Vremeplov: Ostaće samo pusta zemlja

Selo Praga je sušno, pa mještani vodu koriste iz bistijerni koja bi, prema riječima Musića, uništavanjem tolikog naoružanja bila zatrovana
779 pregleda 0 komentar(a)
Vijesti, 19. avgust 2009., Foto: Arhiva Vijesti
Vijesti, 19. avgust 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Prije tačno godinu dana, mještani Župe nikšićke organizovali su protest zbog namjere Ministarstva odbrane da zastarjelo naoružanje koje se nalazi uskladišteno u Brezoviku, nadomak Nikšića, unište u površinskom kopu “Boksita”, Borova brda, koji je napušten prije tri godine.

Borova brda nalaze se na koti od 1.400 metara iznad izvorišta Gračanice i morakovskih vrela, 400 metara vazdušne linije od katuna, pasišta i bistijerni, a 500 metara od župskih sela. Na tom lokalitetu trebalo je da se za dvije godine uništi oko 600.000 kilograma razne municije, 18.000 mina tipa RB, oko hiljadu tona morskih mina i ručnih bombi, 1.500 raketa „strela 2M“.

Danonoćne straže Župljana, protesti, uključivanje eksperata, urodili su plodom – Ministarstvo je odustalo od namjere, a mještani su oko pomenutog lokaliteta posadili „šumu opomene“.

Ovoga avgusta ponovo je aktuelizovan problem uništavanja naoružanja. U mjestu Siljevac, koje se nalazi iznad sela Prage, na 20. kilometru od Nikšića, na putu Nikšić-Šavnik juče su se okupili mještani, kako bi napravili barikade i spriječili predstavnike nikšićke firme „Booster“ da počnu sa uništavanjem naoružanja, jer sumnjaju da je u pitanju ista količina koja je trebalo da se uništi u Borovim brdima.

„Prije nekoliko dana dobili smo informaciju da će danas doći iz ’Boostera’ da uništavaju kasetne bombe i naoružanje. To su pokušali u Župi, pa kada im nije uspjelo, mislili su da to mogu da urade ovdje. Došli su predstavnici ’Boostera’ i dvojica Engleza. Rekli su da pregovaraju u ime Ministarstva odbrane, da su prethodno dolazili da obiđu teren i da su upoznali mještane Prage o tome. Mi o tome ništa ne znamo. Jesu li prolazili, jesu li kome pare davali, nama nije poznato“, kazao je mještanin Prage Dušan Musić, koji je sa petnaestak mještana došao da blokira put i ne dozvoli prolazak radnicima firme ’Booster’.

Prema riječima Musića, selo Praga je od Siljevca udaljeno nepun kilometar vazdušne linije, dok se na oko 400 metara vazdušne linije nalaze katuni.

„Najgore je to što je ovo slivno područje rijeke Zete i što sav Nikšić pije vodu odavde. Ne znam kako predsjednik Opštine može da dopusti uništavanje ovakvog predjela, kako može da sjedi skrštenih ruku i da li se išta pita? Trebalo je da dođe ovdje da nam da podršku“, revoltirano je kazao Musić.

On je zapitao kako će se pospješiti poljoprivreda, ako se „sve uništava“.

„Mi ćemo ovo da branimo do zadnjega. Ako ne možemo snagom, branićemo životima. Čak i da nije blizu selo, ne treba ih pustiti jer sve je to radioaktivno. Ja njima ništa ne vjerujem. Rade nam o glavi toliko vremena, niko nas ništa ne pita, gaze po nama kako im je drago. E, neće, makar onamo gdje sam se ja rodio, dok sam ja živ, a poslije neka rade šta hoće“ kategoričan je Musić.

Prema njegovim riječima ljudi na tom lokalitetu čuvaju stoku, beru pečurke, maline, list.

Selo Praga je sušno, pa mještani vodu koriste iz bistijerni koja bi, prema riječima Musića, uništavanjem tolikog naoružanja bila zatrovana.

„Svi pričaju o razvoju poljoprivrede, o povratku stanovništva na selo. Lijepo će se ovako vratiti“, kazao je Musić, poručujući svima koji namjeravaju da unište naoružanje u Siljevcu, da im je „pametnije da ne dolaze“.

Slavko Vukotić je kazao da nije ugroženo samo selo Praga i njegovi mještani, već i Gradačke poljane, Krnovo, dvije Ćeranića gore, Glogov potok, Rubeški kraj, Gvozd, Šipačno.

„Sve se to nalazi u krugu od 1 do 1,5 km vazdušne linije od Siljevca, dok je privatna imovina udaljena stotinak metara. Izgleda da treba da pristanemo da nam potruju djecu jer svi znaju koja je dekontaminacija kada se uništi toliko naoružanje. Ako treba, dovešću i moju djecu da zajedno branimo selo“, kategoričan je Vukotić.

Njegova kuća se nalazi pored magistrale i popucala je prije tri godine, kada je bila eksplozija na Viru.

„Nijesam se obraćao nikome, nijesam tražio pomoć jer mi od takvih ne treba. Ako mi kuću sruše do kraja, onda ću sam tražiti sredstva da je ponovo podignem. Kako su krenuli, ovim potezom će potresti i moju i susjedne kuće koje su u trošnom stanju. I ko će im onda ostati tu da živi? Ostaće samo pusta zemlja“, kazao je Vukotić, dodajući da ljeti ovo mjesto zaista živi jer dođu mještani koji tu imaju kuće, a žive u gradu, kao i oni koji beru maline i drugo voće.

Vukotić je kazao da se na pomenutom lokalitetu nalazi vojni poligon i da je i ranije tu uništavano naoružanje, ali da je bila u pitanju manja količina, pa se zato niko od mještana nije bunio.

Područje je nekada bilo lovište kralja Nikole, a Vukotić kaže da su Siljevac i Ježeva gora jedna od najljepših lovišta u okolini Nikšića.

Mještanin Dragan Todorović pitao je ministra poljoprivrede Milutina Simovića da li se ekološka hrana može dobiti uz oružje ili je u pitanju „ekološko naoružanje“ koje hrani neće smetati.

Mještani Prage nastaviće okupljanje, a zbog svakodnevnog odsustva sa posla, radi „odbrane sela“, tražiće da im odgovorni plate dnevnice.

Direktor firme „Booster“, koja je izvođač radova Aleksandar Minić u telefonskom razgovoru je kazao da neće dati nikakvu izjavu pošto je za posao uništavanja naoružanja nadležno Ministarstvo odbrane koje će se zvanično oglasiti, a da oni stoje iza tog saopštenja. Prema njegovim riječima firma „Booster“ je samo izvođač radova.

Kosovac: U pitanju je mala količina

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse pukovnik Rifet Kosovac kazao je da je lokacija Prage u blizini Nikšića dugogodišnji namjenski vojni poligon i da nije u pitanju ista količina naoružanja koja je trebalo da se uništi na lokalitetu Borova brda.

„U konkretnom slučaju, poslije delaboracije određenih vrsta ubojnih sredstava preostale djelove upaljača neophodno je uništiti detonacijom. Radi se o veoma malim količinama eksploziva koje ne predstavljaju nikakvu opasnost po okolinu. Uništavanje ovakvih sredstava vrši se na postojećem vojnom poligonu Prage, na kojem se ovakva uništavanja vrše više od 20 godina. Na ovoj lokaciji se nalaze namjenski bunkeri i mjesto za paljenje eksploziva. S obzirom na to da se radi o malim količinama eksplozivnih sredstava, ne postoji nikakva opasnost po okolno stanovništvo, njihovu imovinu ili životnu sredinu. Najbliže kuće su na takvom rastojanju da su daleko od zone opasnosti. Prema važećim propisima na ovakvim poligonima dozvoljeno je uništavanje do 60 kilograma eksploziva u jednoj fugasi”, kazao je Kosovac.

Što se tiče postojeće količine ubojnih sredstava u skladištu Brezovik, on smatra da nijesu u takvom stanju da bi postojala opasnost od njihove samodetonacije.

“Ali svako odugovlačenje može stvoriti situaciju da jednog dana ta sredstva postanu opasna za skladištenje. Zato je neophodno stalno raditi na rješavanju ovog problema, a Ministarstvo odbrane, kao nosilac aktivnosti na uništavanju viškova naoružanja i municije u Crnoj Gori, u saradnji sa UNDP i OEBS, kao i našim strateškim partnerom SAD i drugim međunarodnim donatorima posvećeno je rješavanju tog značajnog bezbjednosnog problema”, kazao je Kosovac.

Istorijat: Od Vira do Borovih brda

Uništavanje viškova naoružanja u nikšićkoj opštini realizuje se u okviru posebnog programa crnogorske Vlade, koji sponzorišu SAD. Tehnički sporazum sa Vladom SAD za neutralizaciju 1.881,3 tone ubojnih sredstava, zaključen krajem 2007. godine u Podgorici, izazvao je najviše oprečnih komentara u javnosti od svih partnerskih programa Crne Gore i SAD.

Posao je povjeren dvijema američkim kompanijama, „Armor Group Nort America Inc“ i „Explosive and Ordnance Demilitarisation Solutions Ltd, koje su za lokalnog partnera izabrale firmu “Booster”, “čuvenoj” po eksploziji u Viru.

Prvi dio, uništavanja oko 1.500 raketa zemlja-vazduh tipa “strela 2M” nekako je i realizovan, ali je provobitna planirana lokacija nakon protesta mještana morala biti promijenjena. Drugi planirani potprogram, uništavanje oko 350 tona, punio je stupce medija mjesecima nakon najave da će se ta municija i naoružanje uništavati na lokalitetu u nikšićkoj opštini.

Dio viškova naoružanja i municije zaostalih u Crnoj Gori iz perioda JNA, po ranijem planu, trebalo je da budu uništeni u Župi nikšićkoj, na lokalitetu Borova brda gdje se nalazi napušteni rudokop “Boksita”. Odluci Ministarstva odbrane i njihovih američkih partnera da se na tom mjestu otvorenom detonacijom uništi oko 350 tona municije suprotstavili su se mještani tog nikšićkog naselja. Početkom ljeta prošle godine mještani Župe su organizovali višednevne protestne skupove, kako bi spriječili da se 350 tona dotrajalog naoružanja uništi u Borovim brdima. Za površinski kop “Boksita”, koji je napušten prije dvije godine, u Ministarstvu odbrane i Centru za ekotoksikološka ispitivanja tokom trajanja protesta su saopštavali da je “idealna lokacija za uništavanje oružja”. I početak posla na prvoj lokaciji Pusti lisac, a posebno na drugoj u Župi nikšićkoj-Borova brda, dovele su do višednevnih protesta lokalnog stanovništva.

Problem je kulminirao kada su mještani Borovih brda blokirali prilazne puteve napuštenom rudarskom oknu, nakon čega su, pod pritiskom javnosti, Ministarstvo odbrane i američke firme odustale od posla u Župi i saopštili da traže alternativnu lokaciju.

Početkom juna, odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li je postignut dogovor oko nove lokacije za uništavanje viškova naoružanja po Tehničkom sporazumu sa SAD, umjesto Borovih brda u Župi, pomoćnik ministra odbrane Rifet Kosovac je kazao da još nije pronađena alternativna lokacija.

“Plan je da iz helikoptera pregledamo teritoriju Crne Gore, da pozovemo stručnjake iz američke firme koja ja angažovana na tom poslu, da se osmotri teren i vidimo da li postoji lokacija koja može da zadovolji uslove za uništavanje ubojnih sredstava otvorenom eksplozijom”, pojasnio je tom prilikom Kosovac.

On je rekao da posao dodatno usporava činjenica da američki eksperti zahtijevaju da se ispune određeni uslovi, odnosno da do eventualne lokacije vodi odgovarajuća saobraćajnica.

Dok se čekao izbor alternativne lokacije, nikšićka firma „Booster“ nastavila je posao uništavanja oružja, ali u svojim pogonima. U međuvremenu, u „Boosteru“, između ostalog, “delaborisano” je 17.940 protivdiverzantskih ručnih bombi M-65, ali i razoružane morske mine iz skladišta Pristan na poluostrvu Luštica.

Bonus video: