Vremeplov: Mugošinu kuću osveštala SPC

Poveli su me kolima na Marezu. Osveštao sam veliku, lijepu kuću. Pitao sam čija je. Kazali su - Mugošina, ispričao je "Vijestima" protojerej Milun Femić
1739 pregleda 1 komentar(a)
Vijesti, 25. avgust 2009., Foto: Arhiva Vijesti
Vijesti, 25. avgust 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve projerej Milun Femić osveštao je nedavno jednu od tri kuće na Marezi u vlasništvu gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše, i to onu koja se izdaje u zakup ambasadi Ukrajine.

Femić je potvrdio “Vijestima” da je osveštao kuću člana Glavnog odbora i Predsjedništva DPS-a, na poziv ambasadorke Oksane Šljušarenko.

“Iz ukrajinske ambasade su me zvali da im osveštam kuću. Rekao sam 'može, nema problema'. Poveli su me kolima na Marezu. Osveštao sam veliku, lijepu kuću. Pitao sam čija je. Kazali su - Mugošina", ispričao je "Vijestima" Femić.

Iz ukrajinske amabasade nijesu odgovorili na pitanja "Vijesti" od kada koriste kuću gradonačelnika Mugoše i kolika je mjesečna renta, jer su juče, kako su kazali, slavili 24. avgust, dan kada je ta bivša sovjetska republika proglasila nezavisnost.

Drugu od tri porodične kuće na Marezi, gradonačelnik Mugoša iznajmljuje šefu Delegacije Evropske komisije u Podgorici Leopoldu Maureru, što je zvanično i potvrđeno "Vijestima" u kratkom dopisu u kojem se navodi da je Delegacija EK iznajmila kuću “za potrebe zvanične rezidencije”. Iz Delegacije EK ni juče nijesu odgovorili na pitanje o visini mjesečnog zakupa.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih su došle “Vijesti”, Evropska komisija će Mugoši za rentiranje vile plaćati 8.000 eura mjesečno.

Podaci prijavljeni Komisiji za konflikt interesa pokazuju da Mugoša od stanarine godišnje zaradi 3.000 eura, što je 250 eura mjesečno.

Predsjednik Komisije za konflikt interesa Slobodan Leković rekao je juče "Vijestima" da ta institucija nema instrumenata, niti zakonskih mogućnosti prema kojima bi utvrdila da li su tačni podaci koje im je dostavio Mugoša, u vezi sa naknadom od izdavanja kuća na Marezi.

On je objasnio da Komisija ne može da istražuje takve slučajeve, sve dok ne dobije prijavu, ili se pojave “neke indicije”.

“Mnogi funkcioneri imaju poslovne prostore i iznajmljuju ih... Ne možemo sad mi provjeravati koliko to košta i po kojoj cijeni se iznajmljuju”, rekao je Leković.

On je kazao i da prvi put čuje da šef kancelarije EK u Podgorici iznajmljuje prostor od funkcionera DPS-a.

U novom Zakonu o sprečavanju konfilikta interesa, između ostalog, piše da postupak u kome se odlučuje o tome da li je neki od funkcionera prekršio zakon pokreće Komisija po inicijativi bilo kog organa, pravnog ili fizičkog lica.

Postupak, kako se ističe u članu 24, može pokrenuti i Komisija po službenoj dužnosti.

Gradonačelnik je za EK privatno lice

Evropska komisija (EK) saopštila je da je njen ambasador Leopold Maurer iznajmio kuću od gradonačelnika Podgorice Miomira Mugošekao od privatnog lica. To je Televiziji “Vijesti” potvrđeno iz Brisela, ali nije otkriveno kolika kirija će se plaćati poslaniku u crnogorskom parlamentu i članu Predsjedništva vladajuće Demokratske partije socijalista.

“Tačno je da je EK iznajmila kuću gradonačelnika Podgorice dr Miomira Mugoše kao zvaničnu rezidenciju šefa delegacije u Crnoj Gori. Ugovor će stupiti na snagu 1.10. 2009. godine”, kazao je portparol Delegacije EK u Podgorici Dragan Mugoša Televiziji Vijesti.

On je objasnio da su prilikom istraživanja tržišta i odabira rezidencije ispoštovane sve procedure EK. Rezidencija, tvrdi Dragan Mugoša, zadovoljava sve naophodne kriterijume “uključujući i one koje se odnose na bezbjednost”.

“Potrebno je napomenuti da je rezidencija iznajmljena od gradonačelnika Podgorice kao privatnog lica, što nije na bilo koji način povezano sa funkcijama koje on obavlja. Kao i u sličnim ugovorima koje EK potpisuje za iznajmljivanje prostorija, kako u zemljama EU tako i širom svijeta, vlasnik rezidencije je ugovorom obavezan da poštuje zakone koji se odnose na plaćanje poreza i ostale propise s tim u vezi”, zaključio je portparol Delegacije EK u Podgorici.

Bonus video: