USEIN BOLT OBORIO SVJETSKI REKORD I NA 200 METARA

Vremeplov: Novi udar Munje

Nevjerovatni sprinter sa Jamajke još jednom je zadivio svijet i natjerao ljude sa bujnom maštom da se zapitaju da li je stvarno sa ove planete
528 pregleda 0 komentar(a)
Vijesti, 21. avgust 2009., Foto: Arhiva Vijesti
Vijesti, 21. avgust 2009., Foto: Arhiva Vijesti

„Gledaj tamo na nebu. Neka ptica, ne avion. To je Supermen”! Uvodna rečenica iz čuvenog stripa i crtanog filma o heroju sa planete Kripton, uz blage izmjene u formi, perfektno pristaje Useinu Boltu.

Nevjerovatni sprinter sa Jamajke još jednom je zadivio svijet i natjerao ljude sa bujnom maštom da se zapitaju da li je stvarno sa ove planete. Jer to što je sinoć uradila Munja (Bolt na engleskom) u Berlinu bilo je toliko nevjerovatno - čovjek koji danas puni 23 godine je sinoćnje finale trke na 200 metara istrčao za 19,19 sekundi!

A u glavnom gradu Njemačke sve je bilo, bar kada je Bolt u pitanju, u znaku jednakosti - oba svoja rekorda (i na 100 i na 200 metara) srušio je za po tačno 11 stotinki, i to na iste datume kao i u Pekingu (16. i 20. avgusta)! Ostala mu je još štafeta na 4X100, koja se, naravno, održava 22. avgusta - tačno 365 dana nakon što su četvorica „rege bojsa” (Nesta Karter, Majkl Frejter, Bolt i Asafa Pauel) u fenomenalnoj pekinškoj noći istrčala krug na „Zmajevom gnijezdu” za 37,10 sekundi.

Bolt je tako postao jedini čovjek u istoriji atletike koji je istovremeno bio olimpijski i svjetski šampion i rekorder na dvije najkraće discipline. Ako to nekoga i zanima, Panamac Alonso Edvard je bio drugi (19,81), a Amerikanac Valas Spirmon (19,85) treći.

- Nisam ovo očekivao večeras. Bio sam veoma iznenađen, nisam znao da sam trčao tako brzo. Na putu sam da postanem legenda i zbog toga sam veoma srećan, jer je to uvijek bio moj san - rekao je Bolt neposredno nakon istorijskog uspjeha.

Najbolji opis njegovog izdanja dao je Šon Kroford, koji je osvojio četvrto mjesto.

- Samo sam čekao da se upale svjetla i da se pojavi natpis „Game Over”, jer sam učestvovao u video igri - slikovit je bio olimpijski šampion iz 2004.

Blanka radzbila kompleks

Fenomenalnu noć Jamajke nagovijestila je Melani Voker, koja je drugim rezultatom svih vremena (52,42) donijela peto zlato na ostrvo koje je dio Velikih Antila. Olimpijskoj šampionski iz Pekinga nedostajalo je devet stotinki da sruši granicu snova Ruskinje Julije Pečonkine iz 2003. (52,34), ali joj za utjehu ostaju najsjajnija medalja i rekord svjetskih prvenstava. Druga je bila ove sezone neprikosnovena Lašinda Dimus iz SAD (52,96), a treća Džozen Lukas sa Trinidada i Tobaga (53,20).

Najuzbudljivije je bilo finale na 110 metara sa preponama - zlato je osvojio Rajan Bratvejt sa Barbadosa sa 13,14 sekundi, koji je u foto-finišu imao samo stotinku prednosti nad američkim tandemom Terens Tremel - Dejvid Pejni. U polufinalu je otpao svjetski rekorder, Kubanac Dajron Robles, koji je pao uz bolnu grimasu, jer je obnovio povredu tetive.

Najveća tragičarka svjetske atletike se donekle iskupila za gubitak olimpijskog zlata, džek-pota Zlatne lige... Naime, Blanka Vlašić, kojoj su u posljednje dvije godine nekoliko puta nedostajale nijanse da ispiše stranice istorije, razbila je baksuz i skokom od 2,04 metra odbranila zlato iz Osake.

- Osjetila sam veliki pritisak, imala sam osjećaj kao da sam prvi put na velikom takmičenju. Ipak, znala sam da ću pobijediti kad sam preskočila 202. Tada sam osjetila da sam najbolja i da mogu napraviti sve što je potrebno. Ovo je neponovljivo, ne može se uporediti s Osakom, osjećaj je nevjerovatan - kazala je 25-godišnja Splićanka.

Drugo i treće mjesto su sa istom visinom (2,02) osvojile Ruskinja Ana Čičerova i Njemica Arijane Fridrih.

Crnogorski reprezentativac Ilija Ranitović je imao 45. vrijeme (1:53,17) od 49 takmičara u kvalifikacijama na 800 metara. Dva dan prije njega Slađana Pejović je, sa 4:28,67, bila 39. od 42 učesnice na kilometar i po.

Južnoafrikanci ljuti na IAAF

Južnoafrička atletičarka Kaster Semenja dobila je neočekivani publicitet na Svetskom prvenstvu u Berlinu, a sve zato što se sumnja da li je ženskog pola.

Međutim, majka nove svjetske šampionke na 800 metara odbacuje te sumnje.

- Nisam zabrinuta, jer znam šta je moje dijete. Mokdagi Kaster je žena i ništa to ne može da promijeni - rekla je Dorkus Semenja.

I otac svjetske šampionke ne može da povjeruje da je neko posumnjao da je njegova kćerka zapravo muškarac.

- Ona je moja mala djevojčica. Ja sam je gajio i nikada nisam posumnjao u njen pol - kazao je Džejkob Semenja.

Nevjerovatni progres njenih rezultata najtjerao je čelnike IAAF da zatraže specijalni pregled, što je rasrdilo čelnike Atletske federacije Južne Afrike (ASA).

- Nastaviću da branim tu djevojku, radiću sve što je potrebno, makar me izbacili iz Berlina i Njemačke, ali neću dozvoliti da je ponižavaju, jer nije napravila nikakav zločin - rekao je predsjednik ASA Leonard Čuene.

Skandal je uzburkao strasti i u Afričkom nacionalnom kongresu.

- Žalimo što je neko zbog ružnih motiva doveo u pitanje njen pol, samo zbog fizičkih karakteristika i stila trčanja. Kaster nije jedina atletičarka koja je mišićava i ljudi u IAAF-u bi to trebalo da imaju u vidu - piše u saopštenju političke partije, koju je osnovao Nelson Mandela.

Preporučujemo za Vas