Vremeplov: Biće vojska spremna

Dnevnica za Avganistan utvđen je nakon više od pola godine od kada je donijeta odluka da se u NATO vođenu operaciju u toj zemlji uputi tročlani medicinski tim, i u momentu kada su već uveliko počele finalne pripreme za odlazak i prve jedinice crnogorske vojske u ISAF misiju
829 pregleda 0 komentar(a)
Vijesti, 17. jul 2009., Foto: Arhiva Vijesti
Vijesti, 17. jul 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Vlada je juče donijela odluku da dnevnice vojnicima koji budu išli u NATO vođenu misiju u Avganistan budu 100 eura, a ministar odbrane Boro Vučinić kazao je da će obuka vojnika, koju sprovodi američka kompanija MPRI, biti uspješna.

Vučinić je to saopštio na drugim godišnjim bilateralnim konsultacijama u oblasti odbrane Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koje je otvorio sa američkim ambasadorom u Podgorici Roderikom Murom.

Nešto kasnije, nakon sjednice Vlade, Vučinić je rekao da je predloženi iznos “primjeren visini naknada iz zemalja okruženja koje učestvuju u ISAF-u“.

On je podsjetio da je Skupština Crne Gore ranije donijela odluku o upotrebi medicinskog tima crnogorske Vojske u ISAF-u, a da je u toku „postupak utvrđivanja predloga odluke o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u Avganistanu“.

Vučinić je objasnio da je ISAF uspostavljen Rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Glavni cilj misije je pomoć privremenoj avganistanskoj vladi u razvoju nacionalnih bezbjednosnih struktura i obnovi zemlje.

Iznos dnevnica za Avganistan utvđen je nakon više od pola godine od kada je donijeta odluka da se u NATO vođenu operaciju u toj zemlji uputi tročlani medicinski tim, i u momentu kada su već uveliko počele finalne pripreme za odlazak i prve jedinice crnogorske vojske u ISAF misiju.

Tokom tog perioda spekulisalo se da će naknade za Avganistan biti značajnije niže od ranije najavljivanih iznosa, i ne veće od 70 eura. Ministarstvo odbrane tek je početkom ovog mjeseca, i to nakon vijesti da su 22 dobrovoljca odustala od odlaska u Avganistan, saopštilo da će Vlada, „blagovremeno utvrditi“ iznos dnevnica, te da neće odstupati od iznosa koji je najavljen, a koji je ekvivalent onoga koje isplaćuju zemlje u okruženju.

Osim iznosa dnevnica koji je tek juče utvrđen, za odlazak u Avganistan još nije postignut dogovor sa nekim od partnerskih država za transport, niti je sa nekom osiguravajućom kućom dogovoreno osiguranje vojnika u slučaju nesreće.

Takođe, kako su „Vijesti“ ranije objavile, od 85 pripadnika VCG koji su prošle godine započeli obuku za učešće u toj operaciji, finalne pripreme sa američkim instruktorima nastaviće svega 63 dobrovoljca za Avganistan.

”Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore, ali i svi građani, imali su značajne koristi od našeg strateškog partnerstva sa SAD”, kazao je Vučinić.

„Naš interes je stabilan region, a prije svega kroz ohrabrivanje država da se uključe u NATO i EU, kao i njihov dalji ekonomski progres, a u čemu će imati našu podršku“, rekao je Mur.

Saopšteno je da je šef delegacije američkog Ministarstva odbrane i zamjenik pomoćnika ministra odbrane Džozef Mekmilan veoma zadovoljan saradnjom sa Crnom Gorom u oblasti odbrane i smatra da je riječ o dobrom primjeru partnerstva u ovom regionu.

Na redovnim, godišnjim konsultacijama bilo je riječi o izradi Strateškog pregleda odbrane, napretku na putu evroatlantskih integracija, reformi odbrane, kao i o pripremama za upućivanje vojnika u ISAF misiju.

Bilateralna saradnja Crne Gore i SAD realizuje se kroz vojnu saradnju, odnosno državno partnerstvo sa Mejnom, zatim kroz Program vojnog obrazovanja i obuke, Fond za finansiranje stranih armija i Tehnički sporazum o uništavanju viškova naoružanja i municije.

Bonus video: