Vremeplov: Ne brinite za simbole

U otvorenom pismu, on je kazao da je strašno opasna teza intelektualaca prema kojoj je opozicija nesposobna ili je problematičan njen „prosrpski, odnosno, unionistički dio“, kao i teza da Crnoj Gori nema spasa dok se ne prekonponuju suverenisti ili se ne dogodi ulica
633 pregleda 0 komentar(a)
Vijesti, 20. avgust 2009., Foto: Arhiva Vijesti
Vijesti, 20. avgust 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Zamjenik predsjednika Nove srpske demokratije (Nova) Goran Danilović optužio je juče crnogorske intelektualce da su najodgovorniji za trenutno stanje u kome se nalazi Crna Gora i da ne žele bilo kakvu promjenu.

U otvorenom pismu, on je kazao da je strašno opasna teza intelektualaca prema kojoj je opozicija nesposobna ili je problematičan njen „prosrpski, odnosno, unionistički dio“, kao i teza da Crnoj Gori nema spasa dok se ne prekonponuju suverenisti ili se ne dogodi ulica.

Prof. dr Ilija Vujošević kazao je juče da je poslije dvadeset godina, prekompozicija ove vlasti postalo je jednako važno pitanje kao što je bilo pitanje sticanja nezavisnosti. On je u intervjuu “Vijestima” ocijenio da je to složena politička jednačina, koja se, između ostalog, može riješiti uz demokratski pritisak nezavisnih grupa civilnog sektora i sa pretežnim učešćem partija unutar suverenističkog bloka, “kako ne bi rizikovali novi referendum ili promjenu Ustava u onim ključnim identitetskim odredbama”.

Vujošević je naglasio da se opozicija, a posebno srpske nacionalne partije, uvredljivim osporavanjem crnogorskog identiteta, ne preporučuju za dobru alternativu ovoj vlasti..

„Uvažena gospodo! Niko nije odgovorniji za trenutno stanje u Crnoj Gori od vas, crnogorskih intelektualaca, udobno smještenih po različitim institucijama, za katedrama državnog i privatnih univerziteta, u vama prilagođenim NVO i akademijama skrojenim po vašoj mjeri“, poručio je funkcioner Nove.

Danilović je rekao da nije problem što se, po nekoj davno smišljenoj matrici, njima ne dopadaju političari Srbi u Crnoj Gori, već to što intelektualci ne registruju stvari, i što, kako je kazao, na običnom emirijskom nivou, previđaju realnost i iskreno ne žele bilo kakvu promjenu.

„Crnogorski intelektualci nemaju snage, a možda ni potrebe, da stvore vlastitu političku elitu, da do kraja sprovedu bilo koju političku akciju, da učestvuju u svakodnevici. Vi cijelo vrijeme ’umosozercavate’, kao da pustošenje ošteg, privatizacije, premlaćivanja, otimačine i ubistva u vašoj i našoj Crnoj Gori, imaju veze sa kontemplativnošću. Nigdje, kao u nas, nije bilo toliko bezuspješnih kloniranja Sokrata. Vi biste da gledate u zvijezde, a Ksantipa vam je u izbornom štabu mrskog DPS-a“, istakao je on.

Danilović je „gospodi intelektualcima“ kazao da Crnoj Gori ne trebaju sokrati, jer „omladinu dodatno teško možete pokvariti“.

„Trebate svojim Crnogorcima kao ljudi akcije. Ako vođeni Vašim primjerom, Srbi, potom, zamijene svoju političku elitu, rado ćemo biti hiljaditi u koloni. Nemojte se plašiti za ’crnogorske simbole’ ukoliko podržite opoziciju, među kojom je i ’temeljno opasna, srpska’. Crnoj Gori treba pobjeda suštine, a ona će značiti, novu, suštinsku simboliku. Nije valjda da će suštinsko biti neodgovarajuće i protivurječno“, rekao je Danilović.

On je kazao da su intelektualci zaključili da se nešto mora mijenjati tek kada je Đukanović i prema njima i ’vašoj Crnoj Gori’, okrenuo batinu i pokazao zube.

„Dobrodošli kući, u ’našu Crnu Goru’. Megalomanija, kojoj su često skloni pojedninci, koji dugo nijesu ništa radili i privređivali, tjera Vas, očigledno, da uz želju da promijenite vlast, usput, kolateralno, eliminišete i opoziciju. Bježanija iz jedne virtuelnosti u drugu biće skupa. Nezavisni, crnogorski intelektualci moraju imati saveznike, pošto su po pravilu međusobno posvađani. Ko su vaši prijatelji? Koga ste zadužili? Koga ste svojevremeno branili od DPS standarda i demokratije? Vaša snaga je recipročna kvalitetu odgovora na prethodna tri pitanja“, kazao je Danilović.

On je intelektualcima poručio da ne očekuju da će „ulica“ odraditi još jednom posao za njih i dodao da bi sa uživanjem čuo njihove procjene potencijalne masovnosti.

„Zamislite kada bi se radnicima, zaposlenim u malim i srednjim preduzećima i piljarama, predvođenim čelnicima Saveza slobodnih sindikata, pridružili studenti sa UDG i Mediteran univerziteta. Treslo bi se pred Skuštinom. Stvorite ili podržite političku elitu koja može mijenjati stvarnost. Opredijelite se i budite na boljoj strani, nakon što, očigledno, DPS-u, nije više stalo do vaše podrške“, zaključio je Danilović.

Vi ste diskreditovali i Slavka i Meda

Danilović je kazao da ni Slavka Perovića devedesetih, ni Nebojšu Medojevića danas nijesu diskreditovali Srbi i njihova elita, već crnogorski intelektualci i DPS.

„Sposobnost da se podrži neko, hrabrost da se izvuče iz ljušture individualnosti, spremnost da se oblikuje opšte, koje je vrlo često nemušto i bez oštrice, časnije je i, što je važnije, mnogo značajnije od ličnog intelektualnog pozerstva i umstvovanja na temu – ’mogućnost crnogorskog leškarenja i razbarušenost ružičaste budućnosti’“, ocijenio je Danilović.

Bonus video: