Vremeplov: Zaratili Lukšić i Krgović

U Centralnoj banci smatraju da su oni bili prvi „koji su još početkom 2007. godine govorila o pregrijavanju crnogorske ekonomije i potrebi njenoj hlađenja”
989 pregleda 0 komentar(a)
Vijesti, 11. jul 2009., Foto: Arhiva Vijesti
Vijesti, 11. jul 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Upozorenja o pregrijanosti crnogorske ekonomije trebalo je ozbiljnije shvatiti, a Centralna banka (CBCG) kasno je počela da suzbija ekspanzivan uticaj bankarskog sektora, ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar finansija Igor Lukšić na sastanku Hrvatskog poslovnog kluba u Crnoj Gori, prenosi agencija Mina business.

Par sati kasnije stigao je odgovor Centralne banke.

- Poslije bitke su svi generali pametni, a trebalo je to biti prije dvije godine, kada smo to i bili i uveli mjere ograničenja kreditnog rasta. Tada smo od predstavnika liberalne škole optuživani da smo protivnici razvoja Crne Gore, a Ministarstvo finansija je postavljalo pitanja kako će te mjere uticati na privredni rast. Pitanje je da li smo kasnili - navodi se u saopštenju CBCG koje je potpisala mr Zorica Kalezić, specijalni savjetnik glavnog ekonomiste CBCG.

Ministarsto finansija i Centralna banke na čijem čelu se nalazi Ljubiša Krgović, od pojavljivanje ekonomske krize vode tihi rat, a ovo je prvi put da je došlo do teških riječi.

- Rast berzanskih indeksa, kreditne mase i nekretnina, pokazivali su znakove pregrijanosti ekonomije, za šta krivac nije Vlada, jer je ona stimulisala ekonomski rast i razvoj - saopštio je Lukšić.

Prema njegovim riječima, mjere koje je CBCG primijenila krajem 2007. godine bile su zakašnjele, dok je struktura kredita bila takva da je morala zavređivati intenzivniju reakciju te finansijske institucije.

Lukšić je rekao da je crnogorskim bankama kroz aranžmane sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW) i Evropskom investicionom (EIB) obezbijeđena značajna pomoć, ali je dodao da će taj posao biti samo upola završen ukoliko novac bude na dispoziciji, a ne bude povlačen.

- Obezbijeđeni novac je povoljan, i, poslije trajnog kapitala, najbolji je mogući izvor finansiranja - tvrdi Lukšić.

On je naveo da Vlada ima pravo da pritiska banke da povlače i koriste obezbijeđeni novac, jer je to i u njihovom interesu.

- Banke moraju preuzeti ulogu restrukturiranja preduzeća, jer bez takve pomoći kompletan proces neće dati rezultat - ponovio je Lukšić.

Iz Centralne banke se ne slažu sa ministrom.

- Ograničenje mjera kreditnog rasta je bio zajednički paket kontracikličnih mjera za pregrijanu crnogorsku ekonomiju gdje je ključni dio bio u fiskalnim mjerama, kroz program sa MMF-om od koga CBCG nije odustala, čak naprotiv. Ako je bilo kašnjenja, kašnjenje je bilo uslovljeno odustajanjem od programa. Kada je postalo jasno da nema programa, mi smo uveli mjere ograničenja kreditnog rasta i prethodno izgubili pola godine u bezuspješnjim pregovorima sa MMF-om - navode iz Centralne banke.

U toj instituciji smatraju da „ako su mjere bile nedovoljne bile su nedovoljne, jer nijesu bile u sadejstvu sa fiskalnim mjerama”.

- Ministarstvo finansija je tada vodilo, potuno suprotnu i pogrešnu procikličnu politiku koja se manifestovala kroz snižavanje poreza i rast javnih rashoda. Tada je trebalo hladiti pregrijanu konjunkturu, a Ministarstvo finansija je svojim mjerama dodatno podrgrijavalo i na taj način podsticalo kreditnu ekspanziju. Ni u zemljama koje imaju sopstvenu valutu odgovornost za monetarne agregate ne leži samo na monetarnoj politici, već i na monetarnoj i na fiskalnoj politici, koje moraju biti usklađene - navodi se u saopštenju CBCG.

U Centralnoj banci smatraju da su oni bili prvi „koji su još početkom 2007. godine govorila o pregrijavanju crnogorske ekonomije i potrebi njenoj hlađenja”.

- O pregrijanosti tržišta kapitala smo govorili još od 2006. godine, kada su svi govorili o tržištu kapitala kao najvećem reformskom dostignuću navode iz CBCG.

Premijer sada pominje i recesiju

Dubrovnik(MINA-BUSINESS) – Crna Gora bi do kraja godine mogla pasti u recesiju i sada o mogućem zajmu pregovara sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), saopštio je danas premijer Milo Đukanović.

On je kazao da je kriza pogodila Crnu Goru, posebno u posljednjem prošlogodišnjem kvartalu, ali i sada, u ovoj godini.

- Trenutno nijesmo u recesiji ali, nažalost, sve što se dešava u okruženju i Evropi vodi ka zaključku da nećemo moći izbjeći recesiju do kraja godine - rekao je Đukanović Rojtersu tokom samita u Dubrovniku.

On je saopštio da Crna Gora pregovara sa MMF-om o mogućoj pozajmici kasnije ove godine, kao i sa komercijalnim bankama.

- Pregovaramo sa MMF-om. Za sada nijesmo zaključili aranžman i još nijesmo sigurni koliki bi mogao biti zajam. Čekamo da vidimo koliki će biti prihodi od privatizacije - naveo je Đukanović.

Bonus video: