Vremeplov: Rudari zamrzli protest

Socijalni program koji je uradio Sindikat a Vlada prihvatila, ponovo je dobio potvrdu sa najviših instanci i on se iskreno nada da će se prijaviti dovoljan broj radnika
553 pregleda 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 30. jula 2009.
Strana "Vijesti" od 30. jula 2009.

Radnici Rudnika boksita zamrzli su okupljanja do 17. avgusta do kada treba da se završi potpisivanje za socijalni program. Ukoliko junska zarada ne bude uplaćena do ponedjeljka ponovo će nastaviti sa okupljanjima.

- Plata bi trebalo da bude do petka. Iz CEAC-a su nam rekli da već sada imaju pare za plate, ali da još nijesu skupili za kredite i doprinose, pa smo im rekli da nam ne uplaćuju platu dok ne bude novca i za doprinose - kazao je okupljenim radnicima predsjednik Sindikata Ratko Radulović.

Prema njegovim riječima, socijalni program koji je uradio Sindikat a Vlada prihvatila, ponovo je dobio potvrdu sa najviših instanci i on se iskreno nada da će se prijaviti dovoljan broj radnika.

Potpredsjednik Sindikata Vojislav Đurović obavijestio je radnike da su povjerenici razgovarali sa izvršnim direktorom Igorom Kisenkovim zbog odgovora koje su dobili od njega a kojima nijesu zadovoljni.

- Tražili smo da nam daju garanciju za platu, regres i zimnicu, ali je poslovodstvo istaklo da to ne zavisi od njih već da nam garanciju može dati samo onaj ko posjeduje sredstva a to je Vlada Crne Gore. Što se tiče isplate dugovanja to će se desiti tek nakon priliva novca na račun kompanije, a to zavisi od pregovora Vlade i CEAC-a, koji traju skoro godinu - kazao je Đurović.

U odgovoru poslovodstva se navodi da će izvršiti restrukturiranje Rudnika, da će početi sa proizvodnjom i da će dovesti firmu na nivo poslovanja koji neće “proizvoditi” gubitke.

Mujo Muratović je okupljene radnike, koji su i danas bili glasni na protestu, obavijestio odakle poslovodstvu brojka o 250 radnika, koliko mu treba za normalno odvijanje proizvodnje.

- Pitao sam Kisenkova odakle brojka od 250 ljudi i da li je to dogovor sa Vladom jer sistematizacija nije urađena a bili su dužni da je urade. Odgovorio mi je da je urađena preliminarna sistematizacija koju je uradio menadžment, odnosno rukovodioci sektora. To su ti spiskovi koje ja stalno pominjem koje su uradili vaši i naši upravnici. Vrijeme je više da se ’izujemo’ i da vidimo ko je kome majka a ko je maćeha - kazao je Muratović i dodao da mu je dosadilo da bude „loptica sa kojom se Vlada i Rus dobacuju”.

Prema njegovim riječima situacija za radnike je neizdrživa.

– Vlada drži reket u jednoj ruci, Rus drži reket u drugoj, a mene glava boli jer sam kao neka loptica kojom se dobacuju. E, ne može više tako - poručio je Muratović.

Bonus video: