Vremeplov: Samo da kumovi ne uđu i u ovu banku

"Razvojna banka jedna je od pretpostavki u mreži razvojnih institucija koje trebaju kako poručuje Svjetska banka da doprinesu generisanju unutrašnjeg rasta na bazi preduzetništva, inovacija i izvoza"
1023 pregleda 0 komentar(a)
Vijesti, 28. avgust 2009., Foto: Arhiva Vijesti
Vijesti, 28. avgust 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Koordinator stručnog tima Pokreta za promjene za finansije dr Zarija Pejović kazao je juče da Vlada preuzima ideju te stranke o formiranju razvojne banke.

On je kazao da bez obzira na najave Vlade PzP priprema zakon o razvojnoj banci.

- Slijedeći logiku, ova ideja u rukama Djukanovićevih komesara je način da se drugari, kumovi i prijatelji zaduže kod razvojne banke, kako bi vratili dugove koje imaju u banci di famiglia. Iz sličnih razloga je ugašena i Banka za razvoj 2002. godine - kazao je Pejović.

On je naveo da je prednost razvojne banke u odnosu na komercijalne u tome što raspolaže dugoročnim izvorima finansiranja, za razliku od komercijalnih banaka kod kojih preovlađuju kratkoročni izvori.

- Uz to, izvori finansiranja razvojnih banaka su jeftiniji zbog garancije koju daje država čime se redukuje rizik tih banaka. Razvojne banke mogu da finansiraju projekte od značaja za ekonomski razvoj, koji stopom povraćaja nijesu toliko atraktivni za komercijalno bankarstvo - rekao je Pejović

PZP smatra da su idealni uslovi za konstituisanje razvojne banke bili u proteklim godinama kada je ostvarivan suficit u budžetu.

- Umjesto da je ministarstvo finansija dio sredstava iz suficita odvojilo za konstituisanje razvojne banke ubrzano su razduživali zajmove čiji su uslovi bili značajno povoljniji od uslova pod kojim država može sada da se zaduži. Razvojna banka jedna je od pretpostavki u mreži razvojnih institucija koje trebaju kako poručuje Svjetska banka da doprinesu generisanju unutrašnjeg rasta na bazi preduzetništva, inovacija i izvoza. Uz razvojnu banku potrebno je konstituisati agenciju za izvoz, biznis inkubatore i tehnološke centre - rekao je Pejović.

Bonus video: