Vremeplov: Tužilaštvo zaboravilo Mugošine udarce

Predsjednik Osnovnog suda Zoran Radović potvrdio je da će do kraja sedmice, pored Jovovića, biti saslušan i Miljan Mugoša, gradonačelnikov sin, zbog sumnje da je, kako je navelo tužilaštvo, uredniku “Vijesti” nanio tešku tjelesnu povredu
1113 pregleda 0 komentar(a)
Vijesti, 12. avgust 2009., Foto: Arhiva Vijesti
Vijesti, 12. avgust 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Zamjenik glavnog urednika “Vijesti” Mihailo Jovović pozvan je da se sjutra, pred istražnim sudijom Osnovnog suda Nebojšom Golubovićem, izjasni na sumnje iz zahtjeva za sprovođenje istrage podgoričkog tužilaštva da je navodno prije nedjelju dana “sa više udaraca povrijedio i nanio tešku tjelesnu povredu” Draganu Radonjiću, vozaču gradonačelnika Miomira Mugoše.

Predsjednik Osnovnog suda Zoran Radović potvrdio je da će do kraja sedmice, pored Jovovića, biti saslušan i Miljan Mugoša, gradonačelnikov sin, zbog sumnje da je, kako je navelo tužilaštvo, uredniku “Vijesti” nanio tešku tjelesnu povredu.

U zahtjevu tužilaštva, kao ni u njihovom saopštenju nakon prošlonedjeljnog incidenta, ne pominje se pištolj, repetiran, koji je Mugošin sin Jovoviću prislonio na grudi.

Radović je juče rekao “Vijestima” da sudu nije dostavljen novi zahtjev u ovom predmetu, a na osnovu krivične prijave koju je “Daily press”, izdavač “Vijesti”, predao tužilaštvu protiv Miomira Mugoše i njegovog sina Miljana.

Oni se u prijavi sumnjiče da su počinili krivično djelo “nanošenje teške tjelesne povrede, nasilničko ponašanje i ugrožavanje opasnim oruđem pri tuči ili svađi”. Iz tužilaštva je juče bilo nemoguće dobiti informaciju da li je ono postupalo po prijavi, jer na telefonske pozive “Vijesti”, kao i raniji dopis, vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić nije odgovarala.

Istražni organi se od četvrtka nijesu oglasili ni povodom nasilničkog ponašanja Miomira Mugoše, koji je najprije išamarao i izvrijeđao fotoreportera “Vijesti” Borisa Pejovića jer je fotografisao njegov nepropisno parkiran i zaustavljen BMW na glavnoj gradskoj saobraćajnici.

Gradonačelnik je zatim Mihaila Jovovića, koji je naišao u trenutku dok su Mugoša i njegov sin udarali Pejovića i pitao zbog čega to čine, udario nadlanicom.

“Ja sam izvadio pres karticu i pokazao mu je, a on je istrgao iz moje ruke, pogledao je i stavio u džep. Potom me je ponovo udario na isti način, govoreći kako je u vrijeme kada nepropisno parkira svoj automobil na radnom mjestu i kako “Vijesti” lažu jer on ima pravo da 10 minuta parkira auto sa upaljenim žmigavcima”, naveo je Jovović u krivičnoj prijavi policiji.

On je dodao da je tokom rasprave čuo zvuk repetiranja pištolja, koji mu je muškarac, za koga se sjeća da je bio u plavoj majici, prislonio na lijevu stranu grudi i pitao ga: “Šta ćeš ti?”

“Mislim da je gradonačelnik tada rekao: ”Makni to”, naveo je Jovović u prijavi.

Tužilaštvo je sjutradan nakon događaja objasnilo, da tada nije imalo povod za pokretanje krivičnog postupka protiv gradonačelnika, a da će “nakon daljih provjera ocijeniti da li ima osnova da protiv njega pokrene prekršajni”. Od tada do sinoć tužilaštvo i policija se nijesu oglašavali tim povodom.

Takođe, javnosti je ostala nepoznanica šta je bilo sa pištoljem koji je te noći, uperen u Jovovića. Ministarstvo unutrašnjih poslova prije dva dana je potvrdilo da Mugoša i njegov vozač Dragan Radonjić, posjeduju pištolje CZ 99. Po Zakonu o oružju, oni, međutim, nemaju dozvolu za njegovo nošenje.

Radonjić, koji po neusaglašenim navodima istražnih organa ima tešku tjelesnu povredu, odnosno potres mozga i hematom na glavi, od udarca koji mu je navodno zadao Jovović, i dalje obavlja svoj posao. “Vijesti” su ga preksinoć snimile uz šefa, kao i dok je izlazio iz službenog automobila.

Na pitanje novinara “Vijesti” da li osoba sa potresom mozga može nesmetano da obavlja posao odmah nakon povrede i to po velikoj vrućini, većina ljekara neurohirurga nije bila voljna da govori.

“Ukoliko se kod nekog od mojih pacijenata, koji su doživjeli potres mozga, jave komplikacije, kao što su glavobolja, mučnina i slično, preporučujem im da se ne vraćaju na posao i miruju narednih mjesec dana. Ali samo ako imaju tegobe”, naglasio je neurohirurg i sudski vještak dr Pero Lompar. Što se tiče hematoma, dr Lompar nije mogao ocijeniti jer je, kako kaže, “jako bitno na kojem dijelu glave se on pojavio”.

Nedostojan funkcije

“Repetirani pištolj na grudi zamjenika urednika 'Vijesti' i udaranje fotoreportera, u stvari je pucanj u sve medije u Crnoj Gori i javnu riječ koja nije po volji Miomira Mugoše”, kaže se u pismu grupe Barana koji žive u Njujorku.

“On je poslao poruku javnosti Crne Gore i međunarodnoj zajednici, kao i svima nama u dijaspori o tome kakvog su mentalnog sklopa najistaknutiji reprezenti DPS vlasti. Takvo ponašanje je apsolutno nedostojno nekoga ko je gradonačelnik Glavnog grada i šalje vrlo lošu poruku, posebno u ovom trenutku kada Crna Gora treba da odgovori na Upitnik Evropske komisije. Šta bi se tek desilo novinaru 'Njujork tajmsa' da ga je samo vidio diplomatski predstavnik Crne Gore kako mu negdje u Njujorku slika auto. Kako bi nam diplomata Mugoša osvjetlao obraz. Ogorčeni smo ovim događajem i stavom koji je zauzeo gradonačelnik, umjesto da se izvini ne samo novinarima i 'Vijestima', nego i narodu Crne Gore i da se neopozivo povuče sa funkcije”, kaže se u pismu iseljenika iz Njujorka.

Bonus video: