VREMEPLOV Ako ne ostane direktor Đurišić, zvoniće uzalud

Od 320 gimnazijalaca, više od 200 nakon zvona u 7,30 ostalo je ispred vrata Gimnazije, odbijajući da krene na časove, dok im se ne obrati neko iz Ministarstva prosvjete i nauke
1165 pregleda 0 komentar(a)
Strana "Vijesti" od 2. septembra 2019.
Strana "Vijesti" od 2. septembra 2019.

Nova školska godina na Cetinju počela je protestima učenika Gimnazije, u znak podrške direktoru škole Miomiru Đurišiću.

Od 320 gimnazijalaca, više od 200 nakon zvona u 7,30 ostalo je ispred vrata Gimnazije, odbijajući da krene na časove, dok im se ne obrati neko iz Ministarstva prosvjete i nauke i kaže šta su odlučili povodom imenovanja direktora te ustanove.

Razredne starješine uzalud su pokušavale da nagovore učenike da uđu u školu, a đaci su regovali tek kada im se obratio direktor Đurišić. On ih je pozvao da uđu u kancelariju i razgovaraju sa prosvjetnom inspektorkom Lucijom Adžić. Ona im je, međutim, kazala da nije nadležna da odgovori na postavljene zahtjeve, i da moraju čekati odgovore iz “baze”. Đaci su nakon tog razgovora poručili ministru Sretenu Škuletiću, da će nastaviti sa protestima, sve dok im se neko ne obrati.

Škuletić je juće odgovarajući na pitanje kako komentariše to što su učenici juče krenuli sa protestima, kazao da svako ima pravo da štrajkuje, ako ima razloga za to.

“Mislim da oni nemaju razloga da štrajkuju i da će vrlo brzo u skladu sa procedurom dobiti direktora i nastaviti sa redovnim aktivnostima”, rekao je Škuletić.

On je dodao da bi trebalo da se održi sastanak u ministarstvu, na kojem će se razgovarati oko toga kako da se ova situacija na Cetinju prevaziđe.

“Razgovaraćemo kako da se situacija normalizuje, odnosno da se ili izabere vršilac dužnosti ili direktor Gimnazije i da se počne sa normalnim aktivnostima. Nama je to vrlo važno, jer se radi o jednoj od izuzetno dobrih i jakih škola”, zaključio je Škuletić.

Spor oko imenovanja direktora cetinjske Gimnazije počeo je krajem juna, na sjednici Školskog odbora, odnosno nakon smjene određenog broja članova tog odbora. Prvobitno je na sjednici Školskog odbora održanoj u julu Miomir Đurišić ponovo izabran za direktora, da bi dvije sedmice kasnije od Zavoda za školstvo stiglo pismeno rješenje o razrješenju člana školskog odbora Milke Kraljević, kao i prigovor na odluku o izboru direktora od Đurišićevog protivkandidata Orhana Grbovića. U odbranu starog direktora digli su se bivši i sadašnji učenici cetinjske Gimnazije, koji su predali Ministarstvu prosvjete i nauke peticiju sa skoro 300 potpisa, kojom su tražili da se usvoji odluka Školskog odbora i na mjesto direktora škole ponovo izabere Đurišić. U pismu koje prati peticiju, đaci su opomenuli Ministarstvo na neregularnosti u toku izbora direktora, a svoje tvrdnje potkrijepili izvodima iz statuta gimnazija Crne Gore.

Bivši i sadašnji đaci Gimnazije formirali su i grupu na popularnom sajtu Fejsbuk. Grupa za sada broji više od 600 članova, koji su u diskusiji dugoj nekoliko stranica naveli sve raloge zbog kojih bi Đurišić trebalo da ostane na funkciji. I većina profesora u Gimnaziji zatražila je od ministra Škuletića da im odgovori na pitanje zašto odluka ŠO nije prihvaćena, a Đurišić nije dobio saglasnost da bude novi direktor.

Bonus video: