Vremeplov: Lavina turista pod Durmitorom

Za razliku od prethodnih ljetnjih sezona ovog puta nema ni radova na građevinama u gradu
1131 pregleda 0 komentar(a)
Vijesti, 3. avgust 2009., Foto: Arhiva Vijesti
Vijesti, 3. avgust 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Prava turistička lavina sručila se na Durmitor tek u posljednjoj trećini jula. Tome je doprinijela stabilna vremenska situacija i tropske vrućine, čak i na 1.500 metara nadmorske visine, na kojoj je ovaj planinski centar. O dobroj popunjenosti hotela, privatnog smještaja, vikendica i sva četiri auto-kampa svjedoče gužve u trgovinskim radnjama, kafićima, restoranima, na šetalištima, u planini, jezerima ili na raftingu.

Kašnjenje pravog turističkog bukinga dobro je jedino što je izbjegnut neprijatni kontakt gostiju sa građevinskim mašinama na posljednjoj dionici šetališta prema Crnom jezeru. Građevinci su završili glavninu posla i šetalište je gotovo kompletno uređeno dočekalo goste. Za razliku od prethodnih ljetnjih sezona ovog puta nema ni radova na građevinama u gradu. Izuzetak je uređenje okoline tržnog centra, ali to je ipak izvan glavnih turističkih komunikacija.

Sve do sada turistički poslenici su uglavnom bili nezadovoljni. Sada im se vratio osmijeh na lice, ali i briga zbog činjenice da ovdje glavna sezona uobičajeno traje do druge polovine avgusta. Za ovako kratko vrijeme treba prihodovati kako bi se izmirile obaveze, ali i stvorili uslovi za pripremu zimske sezone koja je po njihovom mišljenju znatno skuplja. Tako misli i Milanka Blagojević, iskusni turistički radnik i upravnik hotela “Gorske oči”. Kaže da je hotel u kontinuitetu dobro radio, ali za cijelu turističku privredu daje generalnu ocjenu da je kvalitetna sezona počela tek ovih dana.

Sezonom nijesu nezadovoljni ni u auto-kampu “Kod Boće” na Razvršju. U porodičnom biznisu juče je bila angažovana Dragica Vojinović koja je kazala da su dosadašnji bilansi skromni, ali za njih dovoljni jer su tako navikli. A da su gostoljubivi i dobri domaćini potvrdili su njihovi gosti iz Rima, Irene Korbari i Đorđo Ventričeli. Oni su prvi put na Durmitoru a put do ovog turističkog centra pronašli su preko interneta. Osim pohvala za domaćine, hvale ambijent i higijenu u kampu.

- Žabljak je lijep gradić i ne treba ga gradnjom mnogo mijenjati. Narod je ovdje veoma ljubazan, hrana dobra a priroda očaravajuća. Naročito ogromna zimzelena stabla koja ne treba sjeći. Bili smo na Bobotovom kuku, Ledenoj pećini i Ćurevcu. Obišli smo i Crno jezero, ići ćemo i na rafting. Lijepo je ovdje, doći ćemo opet a do tada poboljšajte turističku signalizaciju i obogatite je ne samo na vašem jeziku. Nadamo se da će se na saobraćajnicama nabolje promijeniti odnos motorizovanih prema pješacima - kažu Irene i Đorđo.

Zagrebačko-splitska kombinacija jedriličara, koju čine Zjena Marinković, Nika Fučkan, Luka Buljan i Davor Vuković nastavila je da hvali kamp Boće Vojinovića. A boravak na Žabljaku sugerisali su im splitski Durmitorci Stevovići.

- Mi smo odmor organizovali po sistemu musake, red mora, red planine. Nakon splitskih plaža, dođosmo ovdje i uvjerili smo se da su Stevovići bili u pravu. Ovo je prelijepo. Bili smo u Ledenoj pećini i pohodili srednje zahtjevne vrhove. Obići ćemo neka od jezera, otići na Ćurevac i gledati najdublji kanjon u Evropi. Na kraju, dvodnevni rafting onda nazad kući, ispričati svima o ovim ljepotama i idućeg ljeta ponovo na Durmitor, ali sa pravim planinarima koji će nas izvesti na najviše tačke - kažu gosti iz Hrvatske.

U rano jutro interesantni su susreti mladih koji odlaze na spavanje i starijih koji izlaze iz kuće da udahnu svjež vazduh. Sve to u centru ili duž šetališta prema Crnom jezeru. Tamo je cijelog dana najfrekventnije zahvaljujući hladovini koju daje gusta četinarska šuma. Od doma NP “Durmitor” do rampe prema jezeru, nekolliko stotina metara, parkirano vozilo do vozila. Među velikim brojem šetača je i Andrea Glogoški iz Podgorice koja je sa svojim roditeljima na jednodnevnom izletu. Prethodno su posjetili Biogradsku goru, onda vidjeli kanjon Tare i legendarni most i finale lijepog dana dočekali na Crnom jezeru. Andrea je oduševljena ljepotama crnogorskih gora i voda i kaže da će doći ponovo ovog ljeta jer se sve ne može odjednom vidjeti. Odmah iza njih Ana Krnetić i Sonja Dakić sa porodicama, koje godišnji odmor odmalena provode u svojoj đedovini.

-Dolazimo na Durmitor jer ga volimo. Bili smo prethodno na Kopaoniku, ali on ne nudi ovoliko lijepog. Dolazićemo i dalje, ali moramo primijetiti kola koja prolaze rampu i stižu do jezera a narod plaća turističku ulaznicu. Preglasna muzika se ponegdje čuje do zore. Usred sezone se gradi, ima i smeća a sa ovom ljepotom nespojiva je tako neugledna pijaca - kažu Ana i Sonja.

Bonus video: