Vremeplov: Avgust pegla gubitke iz jula

"Nijesmo bili dovoljno spremni za neke krupnije projekte, nedostaje nam prostorno- planska dokumentacija ali se ubrzano pripremamo da počnemo sa realizacijom nekih važnih projekata u toku ove godine"
801 pregleda 0 komentar(a)
Vijesti, 11. avgust 2009., Foto: Arhiva Vijesti
Vijesti, 11. avgust 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Loša posjećenost koja je obilježila prvih šest mjeseci možda će biti ispravljena tokom špica turističke sezone, a kako je najavljeno, u Ministarstvu turizma se nadaju dobroj postsezoni. Ministar Predrag Nenezić je na jučerašnjoj konferenciji za novinare kazao da je u Crnoj Gori do kraja jula boravilo pet odsto manje turista u odnosu na isti period prošle godine i da je ostvareno šest odsto manje noćenja. Iz Ministarstva je saošteno da je u Crnoj Gori boravilo 581,72 hiljade gostiju koji su ostvarili 3,47 miliona noćenja. Kako je rečeno, dobrom posjetom u drugoj polovini jula su “ispeglani” minusi koji su zabilježeni u prvoj polovini godini, kada je bilo sedam odsto manje turista, dok je noćenja bilo manje devet odsto. Kako je saopšteno, podaci za prvih sedam mjeseci su dobijeni od Monstata, dok je podatke za jul pripremila Turistička inspekcija, a oni “ne mogu biti gori od onih koje će naknadno da saopšti Monstat”.

- Sigurni smo da ćemo nakon avgusta moći da se pohvalimo da je taj minus još manji. Najave ze septembar i oktobar su optimistične, ali još nedovoljne za konačnu prognozu – kazao je Nenezić.

On je istakao da se sezona odvija u skladu sa planovima Vlade, a da je to ”rezultat napora svih nas u pripremi sezone”.

- Ove godine smo odlučili da Crnu Goru posjeti što veći broj turista i da je učinimo atraktivnom i u regionu i na međunarodnim tržištima. Naročito je bilo teško izboriti se sa konkurencijom – rekao je on i dodao je ekonomska kriza Crnu Goru “djelimično” usporila ali “ne toliko koliko se možda misli”.

- Nijesmo bili dovoljno spremni za neke krupnije projekte, nedostaje nam prostorno- planska dokumentacija ali se ubrzano pripremamo da počnemo sa realizacijom nekih važnih projekata u toku ove godine – najavio je on.

Nenezić je rekao da se sezona odvija bez većih trzavica, te da su smještajni kapaciteti unaprijeđeni, otvoreno je 38 novih hotela sa više od 2,500 kreveta, a i privatni smještaj je na mnogo većem nivou.

Ministar je kazao da na Žabljaku “sve vrvi od turista” te da podaci o potrošnji struje i hrane, te korišćenju mobilne telefonije, govore da možda nikada nije boravilo toliko turista u tom gradu i da je sezona zbog loših vremenskih uslova dosta kasnila.

Direktor Nacionalne turističke organizacije Saša Radović je rekao da su trenutno Budva, Herceg Novi i Ulcinj najposjećeniji gradovi, te da je u odnosu na prošlu godinu broj turista manji u Baru, Kotoru i Tivtu.

Radović je rekao da u toj organizaciju mjere i “stepen zadovoljstva” gostiju boravkom u Crnoj Gori.

- To utvrđujemo anketiranjem gostiju u hotelima i preko poziva našem informativnom centru koji je 24 časa na raspolaganju gostima i dnevno bilježi oko 30 poziva. Primjedbe gostiju se najčešće odnose na buku, gužve na putevima i parkinzima, a hvale bogat kulturno- zabavni život – kazao je Radović, dodajući da se nada da će Crna Gora biti “hit destinacija” i sljedeće godine.

Nenezić: Ivančević da se bavi svojim dvorištem

Komentarišući kritike direktora hotela Kvin of Montenegro Dragana Ivančevića koji je rekao da dobra turistička posjeta na primorju neće dugo trajati i da je nedovoljna za obezbjeđivanje komercijalnog života u svim vrstama smještaja, Nenezić je kazao da svi treba da se bave svojim dvorištem.

- Savjetovao bih svima koji se javljaju ovih dana da se pozabave svojim dvorištem i pokažu dobre rezultate u onome čime se bave, a da onda razgovaramo sa ostalim pitanjima – kazao je Nenezić.

On je rekao da slične kritike ne predstavljaju ništa novo i da je u Crnoj Gori prije devet godina konstatovano da postoji velika razlika između hotelskog i privatnog smještaja. Tada je, kako je rekao, bilo 2.500 hotelskih kreveta koji su konkurentni, a danas ih je više od 25.000.

- Ružno je reći da država nema ništa od gostiju koji borave u svojim objektima u Crnoj Gori – kazao je Nenezić, i najavio “ozbiljne investicije” koje će da stvore velike hotelske kapacitete, te da će do 2020. godine biti 100.000 kreveta u hotelskom smještaju.

Bonus video: