Vremeplov: Moramo da vagamo, koalicija je u pitanju

“Nije lako SDP-u donijeti odluku. Vi znate da smo mi koalicioni partner sa DPS-om. Mi smo doduše, nije to jedini slučaj, dovedeni u situaciju da sada praktično vagamo, jer ako DPS čvrsto stane do svog predstavnika, onda dolazimo u situaciju da mi zbog različitih stavova, raskidamo koaliciju"
638 pregleda 0 komentar(a)
Vijesti, 1. septembar 2009., Foto: Arhiva Vijesti
Vijesti, 1. septembar 2009., Foto: Arhiva Vijesti

Uže rukovodstvo podgoričkog odbora Socijaldemokratske partije i članovi odborničkog kluba te partije sjutra će početi raspravu o tome kako će se ta partija postaviti prema zahtjevu da se glasa o povjerenju gradonačelniku Podgorice Miomiru Mugoši zbog napada na novinare “Vijesti”. Član predsjedništva SDP-a i predsjednik Skupštine Glavnog grada Đorđe Suhih kazao je sinoć da nije siguran da će sjutra biti donijeta konačna odluka, najavljujući i konsultacije sa vrhom SDP-a.

“Bojim se da smo mi u situaciji da šta god da uradimo da ćemo loše uraditi. Sigurno da će biti konsultacija i prije, a vjerovatno i poslije tog našeg sastanka. Nije baš tako jednostavno donijeti odluku i nijesam baš siguran ni da ćemo je donijeti baš u srijedu”, rekao je Suhih Televiziji Vijesti.

Nakon fizičkog napada Mugoše i njegovog sina Miljana na fotoreportera Borisa Pejovića i urednika Mihaila Jovovića 5. avgusta, opozicija je podnijela inicijativu za glasanje o povjerenju gradonačlniku. Suhih je potom sjednicu zakazao za 14. septembar.

“Nije lako SDP-u donijeti odluku. Vi znate da smo mi koalicioni partner sa DPS-om. Mi smo doduše, nije to jedini slučaj, dovedeni u situaciju da sada praktično vagamo, jer ako DPS čvrsto stane do svog predstavnika, onda dolazimo u situaciju da mi zbog različitih stavova, raskidamo koaliciju. Dakle, to se dešavalo nama nekoliko puta i mi smo nažalost činili poteze da do toga ne bi došlo... Sve ima svoje granice”, kazao je Suhih u emisiji “Načisto”.

“Ovo je par ekselans pitanje koje bi trebalo da riješi gospodin Mugoša i DPS, da vide oni u svojim redovima da li smatraju da on i dalje treba da bude njihov predstavnik. Ima se osjećaj da su oni stali iza svog predstavnika, što je normalno, ali uvijek provijava i ona priča da svako mora da odgovara za svoje poteze”, rekao je Suhih.

Na pitanje da li će reper za donošenje partijske odluke biti činjenica da je tužilaštvo žrtvu pretvorilo u napadača, Suhih je kazao da “ želi da vjeruje da naši organi nezavisno rade od toga o kome se radi i da će odraditi najbolje što mogu”.

“Zamislite sada sve to što se desilo i neka mi dozvoli moj prijatelj za koga sam siguran da mu se takvo nešto ne bi moglo desiti, prvog čovjeka Herceg NovogDejana Mandića, kao jednog od aktera. Da li bi se i DPS ponašao na isti način, da li bi se SNP ponašao na isti način ili recimo, kako bi se ponašao DPS da sam ja bio konkretno učesnik i kako bi se gospodin Mugoša ponašao. Kažem, ponovo želim da vjerujem da bi svi bili na isti način tretirani”, istakao je Suhih.

Više je kriv Maurer nego Mugoša

Povodom odluke šefa Delegacije Evropske komisije Leopolda Maurera da kod Mugoše iznajmi kuću za rezidenciju, Suhih je kazao da se to “vjerovatno nigdje u svijetu ne bi moglo desiti”. On je ocijenio da ne priliči da funkcioneri vlasti izdaju stranim diplomatama kuće, ocjenjujući da bi oni trebalo da budu zadovoljeni isključivo visokim platama, osim kojih ne bi imali pravo na bilo kakve druge prihode. Suhih je rekao da je Mugoša često u komunikaciji sa stranim diplomatama i da je stoga vjerovatno bio u prilici da se sa njima dogovori i o izdavanju kuće.

“Funkcioneri treba da drže do ugleda. Ja sam iznenanđen da su to iz EK prihvatili. Po meni, više su tu odgovorni Maurer i EK nego Mugoša. Pitam se da li je kod njih bilo takvih slučajeva”, rekao je Suhih.

Bonus video: