Vremeplov: Ni štrajka, ni smanjenja plata prosvjetnim radnicima

Pavićević je upozorio da su mu predstavnici Ministarstva finansija kazali da će sprovesti sve najavljene mjere Vlade ako se “pogorša ekonomsko-finansijska” situacija
444 pregleda 0 komentar(a)
Stranica "Vijesti" od 27. avgusta 2019.
Stranica "Vijesti" od 27. avgusta 2019.

Prosvjetnim radnicima ipak neće biti smanjenje plate, kako je bilo predviđeno Vladinim mjerama štednje, pa će nova školska godina početi bez najavljenih protesta, saopštio je predsjednik Sindikata prosvjete Zvonko Pavićević, nakon jučerašnjeg sastanka sa ministrom prosvjete Sretenom Škuletićem i predstavnicima Ministarstva finansija.

“Ministarstvo finansija nas je obavijestilo da za sada neće biti smanjenja plate. Regres će kasniti, ni oni ne zanju kada će biti isplaćen”, kazao je Pavićević.

On je, pred sjednicu Glavnog odbora Sindikata prosvjete koja će biti održana u petak, ocijenio da “nema potrebe za štrajkom”, ako će plate biti redovne.

Pavićević je upozorio da su mu predstavnici Ministarstva finansija kazali da će sprovesti sve najavljene mjere Vlade ako se “pogorša ekonomsko-finansijska” situacija.

Mjere štednje podrazumijevaju smanjenje cijene rada sa 55 na 50 eura, ukidanje toplog obroka i regresa i smanjenje plata pripravnicima na 30 odsto od punog iznosa.

Pavićević je kazao da su redovne isplate plata i penzija do kraja godine “prioritet Ministarstva”, a da će sve ostale naknade “biti u zoni štednje”.

“Ove mjere oni će pokušati da primijene iniciranjem izmjena Opšteg kolektivnog ugovora, za šta imaju uporište u Zakonu o radu, a potom i mijenjanjem granskih kolektivnih ugovora”, pojasnio je Pavićević, istakavši da Vlada nije smanjila zarade prosvjetara, jer nije mogla prekršiti potpisani Kolektivni ugovor.

Zbog toga, smatra Pavićević, Vlada planira da izmjenama i dopunama, a možda i izradom novog Opšteg i granskih kolektivnih ugovora za sve sve zaposlene u Crnoj Gori, sprovede mjere štednje i umanji zarade.

On je kazao da je tim izmjenama predviđeno da više neće biti najniže cijene rada, nego će biti najniža zarada.

“To je ona socijalna kategorija pod koju će se podvesti svi zaposleni. Nijesmo se složili da je Zakon o radu dobar, jer taj akt garantuje samo tu najnižu zaradu, a sve preko toga je dogovor poslodavca i zaposlenog”, rekao je Pavićević.

Izmjenu kolektivnih ugovora indirektno najavljuje i Ministarstvo prosvjete.

“Svi učesnici sastanka su jednoglasni u ocjeni da do smanjenja zarada zaposlenima ne može doći dok se na zakonom propisan način ne promijene propisi kojima su regulisana ova prava, a to su Opšti i Granski kolektivni ugovor”, saopšteno je iz Ministarstva nakon jučerašnjeg sastanka.

Navodi se da će zarade i ubuduće biti isplaćivane redovno, dok će “dinamika ostalih drugih ličnih primanja zavisiti od dinamike priliva sredstava u budžetu”.

Pavićević je kazao da su predstavnici Ministarstva finansija naveli da ekonomski pokazatelji u trećem kvartalu “nijesu ništa bolji” nego u prvoj polovini godine, uprkos “sasvim drugačijim” informacijama u medijima.

Bonus video: