SAKUPILI NOVE "DOKAZE" O ZLOUPOTREBI SRŽAVNIH AUTOMOBILA

Vremeplov: Po službenoj dužnosti na vikend brčkanje

Zaposleni u državnim institucijama, sudeći po fotografijama, u nedjelju su najviše posjećivali plažu u Bečićima, zatim plaže Jaz i Ploče u blizini Budve, dok je jedna fotografija zabilježena na parkingu ispred hotela Albatros u Ulcinju
1621 pregleda 2 komentar(a)
Vijesti, 28. jul 2009., Foto: Arhiva Vijesti
Vijesti, 28. jul 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Nastavljajući akciju „praćenja“ korišćenja službenih vozila vikendima, Inicijativa mladih za ljudska prava, pronašla je luksuzne automobile parkirane na plažama u Bečićima, Budvi i Ulcinju, prethodnog vikenda.

Aktivisti Inicijative mladih su u nedjelju, kako je saopšteno, slikali tri plaže „gdje je ogromna vjerovatnoća da nije moglo biti riječi o službenoj upotrebi vozila u vlasništvu države i državnih institucija“.

Oni su dostavili i nekoliko fotografija, za koje tvrde da su ih dobili od građana.

Ministarstvo finansija pozvalo je juče ponovo sve državne institucije da se pridržavaju mjera štednje, koje su stupile na snagu početkom godine a obnovljene prvih dana jula.

„Ministarstvo pozdravlja inicijativu nevladinog sektora, koji doprinosi promociji naših mjera, a koje su dio antikriznog paketa za prevazilaženje posljedica od globalne ekonomske krize i još jednom podsjeća sve potrošačke jedinice na poštovanje mjera štednje“, navodi se u pisanom odgovoru „Vijestima“ koji je potpisala portparolka ministarstva Gordana Jovanović.

Zaposleni u državnim institucijama, sudeći po fotografijama, u nedjelju su najviše posjećivali plažu u Bečićima, zatim plaže Jaz i Ploče u blizini Budve, dok je jedna fotografija zabilježena na parkingu ispred hotela Albatros u Ulcinju.

„Očekujemo da Vrhovno državno tužilaštvo, koje smo o ovim slučajevima obavijestili, ispita da li postoje elementi za krivično gonjenje počinilaca. Posebno što nam veliki broj građana telefonom dostavlja informacije da automobile koriste i drugi članovi porodica funkcionera, koji duže automobile. U narednom periodu i ove vrste zloupotreba će biti predmet našeg monitoringa“, kaže se u saopštenju.

Iz Inicijative napominju da su o zloupotrebama obavijestili i Upravu policije u okviru akcije sa OESC-om „Prijavi korupciju – ostalo je naš posao“.

„Još uvijek nema reakcije tužilaštva ili policije. Pozivamo nadležne da aktima regulišu pravila upotrebe službenih vozila i uvedu mjere kontrole, a sve prekršioce kazne. U suprotnom smatraćemo ova djela korupcijom, uz saglasnost nadležnih“, upozoravaju iz te nevladine organizacije, koja je u više navrata ranije objavljivala fotografije državnih automobila ispred šoping centra Delta siti vikendom.

Vladine restriktivne mjere štednje, uvedene zbog “lošeg punjenja budžeta i finasijske krize”, predviđaju da Uprava za kadrove obustavi prijem svih zahtjeva za novo zapošljavanje, da sve potrošačke jedinice ministarstava obustave nabavku putničkih i privrednih vozila, informatičke opreme, da se obustavi zaključivanje novih ugovora koji se odnose na savjetodavne usluge, te da se obustave tenderi koji se odnose na investiciono održavanje i da se tekuća rezerva koristi krajnje restriktivno „samo u izuzetnim slučajevima“.

Mjerama je predviđeno i da Vladini funkcioneri i činovnici na službena putovanja mogu ići samo nakon što dobiju posebno odobrenje Vlade, a troškove reprezentacije, korišćenja telefona i goriva da svedu na minimum.

Jovanovićeva je juče kazala da ne postoji pravilnik o korišćenju službenih vozila. Dodaje da Ministarstvo finansija ne raspolaže informacijama o pojedinačnim slučajevima nepoštovanja ovih mjera, osim da se ove mjere u Ministarstvu finansija poštuju u potpunosti.

„Ministarstvo finansija, imajući u vidu veliki broj potrošačkih jedinica budžeta, nema mogućnost za uspostavljanje mehanizama za kontrolu korišćenja službenih vozila van radnog vremena, te u tom smislu nema mogućnost za sankcionisanje. Obaveza svih potrošačkih jedinica je da, imajući u vidu mjere štednje, kao i dodatne mjere štednje, koje podrazumijevaju smanjenje troškova do nivoa kojim se ne ugrožava minimum odvijanja procesa rada kod državnih organa, u svojim institucijama sprovode i vrše kontrolu poštovanja ovih mjera“, kaže Jovanovićeva.

Šorts kao službeno odijelo

Vozač službenog automobila „audi A-6“ (PG CG 647) koji je juče oko 11.15 došao na aerodrom Tivat, bio je obučen u skladu sa ljetnjom vrelinom – majica kratkih rukava, šorts i japanke na nogama i nemarno prebačena torbica preko ramena.

Automobil ima plava rotaciona svetla, ali ona juče, kada su “Vijesti” zabilježile događaj, nijesu bila uključena. Aerodromska policija je, nakon srdačnog pozdrava sa vozačem, omogućila da on „audi“ parkira, i nekoliko desetina minuta ostavi na zabranjenom mjestu, tik ispred izlaznih vrata aerodromske terminalne zgrade.

Tablice

Registarske oznake vozilla koja su na fotografijama su: PG-CG402, PG-CG028, PG-CG099, PG-CG060, PG-CG176, PG-CG939, PG-CG358, PG-CG080, PG-CG308, PG-CG041, PG- MN070.

Preporučujemo za Vas