PRIJE 10 GODINA

Vremeplov: Đukanović sprema smjenu Krgovića

Sukob između Krgovića i Vlade tinja od početka izbijanja globalne ekonomske krize zbog različitih stavova o mjerama fiskalne i monetarne politike koju treba voditi u kriznom periodu i mogućeg aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom
1041 pregleda 0 komentar(a)
Vijesti, 26. avgust 2009., Foto: Arhiva Vijesti
Vijesti, 26. avgust 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Predsjednik Savjeta Centralne banke Crne Gore Ljubiša Krgović uskoro će biti smijenjen sa te funkcije, zbog različite politike djelovanja u odnosu na Vladu i javnog sukobljavanja mišljenja sa premijerom Milom Đukanovićem i potpredsjednikom Vlade i ministrom finansija Igorom Lukšićem – saznaju “Vijesti” iz nekoliko izvora.

Smjena Krgovića planirana je kroz usvajanje novog zakona o Centralnoj banci. Zajedno sa donošenjem tog zakona, kako stvari stoje, planiran je i reizbor članova Savjeta CBCG, čiji je Krgović predjednik.

O tome ko bi mogao zamijeniti Krgovića još nije donijeta konačna odluka, a razmišlja se i o angažovanju naših poznatih stručnaka iz inostranstva, među kojima su neki koji rade u Svjetskoj banci.

Krgoviću, koji je prvi čovjek Savjeta od 15. marta 2001. godine, teče drugi mandant od maja 2007, ali zbog sve većih otvorenih sukoba sa premijerom Milom Đukanovićem i ministrom finasija Igorom Lukšićem planirano je da se on smijeni.

Zakonom o Centralnoj banci Crne Gore predviđeno je da članove Savjeta imenuje Skupština. Prema informacijama „Vijesti“, parlamentu će na jesen biti predloženo da u dnevni red uvrsti to pitanje po hitnom postupku. Postojeći Zakon o CBCG, koji je važan za funkcionisanje bankarskog sektora, nije usaglašen sa Ustavom Crne Gore. Predlagač novog zakona, kao i zakona o bankama, je Ministarstvo finansija.

Sukob između Krgovića i Vlade tinja od početka izbijanja globalne ekonomske krize zbog različitih stavova o mjerama fiskalne i monetarne politike koju treba voditi u kriznom periodu i mogućeg aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a kulminirao je početkom jula kada su zvanično „pale“ prve optužbe između Lukšića i Krgovića o tome ko je vodio pogrešnu ekonomsku politiku u prethodnom periodu. Lukšić je tada saopštio da je „upozorenja o pregrijanosti crnogorske ekonomije trebalo ozbiljnije shvatiti, te da je Centralna banka kasno počela da suzbija ekspanzivan uticaj bankarskog sektora“. Krgović je uzvratio odgovorom da su „poslije bitke svi generali pametni, a trebalo je to biti prije dvije godine, kada smo to i bili i uveli mjere ograničenja kreditnog rasta“, misleći na Centralnu banku.

- Tada smo od predstavnika liberalne škole optuživani da smo protivnici razvoja Crne Gore, a Ministarstvo finansija je postavljalo pitanja kako će te mjere uticati na privredni rast. Pitanje je da li smo kasnili - bio je odgovor Krgovića na Lukšićeve tvrdnje.

Pored Vlade i predstavnici komercijalnih banka voljeli bi da vide drugog čovjeka na čelu CBCG. Bankari su nezadovoljni zbog toga što moraju izdvajati veliki novac za obavezne rezerve i dodatne rezerve na kredite koje odobravaju. Tokom nekoliko sastanaka koji su organizovani sa Vladom i CBCG, bankari i dalje potenciraju to pitanje, a na posljednjem, koji je bio pred odlaske na godišnji odmor, Vlada i bankari su bili „na istom kursu da CBCG mora dodatno popustiti“. I to pitanje biće riješeno nakon godišnjih odmora.

CBCG je od početka izbijanja krize izašla u susret bankarima omogućivši korišćenje 25 odsto obavezne rezerve za kupovinu državnih zapisa, banke su oslobođene izdvajanja obavezne rezerve na sve nove depozite u odnosu na zadnji obračunski period, smanjena je stopa obavezne rezerve sa 11 na 10 odsto kako bi se popravila likvidnost banaka za više od 15 miliona eura, zatezna kamata na nevraćenu obaveznu rezervu smanjena je sa devet na sedam odsto... CBCG je prilikom usvajanja svog završnog računa za prošlu godinu, od 7,8 miliona eura viška prihoda pet miliona usmjerila u državni budžet... Međutim bankari i Vlada smatraju da to nije dovoljno.

Mogući razlog i Prva banka

Razlog za smjenu Krgovića je i Prva banka Crne Gore u kojoj je premijer jedan od akcionara, a koja Centralnoj banci “pravi probleme“ od usvajanja novog zakona o bankama.

- Prva banka može da utiče na donošenje zakona, ali ne može da utiče na sprovođenje zakona od strane Centralne banke – poručeno je iz CBCG kada je u julu raspisan tender za posebnu reviziju Prve banke za prvih šest mjeseci 2009. godine.

CBCG je objasnila da je, između ostalog, posebna revizija potrebna, zbog toga što je „Prva banka jedina banka u sistemu koja nije završila reviziju izvještaja o radu za 2008. godinu a da oni bankama već daju saglasnost za izbor revizora za 2009. godinu, kao i zbog toga što nijesu dali saglasnost Prvoj banci na izbor revizora PriceWaterhouseCoopers za prošlu godinu”. PriceWaterhouseCoopers koji obavlja reviziju i CBCG, prema pouzdanim informacijama „Vijesti” biće pobjednik na tenderu ako CBCG u međuvremenu ne odluči da odustane od posebne revizije.

Preporučujemo za Vas