VREMEPLOV: Kontrola oružja i iz vazduha

Sporazum ,,Otvoreno nebo” zvanično je stupio na snagu 1. januara 2002. godine, nakon što su ga prihvatile 34 zemlje Evrope i Sjeverne Amerike
529 pregleda 0 komentar(a)
Stranica "Vijesti" od 16. septembra 2019.
Stranica "Vijesti" od 16. septembra 2019.

Crna Gora, iako nije potpisnica sporazuma “Otvoreno nebo”, dozvolila je na svojoj teritoriji trening let za izviđanje i snimanje iz vazduha, koji će voditi mješoviti mađarsko-njemački verifikacioni tim za kontrolu naoružanja.

Prva trening misija ,,Otvoreno nebo“ u Crnoj Gori biće realizovana danas na Vojnom aerodromu u Golubovcima, a major Nenad Pavlović, šef Odsjeka za kontrolu naoružanja u crnogorskom Ministarstvu odbrane je kazao da Crna Gora nije potpisnica sporazuma, ali je na predlog Mađarske i Njemačke, a u skladu sa bilateralnim ugovorima koje ima sa tim zemljama, prihvatila prvu trening misiju iznad zemlje.

Sporazum ,,Otvoreno nebo” zvanično je stupio na snagu 1. januara 2002. godine, nakon što su ga prihvatile 34 zemlje Evrope i Sjeverne Amerike.

Sporazum je uspostavio režim letjenja iznad teritorije bilo koje od članica kao sredstvo povećanja međusobnog povjerenja nenaoružanim avionima koji su opremljeni specijalnom opremom za izviđanje i snimanje iz vazduha.

Pavlović je pojasnio da je evroatlantska bezbjednosna struktura u domenu kontrole naoružanja izgrađena od mnoštva ugovora, sporazuma i konvencija kojima se definiše brojna veličina naoružanja i vojne opreme, razoružanje i kontrola naoružanja, zabrana upotrebe određenih vrsta oružja.

Tri glavna stuba koji čine temelj evroatlantske kolektivne sigurnosti i bezbjednosti su „Bečki dokument iz 1999. godine”, „CFE” (Konvencionalne snage u Evropi) i „Open Skies” (Otvoreno nebo).

“U vojno-političkoj dimenziji, obnovom državne nezavisnosti i pristupanjem OEBS-a i UN-u, Crna Gora je preuzela brojne obaveze u oblasti kontrola razoružanja, neproliferacije i kontrole naoružanja”, kazao je Pavlović.

Vođa mađarskog tima, major Ištvan Zombori kazao je juče da mu je drago da je Crna Gora pristala na trening let u okviru sporazuma “Otvoreno nebo”, iako nije potpisnica.

On je dodao da je, nakon administrativnog posla u Podgorici, odlučeno da se trening odradi danas, te da je sporazum “Otvoreno nebo” dobar režim za uspostavljanje bezbjednosti na nebu nad Evropom.

Nakon jučerašnje prezentacije misija i zadataka koji se sprovode u okviru sporazuma “Otvoreno nebo”, njemački i mađarski oficiri su predstavili avion i misije ,,Open Skies“, nakon čega će biti realizovan let.

Bonus video: