti, idu praktično kao kroz tunel.

Bonus video: