VREMEPLOV Gubitak 8,2 miliona, plate direktora do 2.617

U izvještajima se navodi da je fabrika duvana kao jedinog kupca cigareta imala Duvankomerc koji je “dobio 16 odsto rabata”, dok je prodajna mreža svojim kupcima davala rabat “od šest do 8,5 odsto”
1091 pregleda 0 komentar(a)
Stranica "Vijesti" iz 2009. godine
Stranica "Vijesti" iz 2009. godine

Duvanski kombinat iz Podgorice tokom 2008. proizveo je 171 tonu cigareta ili 63 odsto manje nego godinu ranije i ostvario gubitak od 8,2 miliona eura, pokazuju izvještaji o poslovanju te kompanije za prošlu godinu koje će vlasnici DKP-a sjutra razmatrati na skupštini akcionara.

Katastrofalni poslovni rezultati DKP-a, ipak, nijesu omeli menadžerske strukture da za svoj (ne)rad naplate izuzetno visoke mjesečne zarade koje su se za članove upravu i top menadžmenta kretala u pojedinačnim mjesečnim iznosima od 1.300 do čak 2600 eura.

Akcionari DKP-a će se, kako saznajemo, na sjutrašnjem sastanku izjasniti o ostavkama predsjednika Odbora direktora Miodraga Vukovića i dugogodišnjeg člana uprave Dragana Mijajlovića.

Prema završnom računu za 2008, u čije izvode su “Vijesti” juče imale uvid zahvaljujući predsjedniku Štrajkačkog odbora prodajne mreže DKP-a Dejanu Bojoviću, akcionari bi posebno trebalo da se pozabave mjesečnim primanjima članova odbora direktora i menadžmenta DKP-a u 2008. godini.

- Na osnovu mjesečnih obračuna zarada, odnosno, M4 obrazaca nije iznenađenje da našim rukovodiocima odgovara sadašnja situacija. Njihove enormno visoke zarade nažalost nijesu opredijelile i angažovanje za prosperitet DKP-a. Primjera radi, predsjednik borda Miodrag Vuković primao je mjesečnu neto zaradu od 1.347 eura, uz ostale privilegije. Izvršni direktor DKP-a Dragoljub Dautović mjesečno je primao platu sa minulim stažom u iznosu od 2.617,88 eura i plaćana su mu tri mobilna telefona na njegovo ime. Zarada sekretara društva Radmile Tonković je iznosila 1.457,49 eura, finansijskog direktora 1.892,24, člana menadžmenta 1.804,77 eura, menadžera za pravne poslove Milijane Knežević 1.819,35 eura. Takve zarade naslijedio je i novi izvršni direktor Nikola Vuletić - dodao je Bojović.

Prosječna plata zaposlenog na trafici Duvankomerca, prema njegovim riječima, je 150 eura, a šefa službe sa visokom stručnom spremom oko 300 eura.

- Bez obzira na tešku materijalnu situaciju u koju su doveli Duvanski kombinat, članovi uprave će bez ikakve odgovornosti napustiti kompaniju a neće odgovarati ni onima koji su ih postavili – kazao je Bojović, koji tvrdi da će Vlada svojim neangažovanjem uništiti još jedno društvo.

U izvještajima se navodi da je fabrika duvana kao jedinog kupca cigareta imala Duvankomerc koji je “dobio 16 odsto rabata”, dok je prodajna mreža svojim kupcima davala rabat “od šest do 8,5 odsto”.

- Da je bilo tako Duvankomerc, sigurno ne bi napravio gubitak, ali je stvarnost bila drugačija. Izvršni direktor je davao mnogo viši rabat kupcima putem knjižnih odobrenja što je dovelo do gubitka u poslovanju. Tražili smo na uvid ugovore o prodaji cigareta sa drugim kupcima i knjižnim odobrenjima, ali ih nijesmo dobili. Ipak, u posjedu smo jedne fakture prema firmi Knjaz od koje je traženo da nam isporuči određenu količinu cigareta koju smo mu već bili prodali. Mi smo Knjazu fakturisali cigarete uz rabat od 12 odsto, ta firma ih je nama fakturisala uz rabat od 13 odsto i na taj način izgubila 1.822,5 eura što je prosto nemoguće ukoliko nije dobila još koji procenat više putem knjižnog odobrenja - ekstra rabata – tvrdi Bojović.

U izvještaju o poslovanju, kako se dalje navodi, DKP je “otpisao dug Duvankomercu u iznosu od 4,4 miliona eura za preuzete cigarete”. Odbor direktora Duvankomerca utvrdio je nakon toga da je prodajna mreža poslovala sa neto profitom od 1,91 milion eura koji će u knjigama, prema riječima Bojovića, ostati “kao neraspoređena dobit”.

- Fabrika tokom 2008. nije radila šest mjeseci, a prodajna mreža Duvankomerca je u istom periodu prodala 193 tone cigareta, od toga u maloprodaji svega 13,5 tona. Tržište se okrenulu cigaretama drugih proizvođača, a za to vrijeme menadžment DKP je na račun reprezentacija dao 3,5 tona cigareta. Iz toga se vidi odnos menadžmenta prema proizvodima koji su se lako mogli prodati – dodao je Bojović.

Bonus video: